用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德信學校有1人升喇沙書院
go

德信學校有1人升喇沙書院 [複製鏈接]

我記得之前有人爆料話唔知乜野問題
所以從來都唔收

唔通今次這位同學係百年一遇第九志願抽中他區位?
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]
   0    0    1    0
我是護書簿

回覆樓主:

零的突破

回覆 Poyau 的帖子

第一志願,博他區LS 幾個位?
:-D

回覆 gs 的帖子

自行入的

有冇特異功能?
:-D

級頭幾名

回覆 losoco 的帖子

90年代德信舊生就知道內情,德信一向都有同學入喇沙,但近年就可能少人申請,原因不明。德信每年入神校都不少, 你問德信仔十個有九都鍾意九華、聖方濟、皇仁、英皇、聖若瑟、拔萃、長天、德中、 。。。。。。。 唔緊要,間間都係好學校。

sjonny 發表於 20-7-9 21:27
回覆 losoco 的帖子

90年代德信舊生就知道內情,德信一向都有同學入喇沙,但近年就可能少人申請,原因不明 ...

我開這條題係希望有志考入喇沙書院的同學及家長不要被誤導
我絕不相信有任何優質學生會純粹因小學的背景而被拒

我記錄多年
喇沙書院收的學生來自全港各區的小學都有,甚至境外亦有小量
例如南至田始、鴨脷州南官,北至姚達之、天官、于良發、電商聯等等,深圳河對岸也有
離島我都見過,好似係長洲國民學校,更莫說大嶼山偉倫、林拔中

不同宗教背的小學又有,天主教、基督教、佛教、道教、伊斯蘭教

官立、津貼、直資、私立、國際學校都有

有直屬中學、聯繫中學、一條龍中學的又有

半山私立/國際學校有,屋邨火柴盒校舍小學有、更細的街坊福利會學校都有

西半山有,慈雲山也有

總之我就唔信小學背景會有影響
最多只係程度高低而影響次第,但一樣好多人憑不同方面的能力跨過門檻考進去
我是護書簿

losoco 發表於 20-7-11 10:58
我開這條題係希望有志考入喇沙書院的同學及家長不要被誤導
我絕不相信有任何優質學生會純粹因小學的背景而 ...

哦!原來開貼目的係幫喇沙賣廣告,但緊記萬不要借踏著其他人的膊頭,喇沙又或任何中學,只要適合自己就係好學校,這都是德信教的,德信係有教無類的好學校,德信仔係"自己識得揀,就會做老闆" ,記住適合自己 !
‹ 上一主題|下一主題