用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解會咁??
樓主: Willcheng
go

點解會咁??  

艾艾 發表於 20-7-8 14:17
回覆 YmOra 的帖子

我地班有一個同學仔band 2 入到乙一丘中,開心到爆。
真的好好彩呀!

艾艾 發表於 20-7-8 14:17
回覆 YmOra 的帖子

我地班有一個同學仔band 2 入到乙一丘中,開心到爆。

謝謝你的資訊!仲諗住今年丘中可以離開此種情況添!

依?!咁咪奇怪囉!獲派乙11MCS的個案的人咪無填過丘中??

真係十分好奇個案中乙1至乙10係點排法,間接地可以知道頭10間選擇嘅中學一定無可能有位流落第二派位組別囉!!

回覆 Willcheng 的帖子

會不會是觀塘瑪利諾, 不是九龍塘嗰間?? 兩樣野黎架喎...

YmOra 發表於 20-7-8 14:26

依?!咁咪奇怪囉!獲派乙11MCS的個案 ...
KL3沒11間以上的B1校嗎?個人沒留意,亦懶查證直接問問,請勿見怪。

medicine 發表於 20-7-8 15:53
KL3沒11間以上的B1校嗎?個人沒留意,亦懶查證直接問問,請勿見怪。

如果,你沒大話嘅話。我唯有試下咁答你:

KL3有11間以上的B1校嗎?個人沒留意,努力查證直接回你,幫唔到你。。。

YmOra 發表於 20-7-8 13:53
今年唔知仲有無B2生抽到"丘中",如果有jm上嚟分享成果就好。

一定有,我朋友咪抽到丘中,B2生

我真的唔信,理論上是沒可能,除非電腦出現問題

瑩希媽媽 發表於 20-7-9 22:09
一定有,我朋友咪抽到丘中,B2生

又一個B2入丘中的例子。仲以為出生率上升會帶動"丘中"嘅B1收生率亦上升添!

YmOra 發表於 20-7-10 06:14
又一個B2入丘中的例子。仲以為出生率上升會帶動"丘中"嘅B1收生率亦上升添!
...

丘中是丘佐榮嗎?識人 band 1 派唔到,點解反而 band 2 會派到呢?

B.B.BaBa 發表於 20-7-10 07:41
丘中是丘佐榮嗎?識人 band 1 派唔到,點解反而 band 2 會派到呢?

識得一個佢三線小學,你點可能知道她同學考第四都派五筍節,她自己亦考前十填丘中派聖三一,好彩一個叩到他區1C,一個叩到香島,今年用上年ps1數據,上年3-6名也派2B2C中學,咁佢又點系b1生,但佢地自己認為自己前十一定是b1咯,老師俾錯信息機會好大,或者有些人以為校內名次就是呈分名次,咪搞到話做乜b1吾入丘中,年年都聽到呢D個案,不是新奇事了

回覆樓主:

乙11派九龍塘瑪利諾完全是神話。
有朋友女兒,本區熱門官校級三,自一甲一乙一都唔中。乙11仲有位,堪比天方夜譚。

1010mum 發表於 20-7-10 08:03
乙11派九龍塘瑪利諾完全是神話。
有朋友女兒,本區熱門官校級三,自一甲一乙一都唔中。乙11仲有位,堪比天 ...

會吾會系考級三自行有選,但兩間無收,所以同人地講無選過。派位時填左系11,但後來自行后備收左?因為考前三都大機會自行會收,當年女有個師兄話第九入華英,佢派位系無填前面,但自行有選到,四周圍人同人講第九志願入到华英

B.B.BaBa 發表於 20-7-10 07:41

係呀!丘中是何文田嗰間丘佐榮呀!是嗎?如果係咁!我又多一分曙光,因為好想丘中可以去番全收B1生年代。

YmOra 發表於 20-7-8 14:26

依?!咁咪奇怪囉!獲派乙11MCS的個案 ...

乙1 伊中
乙2-10 男女校可能係以下:

迦密 華英 旅港 銀禧 黃笏南
培正 民生
他區: 保一 保何 協和 循道

Poyau 發表於 20-7-19 15:49
乙1 伊中
乙2-10 男女校可能係以下:

謝謝資料

Poyau    發表於 20-7-20 11:39