用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門大作戰
樓主: FannyMok99
go

叩門大作戰  

joeyccy 發表於 20-7-26 00:46
想請問TSL有寫過求位信嗎?小女也是讀York k2正準備考直資私校,有甚麼心得可以分享下嗎?
...
其實考的時候真係無什麼準備,其一是我是從商的比較忙,其二是因為網上見到它是全港最多人考的直資,覺得入到second interview都已經賺多一次面試了,真係無諗過佢會考到的,成7400人。咁收到waiting list 都預左,因為他second interview 畫的畫離晒題,雖然他說second interview 的group 玩的game 贏,individual 答的也很好,所以如果prepare 可以是有主題的畫。收到Waiting list 後,一個月一封求位信,近放榜期一個星期一封求位信,我不知道求位信有沒有用,不過我覺得盡力做,他日不會後悔,小朋友 interview 咗咁多間學校,對TSL 念念不忘,它的 interview 好好玩的,小朋友是好enjoy 的。
York 學校有面試班,你問一下佢學過咩呀,如果她可以很流利答你,都唔不太擔心的。
York 的學生普遍英語都不錯,interview TSL,培僑,褔附小,蔡繼有會較易,這幾間學校較看重英文
小兒所有直資都是死畫畫,女仔畫畫應該不差的,呢方面你大可放心
努力做,平常心對待結果

仔仔好叻(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)媽媽既功勞都功不可沒,仲要心理強大先得

好佩服家長, 真係好強勁

回覆樓主:

實在太勁!
有志者事竟成!

回覆 bugmum 的帖子

上星期五21/8 早上九龍塘官立小學 打電話約Zoom interview , 雖然我們多謝了老師們的好意, 但一日未開學, 音樂椅仍在轉, 加油!

17. 九龍塘官立小學,沒有面試機會

回覆樓主:

加油

回覆 FannyMok99 的帖子

利害

FannyMok99 發表於 20-7-7 13:25
首先好多謝 EK 的家長, 呢一個月有你們的陪伴, 叩門旅程不孤單
其實派位好似公司周年大抽獎咁,一半人中頭 ...

想請問樓主孩子是否學術好强?可否分享你準備什麼去叩門?

水泥媽媽 發表於 20-8-25 09:01

他是普通小朋友而已
準備
a)放榜前已經做好小朋友portfolio
b)放榜前已經幫小朋友拍照
c)放榜前已經準備好幼稚園的推薦信
d)放榜前已經準備好自薦信
e)規劃交表的路線圖和時間表
f)放榜前已經準備好幼稚園成績表影印本20份
g)放榜前已經準備好小朋友出世紙影印本20份

FannyMok99 發表於 20-7-7 15:00
小兒讀 York (九龍塘)
:D
考學術為主的小學, YORK出到去真係算輕鬆.

FannyMok99 發表於 20-7-9 16:04
分享小妹留意到要注意的東西:1. 家長的心態:雖然我們派到沒有志願,但我們沒有在小朋友表現出一點點的不開 ...
非常好丫, 我地都類似咁, 幼稚園全軍覆沒.好在入到YORK, 考小學真係算易啦, 好多2nd in, 都有唔小OFFER, WAITING好多同學仔都WAIT到.
仲要係WAIT到3私. 同你差唔多.

水泥媽媽 發表於 20-8-25 09:01
個人意見小學同幼稚園INTERVIEW真係差好遠.幼稚園IN Personality 會多小小, 原因咁細個, 老師都怕難教難控制.

小學感覺真係學術跟PERSONALITY 6/4開. 學術6. 因為小學有社工, 有訓導主任, 有比較多資源, 同時小朋友自制能力都會慢慢長大, 變得受教.

回覆樓主:

首先恭喜樓主 ,請問你有冇join學校的MI course?你覺得York的中文够唔够用?中文要唔要外補?

我儿子也是今年一年级,约克九龙塘的,我们五天班施他佛道的校区,你太厉害了 33家,我们就面试了直资私立,公立后来抽到csk,没去,最后去了aps。你家的tsl很好,英文好这个学校。还有就是约克真的很好,我儿子超级超级内向那种,那时很怕是自闭证那种,最后playgroup就去约克读了 之后pn 一路读到毕业。孩子转变太多太多了。变的超级开朗和自信,而且约克的教学真的是在玩中学习。很庆幸读了约克。

trcheung 發表於 20-9-8 18:01
首先恭喜樓主  ,請問你有冇join學校的MI course?你覺得York的中文够唔够用?中文要唔要外補?
...
幼稚園時中文我由得佢不好, 因為他表達不到谷用英文同我地講, 不過Interview St Paul Co.ed 會蝕d, 他們需要中英都好的小朋友

janesong 發表於 20-9-10 10:08
我儿子也是今年一年级,约克九龙塘的,我们五天班施他佛道的校区,你太厉害了 33家,我们就面试了直资私立 ...

是的, 約克的特別是將普通的小朋友華麗變身, 小兒讀其他PLAYGROUP 時由上堂哭到落堂, 仲要每一堂都係咁, Interview 時10間哭7間, 所以之前很簡單, 上堂不哭那間就讀那一間, PN 去左York 之後無再哭, 所以一直讀落去, 謝天謝地!

FannyMok99 發表於 20-7-26 01:46
其實考的時候真係無什麼準備,其一是我是從商的比較忙,其二是因為網上見到它是全港最多人考的直資,覺得入 ...

想請教一個星期一封求位信,內容點寫? 寫得咁密,我會寫黎寫去3幅屁

回覆樓主:

請問小朋友K2,K3有冇外補?

有策略!恭喜恭喜!(大部分家長是很緊張,而沒有準備)

我的小朋友今年報直私策略都差不多
我報名三十個學校直私,準備到處帶著小朋友去玩面試遊戲
其實小朋友好鍾意

我估其實樓主小朋友一出世已做左portfolio