用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智叩門
樓主: po770
go

上智叩門

opclk99 發表於 20-7-8 00:45
正下真係好好奇,
1A中學叩門?
咩人叩?点解叩?咩成績夠胆叩?
成績好但派得唔好既……唔係好出奇~

po770 發表於 20-7-7 23:13

推動力,等佢地勤力溫書

我覺得都係不過係無諗過份卷唔出淺D啫。

Yanamami 發表於 20-7-8 00:55
成績好但派得唔好既……唔係好出奇~

我自己當年就係成績好好但派唔好,所以依家咁著緊遊戲玩法,唔好錯策略。

opclk99 發表於 20-7-8 00:45
正下真係好好奇,
1A中學叩門?
咩人叩?点解叩?咩成績夠胆叩?

有,家姐早2年,有個同學成績差不,Top10內,自行中學一樣,P6仲級頭。派直中,大家都唔知佢衰咩,好彩最後叩到上智。

little_yolky 發表於 20-7-7 18:15
老師話會喔,但唔知係咪嚇佢哋D卷難到阿媽唔認得。不過為咗大家既叩門位,其實我哋都好落 ...

聽講好多間中學預左多左人留班,因有一班唔ok 停課後更加唔ok

另外,考完試計晒分開埋會應該好多學校未決定幾多人留班

02413124 發表於 20-7-8 08:00
聽講好多間中學預左多左人留班,因有一班唔ok 停課後更加唔ok

另外,考完試計晒分開埋會應該好多學校未決 ...

老師話overall grade E/F就有機會留班,其實最多一班兩個人,超額留班應該係同政府津貼有關,所以唔會留超過限額。如果真跟唔上,留一年都係好事。

回覆 little_yolky 的帖子

冇架,留到盡用晒D位,都要升同少左叩門位

02413124 發表於 20-7-8 09:25

留到盡就無叩門位了。前面話有同學叩到,即係又少個留班了

有聽過有學校中一唔留班,亦有聽過減少留班位黎收多D好野

little_yolky 發表於 20-7-8 09:27

今年好多學校都未知實質要用幾多留班位留班,我估一見即收嘅多數係好叻

gigayan 發表於 20-7-8 09:31
今年好多學校都未知實質要用幾多留班位留班,我估一見即收嘅多數係好叻

我都覺得係

little_yolky 發表於 20-7-8 09:27

前日仲打算去上智叩門,睇下有沒機會做阿大師妹添

02413124 發表於 20-7-8 09:25

我估若然有高質叩門生,中學會好想收,最多俾中一生作"試升班"考慮。

回覆 YmOra 的帖子

咁即靠嚇又話者睇學校以學校整體利益行先定學生利益行先

02413124 發表於 20-7-8 11:40

咁即靠嚇又話者睇學校以學校整體利益行先定學生利益行先

對學校嚟講,係唔會講哩D,會卸一卸力話係"彈性處理"。學生仔唔駛留班不知幾開心,估計家長亦是。反對聲音一定少。

但長遠發展對學生一定壞處多一點我認識既學校又唔一定全部係咁

02413124 發表於 20-7-8 11:55

但長遠發展對學生一定壞處多一點我認識既學校又唔一定全部係咁

我都認為哩D中學唔會多。

對,所以個D我自己覺得一定係較有心既學校

YmOra    發表於 20-7-8 12:12

想問下各位如外區叩門是否需要自行有選/ in過的才有機會 ?

回覆樓主:

上智不是