用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 嘉諾撒聖心書院 band 1A ?
go

嘉諾撒聖心書院 band 1A ? [複製鏈接]

系米 band 1A 中学?DSE 成績好?学生乖?
   7    0    0    0

回覆樓主:

聖心書院應該大概是Band 1B

回覆 aaqq_mom 的帖子

請問是根據那個數據? 我一直睇呢度,, 有分析話係B1A 喎!

ppmchan 發表於 20-7-8 08:40

請問是根據那個數據? 我一直睇呢度,, 有分析話係B1A 喎!
糸囉……why band 1B ?

其實聖心已找唔到公開試成績數據,怎去評1A 1B

回覆樓主:

我朋友的囡囡讀聖私,佢話聖心書院不是1A, 聖私比較叻那些學生通常外闖其他學校。數據方面我不清楚。

ppmchan 發表於 20-7-8 08:40

邊有咁多B1A學校?

aaqq_mom 發表於 20-7-8 10:11
我朋友的囡囡讀聖私,佢話聖心書院不是1A, 聖私比較叻那些學生通常外闖其他學校。數據方面我不清楚。
...
是!讀得叻……去女拔、Spcc……

aaqq_mom 發表於 20-7-8 10:11
...
你講呢個就係重點,叻既唔想讀佢,差既佢又唔想收。

王家爸爸 發表於 20-7-8 10:22
你講呢個就係重點,叻既唔想讀佢,差既佢又唔想收。

估計仲保持到Band1B嗎?

回覆 ppmchan 的帖子

佢都唔公開成績,何來得知 1A 還是 1B,不過「身體很誠實」,聖私好多人都外闖(超過 30%),如果係 1A 嘅話(e.g. Maryknoll、LSC),唔會有咁多外闖。學校都 1A,冇必要大費周章外闖。
呢度嘅話,我甚少看到 「聖心 1A 之說」。根據返佢 2019 年 DSE 3322,聖心係 86.34%,英華女 93%、上智 96.6%。咁可能又話「港同 80% 都冇,咪又 1A」,但港同有出 5+、4+、三大、八大,佢除左個 3322 唔靚仔之外,其餘都可以同其他 1A 比美。根據嘉諾撒傳統美德,若非成績驕人,係唔會隨意披露。所以只有一間嘉諾撒係會出下啲數據,不過 18、19 年都謙虛左喇。

1998Ruby1998 發表於 20-7-8 11:16

佢都唔公開成績,何來得知 1A 還是 1B,不過「身體很誠實」,聖私好多人都外闖(超過 ...

我like呢句 "18, 19年都謙虛左喇 "
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 20-7-8 10:18
邊有咁多B1A學校?
有幾奇,而家通街都係神校

王家爸爸    發表於 20-7-8 12:01

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 20-7-8 11:16

佢都唔公開成績,何來得知 1A 還是 1B,不過「身體很誠實」,聖私好多人都外闖(超過 ...

以我自己認識嘅聖心跳船人,都唔係成績關係,而係讀得唔開心(大概離不開non stop操練、無歸屬感、老師吹毛求疵等等)
既然有本事,就自尋出路了。佢地都不約而同地同意,小學操得fit,中學讀邊間都唔會有問題,所以再top嘅中學都無有怕

Charlotte_mom 發表於 20-7-8 11:34
以我自己認識嘅聖心跳船人,都唔係成績關係,而係讀得唔開心(大概離不開non stop操練、無歸屬感、老師吹 ...

嘉諾撒精神:操練、苦練、硬食、低調

以前未龍嗰陣,雖然好多人都係超級 fit 但係唔多過 5 個走佬。

cmir 發表於 20-7-8 11:01
估計仲保持到Band1B嗎?
無人知道佢哋係唔係Band1B,學校俾既資料好少。不過個人認為佢哋仍然係一間好學校,真心想讀既話,無必要理BANDING。

Charlotte_mom 發表於 20-7-8 11:34
以我自己認識嘅聖心跳船人,都唔係成績關係,而係讀得唔開心(大概離不開non stop操練、無歸屬感、老師吹 ...
其實操練唔係保持成績既好方法,理解所學既內容更重要。

王家爸爸 發表於 20-7-8 12:01
其實操練唔係保持成績既好方法,理解所學既內容更重要。

現實可能係又要理解又要操~~~

亦可以叫做hea讀~~~

王家爸爸    發表於 20-7-8 13:05

1998Ruby1998 發表於 20-7-8 11:40
嘉諾撒精神:操練、苦練、硬食、低調

以前未龍嗰陣,雖然好多人都係超級 fit 但係唔多過 5 個走佬。 :qui ...

以前D阿媽唔同宜家D阿媽,以前嗰D阿媽:
讀得好地地做乜走啫?
間間中學都差不多㗎啦!
嘩,買過晒D校服,嘥錢!
搭車2個站就到,轉校又遠左,車費又貴左!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 20-7-8 12:08
以前D阿媽唔同宜家D阿媽,以前嗰D阿媽:
讀得好地地做乜走啫?
間間中學都差不多㗎啦!

係wor,離家遠要出街食飯,會學壞
‹ 上一主題|下一主題