用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 金文泰中學
go

金文泰中學

請問有冇人知道這間學校係咪中文中學?會唔會有英文教學班?同埋band幾?謝謝(emoji)

中文中學,無英文班,band 1

回覆樓主:

金文泰2019年3322率53.4%屬B2A

Paypaybear 發表於 20-7-7 08:02
請問有冇人知道這間學校係咪中文中學?會唔會有英文教學班?同埋band幾?謝謝(emoji)
...
金文泰係中中,如果小朋友中文好,金文泰其實唔錯。

有舊生話金文泰老師成日換?係吾係?請問有無人知道情况?謝謝

peggychan_1999 發表於 20-7-7 10:01
中文中學,無英文班,band 1

B2A

有幾個退休, 有些新來, 因中一至中三是2個班主任, 所以學校要多請老師的. 除中文要好外, 英文最少小學要有90分到才可應付及才可合格. 可能學校想升level, 所以英文老師出得好深的. 除非你只想升班而唔做頭的3份之1

英文科是雙老師教的. 中文科亦是雙老師教的.

candyreeve 發表於 20-7-14 21:37
有幾個退休, 有些新來, 因中一至中三是2個班主任, 所以學校要多請老師的. 除中文要好外, 英文最少小學要有9 ...

咁其他科目如 phy Chem bio 係用英文書定中文書教的?

中文書教

Paypaybear 發表於 20-7-16 23:08
咁其他科目如 phy Chem bio 係用英文書定中文書教的?

上年資訊日,講到明高中所有科都是中文課本、中文教。