用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2021 去英國 year 7
樓主: Jaycarissa
go

[英國] 2021 去英國 year 7  

回覆 Jaycarissa 的帖子

Agent 問過我想幾時考我覆佢9月底(開心暑假)

家長們對preparatory school有乜意見?會唔會考慮?定係偏向一條龍學校?

Jaycarissa 發表於 20-7-22 11:43
家長們對preparatory school有乜意見?會唔會考慮?定係偏向一條龍學校?

如果亞女考唔到心儀 senior school, 我會選擇 prep school

個人認為如果揀一條龍就要睇埋排名,會偏離自訂時的原意,部分Boarding school Year 8前都係Prep school因此,如果Year 8 係成績好既學校會建議更好的Senior school或者家長可以自行轉校(方便與麻煩)。所以家長和小朋友的溝通相當緊要。

回覆 admiral1008 的帖子

啊~Agent 兩種學校都有介紹俾我。
另外,知唔知我哋小朋友考學校d試,
同11+Exam似唔似呢?

好難講,但都應該大同小異,有D學校睇 Uki 成績,有D直考 Entrance test, 又三仟幾(Uki)

我都交左3 間表... 不過全女校,,AGENT 教我用transferwise..
EXCHANGE RATE 會平少少,
我見有INVITE LINK, 可以有小小錢REWARD...
大家有興趣可以PM 我SHARE LINK... 反正報一間都過千蚊...又唔會只報一間

admiral1008    發表於 20-7-26 14:20

wonwon5 發表於 20-7-21 17:16
9月未過11歲都可以year 7
借位一問:在香港讀傳統學校五年級,如考到Year 7,起初學習會否有困難,難適應課程呢?有冇媽媽可以分享吓呢?謝謝。

scootaloo 發表於 20-7-27 14:39
借位一問:在香港讀傳統學校五年級,如考到Year 7,起初學習會否有困難,難適應課程呢?有冇媽媽可以分享吓 ...

我女兒是在香港完成小四後,在英國升讀 prep school year 6。
1. 英語,女兒在香港是讀英文小學,在適應上比較ok。另外如果first language 不是英語,就額外加多一科英文補英語。
2. 科目會多,女兒的 prep school, yr 6 已經分開 geography,science,history ,當然還有英、數,再加多一個外語要學啦!
適應就當然要時間,不過孩子很快會適應到。現在我女兒9月順利考到心儀的女校升讀 year 8了,

admiral1008    發表於 20-7-28 13:17

angelleungyp 發表於 20-7-27 18:51

我女兒是在香港完成小四後,在英國升讀 prep school y ...
謝謝分享!希望我的小朋友也可以像妳女兒一樣除了適應外,我也擔心自理能力。在香港太好照顧了。

scootaloo 發表於 20-7-27 19:25
謝謝分享!希望我的小朋友也可以像妳女兒一樣除了適應外,我也擔心自理能力。在香港太好照顧了。 ...

沒有問題,小朋友是要在撞板中去學習。
如果你的孩子是明年九月才來英國,你有一年時間去training 他。
自己安排溫習時間、換床單、摺衣服、收拾行李去 host family和去買東西記得找錢,這些我女兒已經完全無問題了。
我女兒做得到,你也可以。

scootaloo    發表於 20-7-29 00:12

請教一吓,你哋知唔知學校一般幾時會有結果呢?
(其實係我有點心急。)
我見其中一間學校,一月先考試。

回覆樓主:

明年二三月

回覆 doggy2013 的帖子

啊,明白,唔該

想請教一下, 點先可以避免比AGENT 呃左去D 唔好既學校?
因為自己真係唔識, 而決定比小朋友過去又比較急~
我搵左一間AGENT, 佢介紹左一些一條龍又有一D PREP SCHOOL, PREP SCHOOL 我見都係比較小規模, 關愛少少既學校

Jaycarissa 發表於 20-7-17 22:36
回覆 admiral1008 的帖子

我都係咁諗,唔會先揀排名。如果可以,我會揀啲偏向關愛比較多嘅學校。
我都咁諗, 始終小朋友Y7 都係細, 但LEE D 資料可以點找到? VIA AGENT?

回覆 Care_Bears2009 的帖子

我自己就上網睇吓間學校,再serach吓有冇人有comment,有時Google map都有comment。

如果有更好方法,請指教。

如果你唔介意,可以講吓你留意緊邊幾間學校,大家一齊傾吓。

請教一下,如果經agent報名,申請表係家長自己填,定係agent幫家長填㗎 ?
定係個個agent處理手法唔同?

醒目開學勳章

有冇邊間AGENT介紹?Thx.