用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幸福的煩惱:SPK PM VS HKLLC AM
go

幸福的煩惱:SPK PM VS HKLLC AM [複製鏈接]

想問下各位,小囡有以下呢2個offer,你哋會點揀呀?
聖保祿 PM靈糧堂 AM

靈糧堂AM 的話我可以返工前湊小朋友返學,小朋友生活作息好似好d,感覺親子時間都多d~ 仲要免學費
不過有朋友就話佢同區派位或者扣門都會無SPK咁好,有冇有經驗嘅媽媽可以分享下?

我明白SPK係一條龍唔洗煩,但問過學校3年K係唔可以調上午班,感覺學校作風都較傳統,其實我又唔係真係target佢小學,只係交學費買個保障,大家覺得值嗎?

0    0    0    0

兩間距離都好近,不如讀兩間好過

回覆 快樂火雞 的帖子

你認真??!

我又唔想個小朋友咁辛苦…

回覆 sexyli 的帖子

看你打算怎麽安排外補。正常有人接送的話,兩間K係無問題的但係我見HKLLC不是免費,每月學費都要三千几, 兩間連雜費加加埋埋都要過萬

回覆樓主:

你 target 邊間小學?

如果你無諗住入佢小學我覺得唔需要SPK, 入SPK都係貪佢係龍校。

回覆 快樂火雞 的帖子

LLC 而家係免費㗎~

回覆 princesscupcake 的帖子

我target 官津女小,但都驚派位差,可能都會考直資/私小,但target的官津都係天主教,同SPK同教會

LLC就係基督教,所以朋友話讀扣門天主教就無咁好…

回覆 birman 的帖子

都貪龍校㗎~ 升小有個保障先

就係大仔升小撻咗Q,所以都怕細嗰個同一命運

唔係真係好buy SPK小學,但如果比起升小撻Q,SPK又好似一定好好多

回覆樓主:

你有冇聽 SPK 簡介會?

呢間吾係『龍校』,唔包直上小學,三年學費超過十萬係買個機會,吾係買個保障,值唔值得就見仁見智了,雖然呢個機會好多人想買都冇。

每班有6-8位女仔上唔到小學,學術程度可能係全港最淺, 學費喺學術上完全反映唔到,一班都未必有一個考到co-ed或者女拔, 絕對唔係傳聞中咁多,考到都靠自己, 大部分都係攞住個學位去搏抽/叩名津, 部份人校網差唯有一條心,因為都考唔到其他。

對~ 係買個機會!所以都諗係咪值得

sexyli 發表於 20-7-7 16:32

都貪龍校㗎~ 升小有個保障先

點解你唔 buy SPK 小學?

因為覺得學校好傳統,幼稚園register嗰日已經feel到,都知道呢間學校係培養啲好discipline嘅女孩子,所以都怕mode到個女變咗太保守無乜創意嘅人

最後仲有學費,小學學費都成5萬幾一年都未計佢會年年加價,都幾重皮

你有無試聖大?

因為覺得學費貴同地點唔太就腳嘅關係⋯ 一早已放棄聖大AM 🙈

sexyli 發表於 20-7-7 17:12

因為覺得學校好傳統,幼稚園register嗰日已經feel到,都知道呢間學校係培養 ...

學校係好傳統,我自己就幾鍾意discipline嘅女孩子,我唔覺得我小朋友好保守同冇創意,佢同一般小朋友一樣活潑好動、愛玩愛笑,反而我覺得佢品德唔錯,會關心人、欣賞人,而且好受教,學習態度認真。

升小俾抽獎,當手上冇25分或以上,有個七成機會嘅私小backup,已比公海拼搏好。

其實覺得你心中比較喜歡LLC, LLC上年派小學, 女仔很好成績

回覆 codyalbert 的帖子

係呀,教學style同返學時間我都覺得LLC比較適合我女兒
但係又同意上面留言所講,有個70%機會又好似比要出公海搏安全

所以諗爆頭

利申,非兩間用家,但係都分別聽過有用家讚兩間學校,當然學校style不盡相同。身邊有人今年有SPK同另一家happy school的offer,最後忍痛放棄另一間happy school選SPK希望升小有保障。
‹ 上一主題|下一主題