用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁對要求英文幾高?
樓主: EudyptulaMinor
go

陳守仁對要求英文幾高?   [複製鏈接]

藴藴 發表於 20-10-7 16:10
的確係一個問題,中文比英文更難。
可能因為主要接觸英文,對佢來講,英文簡單得多,來來去去都係26個字母 ...

認識幾多字唔係最重要,識睇題目先重要

小一中文科要有能力應付60-100字既閱讀理解,識睇晒60-100字但唔份嘢講乜都係無用

英文comprehension反而相對較淺
最後如果入唔到英小,要應付中數(中文數學),更加有排受

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-10-7 16:29
自信同性格問題,上咗小學自然會有老師和同學一起令佢有所改變,反而要小心攪好語文。

中英兩科都唔可以 ...

嗯,謝謝你
我讓她自由發展好了
為左考小谷學術,傷左親子關係好似吾太值得,但願入到合適學校

sandra1004 發表於 20-10-7 16:42
嗯,謝謝你
我讓她自由發展好了

學術唔需要太谷,但小一中英文要求點都要配合到,否則一上小學就跟唔上只會唔想返學,到時仲煩。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-10-7 16:29
自信同性格問題,上咗小學自然會有老師和同學一起令佢有所改變,反而要小心攪好語文。

中英兩科都唔可以 ...

我想問問大家意見。
我個小朋友英文唔叻,主要係oral唔肯開口講,聽就明唔哂都估得到,reading冇樓上嘅小朋友ORT 唔知幾多果d咁好,但比同佢自己中文比算好好多。佢日常都用廣東話對答,但認唔到字,未可以自己睇書,寫中文字每次都好似好慘咁。
其實我明,以佢英文水平係未必入到英小,但中文私小/官小/津小好似都會讀得好辛苦。
我應該點樣幫佢安排?

EudyptulaMinor 發表於 20-10-7 18:38
我想問問大家意見。
我個小朋友英文唔叻,主要係oral唔肯開口講,聽就明唔哂都估得到,reading冇樓上嘅小 ...
Oral真係要諗辦法迫佢講多D,主動表達。
傳統學制小學既校內考核,以至高中既DSE,中英聆聽和口試都必定有,一定要攪攪。

現實中,出到嚟做嘢唔識表達,其實都係無運行。

sandra1004 發表於 20-10-7 16:42
嗯,謝謝你
我讓她自由發展好了

我都覺得谷一谷都好可能傷到親子關係,好矛盾好矛盾⋯

盡量親子閱讀圖書,最少每日一本,佢有興趣再多啲郪ok, ORT/OST 都好好, 故事人物有劇情,我女就好鐘意,中文都要讀,睇下小朋友咩書受落,我比佢睇青田我自己會讀,中英文書佢都係幾個月前先開始有每日陪讀既習慣,Ort睇哂lv4(自己都有能力讀),而家睇緊LV5, OST 字多啲就睇完lv4 頭6本,呢個要陪讀,聽得明但有啲字要教佢讀,加油,時間陪讀係好重要,睇咩書要睇小朋友有咩興趣

hkpapa852 發表於 20-10-7 13:06
只得英文好其實係無用,入到傳統學制既小學(直/私/官/津也一樣)只會更痛苦。
...

非常認同!
‹ 上一主題|下一主題