用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018/20 各校升中派位資料 (20-9-2 17:04 更新) #196 ...
樓主: miriam
go

2018/20 各校升中派位資料 (20-9-2 17:04 更新) #196  

删除

删除

psng 發表於 20-7-20 22:02
第一頁,15#已經有31網德信

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

路德會聖十架學校

校務報告 2018/2019 學年 P.5 人數為 100

http://www.hcls.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1790&mode=published&nocache&lang=zh

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

荃灣潮州公學

18/19 校務報告 (P.20)

http://home.twccps.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce///1819final_report_1590479325.pdf

http://home.twccps.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce///19201072020_1594364696.pdf

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

medicine 發表於 20-7-21 06:18
第一頁,15#已經有31網德信
佢哩個更新版

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

香港道教聯合會圓玄學院石圍角小學

http://www.swk.edu.hk/admiss/result.php

http://www.swk.edu.hk/annualplan/go.php?value=2018-2019%E5%AD%B8%E5%B9%B4%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%A0%B1%E5%91%8A&getmethod=open

bbforever 發表於 20-7-21 10:26
佢哩個更新版
經過叩門后的更新版,有誤導成分——誇大B1率,雖然係少少,邊緣人誤信則天與地。

從嚴謹角度,更應該引用前面舊版再指明係叩門后數據。

醒目開學勳章 王國長老

medicine 發表於 20-7-21 10:32
經過叩門后的更新版,有誤導成分——誇大B1率,雖然係少少,邊緣人誤信則天與地。

從嚴謹角度,更應該引用 ...
我仲未執 #2, 3, 4 既資料.............叩門後水份料.............唔想放囉

medicine    發表於 20-7-21 10:46
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

坑真2020年男生升中派位結果如下

男生 2020年 | 2019年
Band^ 官津+直資
B1官津 4 (44.44%) | 4 (50.00%)
B1直資 0 (0.00%) | 1 (12.50%)
-
B1 4+0=4 (44.44%) | 4+1=5 (62.50%)
B2A-1C 1+0=1 (11.11%) | 0 (0.00%)
-
B1/近B1 5 (55.56%) | 5 (62.50%)
B2 3+0=3 (33.33%) | 2+0=2 (25.00%)
NR 0+1=1 (11.11%) | 0+1=1 (12.50%)
-
本地: 8+1=9 (100%) | 6+2=8 (100%)
海外: 1
-
男生: 10人 | 8人

升中派位
https://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/info/index.php?parent_id=6&page_id=61

男生獲派英文中學(10名)

皇仁書院2(B1)
港島民生書院1(B1)
張祝珊英文中學1(B1)
*賽馬會體藝中學1(B2A-1C)
海外升學1

派獲其他中學 *直資中學
*漢華中學(1)
香港鄧鏡波書院(1)(B2)
顯理中學(1)(B2)
中華傳道會劉永生中學(1)(B2)

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》

回覆樓主:

路德會聖十架2020年升中概況如下
今年有公布部分升中學校每校人數
共25人升讀6間B1中學(平均4.17人)

Band* 官津+直資
B1官津 25 (25.00%)
B1直資 0 (0.00%)
-
B1 25+0=25 (25.00%)
B2A-1C 1+0=1 (1.00%)
-
B1/近B1 26+0=26 (26.00%)
B2 9+0=9 (9.00%)
NR 3+1=4 (4.00%)
-
名單上 38+1=39 (39.00%)
無公布 [61]^ (61.00%)
-
總數: [100人(男55 女45)]^ (100%)

B1* 25
蕭明 1 |
荃官 2 可風 3 何傳耀 7 王少清 10
順聯李兆基 2

B2A-1C* 1
體藝 1

B2* 9
荃灣聖芳濟 2 |
廖寶珊 7

NR 4
梁省德 3
直資: 林大輝 1

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 假設小六人數=去年小五

升中概況
http://www.hcls.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1790&mode=published&nocache&lang=zh

2020年度六年級學生升中派位資料
http://hcls.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//school/7720_1594096092.jpg

回覆樓主:

