用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門大作戰
樓主: FannyMok99
go

叩門大作戰   [複製鏈接]

Chan343 發表於 20-7-7 15:07
咁本身直私考得多嗎?有邊些offer?
考了12間,陳守仁,培僑,福附waiting list

FannyMok99 發表於 20-7-7 15:25
考了12間,陳守仁,培僑,福附waiting list
你真係好強勁,我真係hea媽一名

叩33間.....除左利害唔知講咩

真心佩服

真心佩服

回覆樓主:

最後揀左邊間呀?

非常佩服。York教出嚟嘅小朋友英文都好好?咁多學校收,小朋友一定好醒目!

victorfung6094 發表於 20-7-9 09:11
最後揀左邊間呀?
陳守仁 (TSL)

mrchuchu    發表於 20-7-9 11:55

光神 發表於 20-7-9 10:37
非常佩服。York教出嚟嘅小朋友英文都好好?咁多學校收,小朋友一定好醒目!
...
小兒6月15號番學一天之後便每天請假面試,平均一天有二個面試二星期無番學,30/6 interview 完聖類斯之後,我帶他番York,小兒回來時告訴我,班主任一見到小兒叫全班同學連班主任自己一齊拍掌鼓勵同Welcome 小兒 back ,令到小兒好開心也好surprise,York 的班主任同老師真係好有愛

可否分享下最難叩門既點在什麼,有無咩要注意

Chan343 發表於 20-7-9 14:31
Chan343 發表於 20-7-9 14:31
分享小妹留意到要注意的東西:1. 家長的心態:雖然我們派到沒有志願,但我們沒有在小朋友表現出一點點的不開心,反而興奮地說:發達啦,我們又可以Visit 學校,同老師傾計,又可以玩遊戲,所以小朋友長期好興奮,也是他表現不錯的原因
2. 提前準備:
a)一早已經有派不到的準備,寫了一套 algorithm,若派2及3怎樣做,若派4-10怎樣做,怎派11-15怎樣做,若15以外又怎樣做
b)用excel 儲下所有心儀叩門學校的網址,這是用來增加 print form 的速度
c)放榜前已經做好小朋友portfolio
d)放榜前已經幫小朋友拍照
e)放榜前已經準備好幼稚園的推薦信
f)放榜前已經準備好自薦信
g)規劃交表的路線圖和時間表
h)放榜前已經準備好幼稚園成績表影印本20份
i)放榜前已經準備好小朋友出世紙影印本20份

而難度是
a)你交了,未必會有interview, 例如,我交華仁時,我的申請號碼已經是591,那沒有interview 是預料中事,又例如,今年91區是最激烈,本區反而沒有回音,外區反而有回音,所以當你交form 時的心態當玩一場三天的港九新界的小學 orientation,個人會開心好多
b)每一間學校要求的portfolio 頁數不一樣,所以本身的設計要易於改動

anfisonbb    發表於 20-7-9 17:12

回覆 FannyMok99 的帖子

第一點, 真的不易做, 自己已經多晚訓唔著, 仲要俾個興奮無比的表情俾小朋友
恭喜! 證明機會是留俾有準備的人

FannyMok99 發表於 20-7-9 16:04
分享小妹留意到要注意的東西:1. 家長的心態:雖然我們派到沒有志願,但我們沒有在小朋友表現出一點點的不開 ...

感謝無私分享,態度致勝

wyan16 發表於 20-7-9 17:21
回覆 FannyMok99 的帖子

第一點, 真的不易做, 自己已經多晚訓唔著, 仲要俾個興奮無比的表情俾小朋友
一樣, 好多晚都睡不著, 之後那幾日就更加無得訓, 白天交表, 晚上填表, 深夜改portfolio 和執片, 但對小朋友真是要樂觀積極, 13/6 早上 in 荔天, 我太累, 無乜表情, 他都interview in 失左呢一間, 他的portfolio是這校想要的, 但他interview不太願意講野, 之後我們自我調節, 飲奶茶提神, 興奮番, 當天的中午in 漢華, 表現相當神勇, 也是他拿到的第一個offer, 只是一小時的相隔, 表現可以天與地, 所以我們一定要加油!
加油!加油!加油!

好佩服家長毅力,準備充足,心態調節得好,為小朋友博到盡做到盡,值得有好結果。

FannyMok99 發表於 20-7-10 00:51
一樣, 好多晚都睡不著, 之後那幾日就更加無得訓, 白天交表, 晚上填表, 深夜改portfolio 和執片, 但對小朋友 ...

除咗你犀利外,你小朋友真係好犀利好犀利,可以in咁多間

我都係今年York 家長,記得女兒面試時話比老師知佢好鍾意返學,係由心而發笑出來!

ToToffee 發表於 20-7-10 11:18
我都係今年York 家長,記得女兒面試時話比老師知佢好鍾意返學,係由心而發笑出來!
...
是,不能認同更多,當時小兒 interview York 就係有咁的表現,我都係由心而發笑出來!

FannyMok99 發表於 20-7-10 12:53
是,不能認同更多,當時小兒 interview York 就係有咁的表現,我都係由心而發笑出來! ...

佢哋係York 這幾年,對返學嘅定義係開心學習,我覺得好足夠,而且係好開始!

我都係今年York k3 家長,我女超鐘意呢間學校,日日返學都好開心
‹ 上一主題|下一主題