用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門大作戰
go

叩門大作戰  

首先好多謝 EK 的家長, 呢一個月有你們的陪伴, 叩門旅程不孤單
其實派位好似公司周年大抽獎咁,一半人中頭獎,一半人不中頭獎,咁無理由公司周年大抽獎不中要哭嫁嘛,抽不中做錯d 咩呢,所以見到有媽媽哭左二星期, 好心痛, 而當抽不中, 一定會有其他人話他們不識排志願,   其實她們好無奈,如果幸運的,2,3,4,5,6 點填都得,因為1已經入左,而大部分人已經識學專家講2同3放保險,咁probability 來姐,保險變了大熱。

因為我派的學校是我沒有填過, 所以叩了以下的學校:

1. 浸信會吕明才小學 (一呂),1面交片,2面交片,取錄,已放位
2. 浸信會沙田圍呂明才小學  (沙呂),沒有面試機會
3. 保良局蕭漢森小學,沒有面試機會
4. 保良局朱正賢小學,沒有面試機會
5. 沙田圍胡素貞博士紀念學校,1面交片
6. 沙田循道衛理小學,1面交片,2面
7. 培基小學,1面交片
8. 宣道會陳元喜小學,撞了時間
9. 東華三院水泉澳小學,1面
10. 聖公會馬鞍山主風小學,沒有面試機會
11. 喇沙小學,沒有面試機會
12. 民生小學,一面交片,未出結果
13. 黃埔宣道小學,一面交片
14. 保良局何壽南小學,沒有面試機會
15. 華德學校,二面,取錄,已放位
16. 中華基督教會基華小學,二面
17. 九龍塘官立小學,沒有面試機會
18. 九龍塘天主教華德,一面交片,二面,取錄,已放位
19. 聖公會聖紀文小學,一面,取錄,已放位
20. 荔枝角天主教小學 (荔天),一面
21. 油蔴地天主教小學 (海泓道)(油天),撞期
22. 循道學校,一面
23. 中西區聖安多尼學校,一面交片
24. 聖公會聖彼得小學,没有面試機會
25. 聖安多尼學校,一面交片
26. 聖類斯中學(小學部),一面(筆試45分鐘),取錄,已放位
27. 軒尼詩道官立小學(銅鑼灣),一面
28. 聖若小學,沒有面試機會
29. 北角官立小學,二面,取錄,已放位
30. 軒尼詩道官立小學,一面
31. 番禺會所華仁小學,沒有面試機會
32. 聖公會聖雅各小學,没有面試機會
33. 漢華中學(小學),一面,取錄,已放位

希望以上的info對大家有用,  祝各位柳暗花明又一村,  前路由我創, 希望在明天!
大家一起加油!

勁呀!in 咗咁多間!

樓主好勁,港九新界都去哂!
但好多取錄咗又放位,咁樓主最後揀咗咩?

2/7 保良局陳守仁小學 (TSL)  早上打來, 有offer, 老公同我都諗不掂選一呂好定陳守仁好, 決定開post, 家長給了我們很好的建議, 而我們問呀仔, 呀仔選TSL, 所以3號便註冊了TSL

Poyau    發表於 20-7-7 14:18

回覆樓主:

辛苦小朋友

KateC2012 發表於 20-7-7 14:03
請問你一呂係111嗎?
是的

FannyMok99 發表於 20-7-7 13:47
2/7 保良局陳守仁小學 (TSL)  早上打來, 有offer, 老公同我都諗不掂選一呂好定陳守仁好, 決定開post, 家長 ...

congrats

醒目開學勳章 王國長老

勁啊!叩33間

karenaleung 發表於 20-7-7 14:16
congrats
多謝您

Charlotte_mom 發表於 20-7-7 14:28
勁啊!叩33間
因為 EK 入面搜尋了如果派去世界龍岡學校黃耀南小學,它是一間什麼樣的學校,家長又應該如何做,有一家長建議其家長:他說有幾多間,叩幾多間,盡叩
我看完之後便跟了

FannyMok99 發表於 20-7-7 13:47
2/7 保良局陳守仁小學 (TSL)  早上打來, 有offer, 老公同我都諗不掂選一呂好定陳守仁好, 決定開post, 家長 ...

多謝分享,請問你拍片那部分大約有什麼內容?同埋有無邊間拍片隨附上求位信?

勁的是家長... 今年叩門好多拍片一面再揀人見.... 已經做好一條片,真係唔怕交多幾間學校去搏一個機會!
恭喜晒樓主! 是一個好難忘的經歷... 小朋友也一定更加珍惜得來不易的學位!

Chan343 發表於 20-7-7 14:47
多謝分享,請問你拍片那部分大約有什麼內容?同埋有無邊間拍片隨附上求位信?
...
每一間要求的都不同,有一d 一分鐘,有一d 二分鐘,有一d 三分鐘,有一d 五分鐘,有一d 七分鐘
所以我寫不切求位信,不過我有附上校長的推薦信

KateC2012 發表於 20-7-7 14:53
小朋友好叻

請問係讀私幼嗎?
小兒讀 York (九龍塘)

FannyMok99 發表於 20-7-7 14:59
每一間要求的都不同,有一d 一分鐘,有一d 二分鐘,有一d 三分鐘,有一d 五分鐘,有一d 七分鐘
所以我寫不 ...

咁你認為video 中致勝關鍵在那?

FannyMok99 發表於 20-7-7 15:00
小兒讀 York (九龍塘)

咁本身直私考得多嗎?有邊些offer?

Chan343 發表於 20-7-7 15:04
咁你認為video 中致勝關鍵在那?
Video 用了全英文,因為小兒的中文較弱,自我介紹中有拿到的奬項