路德會聖十架2019年升中無每校人數
2019年名單有6間B1中學 小六75人^
假設各1/2/3人 升B1 8%/16%/24%

Band* 本區+他區
B1 3+3=6
B2A-1C 0+0=0
B2* 3+0=3
NR 1+3=4
名單上總數: 7+6=13間

B1* 6間
蕭明 |
荃官 何傳耀 王少清
林護 港島民生

B2* 3間
荃灣聖芳濟 |
廖寶珊 李城璧

NR 4間
梁省德
李賢堯 東涌天主教 靈糧堂怡文

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據校務報告 小六75人(男45 女30)

學校計劃及報告書
http://www.hcls.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1853&mode=published&nocache&lang=zh

2018-2019年度學校周年報告 (p.5)
http://www.hcls.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//school/annual%20plan/2017-2020/2018-2019report.pdf

升中概況

2019年度六年級學生升中派位資料
http://www.hcls.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//20172019secondary_1563333436.jpg

回覆 medicine 的帖子

唔好意思,無意誤導,因見前頁其他學校如旅港、陳守仁、聖彼得等均有更新版又沒人提出不妥,故以為是可上載學校更新版的。既然被評有誤導成分,我已删除有關資料,謝謝。

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 20-7-21 11:56
路德會聖十架2019年升中無每校人數
2019年名單有6間B1中學 小六75人^
假設各1/2/3人 升B1 8%/16%/24%
想問會唔會執返之前將直資入埋 B1 派位數既資料?

因為我要抽時間係 #2-4 做返 hyperlink, 方便會員睇, thx

psng 發表於 20-7-21 12:01

唔好意思,無意誤導,因見前頁其他學校如旅港、陳守仁、聖彼得等均有更新版又沒人提 ...

甘又無需刪除。係講話應該引用前面個原始版再指出此乃最新,甘就嚴謹啦。前面並非指貼上來的行爲有誤導,係指有啲學校直到有更新版后才上載個種(行爲)先係誤導。

係靠全體會員共同提供資料先有得分享。如前面的講法引起誤會,講聲sorry,並期望以後繼續無私分享。

沒關係,係我較少上BK又唔清楚有關上載資料準則才導致誤解,謝謝。

醒目開學勳章

miriam 發表於 20-7-21 10:35
我仲未執 #2, 3, 4 既資料.............叩門後水份料.............唔想放囉
咁好幾間3c1直都唔駛上載,佢哋好多時都係叩咗門先公佈
好老實,叩門反而要講實力,大抽獎係靠運多

醒目開學勳章

psng 發表於 20-7-21 12:23

沒關係,係我較少上BK又唔清楚有關上載資料準則才導致誤解,謝謝。 ...
睇返前幾年不嬲無呢條例,係今年先係咁

bobbob 發表於 20-7-21 13:10
好老實,叩門反而要講實力,大抽獎係靠運多: ...
大抽獎靠運,但必須承認的事實:主要大家都全填B1再B2,大抽獎的原始結果先係各間小學的真正B1率水平。叩門係大抽獎B1位額外增加的,前面的道理估計沒人會反對吧?!叩門時,各B1中學普遍重視英文水平,應該都係廣汎共識。偏偏這一句已經講出英文小學的優勢!當增加了B1位時,原本已經獲派B1位的作爲一個整體,B2生中,上移B1位顯然係英文小學佔優(再者扣二三綫直資,X私Y直更具家長優勢)……大概解釋了某些小學爲何一定要等到叩門后先出派位表:著重業績,交代及以後招生。

醒目開學勳章 王國長老

bobbob 發表於 20-7-21 13:10
好老實,叩門反而要講實力,大抽獎係靠運多: ...
考直資真係得條數

玩自行同大抽獎先可以計到學校到底有幾多 % 係 B1, 有無升跌, 所以早早離場數要分開

醒目開學勳章 王國長老

bobbob 發表於 20-7-21 13:11
睇返前幾年不嬲無呢條例,係今年先係咁

以前我地有拆開埋官津同直資數去計

我都試過籮友痕做埋當日同叩門後分別既表添