用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 刪除帖子
樓主: kudon
go

刪除帖子 [複製鏈接]

小寶貝兒 發表於 20-7-14 01:06
我細個時中學讀英中,入讀時大把同學英文好過我,但佢哋唔敢開口講,所以oral唔得,而我小學時我媽每星期比 ...

點解痴線?我大女補咗NET oral小組6年,我唔覺得自己痴線喔⋯⋯

little_yolky 發表於 20-8-13 10:05
點解痴線?我大女補咗NET oral小組6年,我唔覺得自己痴線喔⋯⋯
因為果個年代補英文就係補文法架嘛, 好少會好似我媽咁比錢補ORAL, 仲要係幾年都係玩, 玩同玩!加上當時其實我地好窮, 所以我覺得我媽會肯比幾年錢我去咁樣練ORAL法真係好痴線
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

Soycocoa 發表於 20-7-14 09:40
想問下各位,如小朋友幼稚園讀英普私幼,已有一定英文底子,小學將入讀中文官津小學,如想加強英文程度,是 ...
視乎你想小朋友英文去到咩程度比如我女, 佢主要語言係英文, 咁我對佢中文既要求就係, 聽同講廣東話要流利, 起碼識睇餐牌同本地新聞(唔洗隻隻字識都要明白篇野講咩), 至於寫我未諗到, 因為佢KICK住係認字度好耐.......... 以至於對佢寫既要求不斷降低中.......

如果你係想佢將來英文聽講流利, 我建議搵D多外國小朋友參與既活動比佢玩, 玩中學真係可以好快! (我女3個月不到, 打字由一分鐘10個字母既速度, 進步到而家我估一分鐘可以打到20個字詞, 就係因為要同人ONLINE打機)
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

小艾美 發表於 20-7-7 20:05
將軍澳

係唔係播道?

我小朋友由英小到英中, 覺得無揀錯. 到現在考英國boarding school, 英文仍然可以應付, interview完全無問題. 考到心儀學校.
一家人溝通用廣東話, 小朋友係靠學校語境學英文.

有語境已經係第二步
前提係首先能夠張口講話才能利用語境,否則也是白費語境
係唐人街也很有語境,但是由於沒法開口,一輩子都講中文了

第一步係如何張口嘴巴
只有補習老師才會慢慢糾正講話,建議補習英語拼音
學校同學和老師都不會幫個別人慢慢糾正
之前遊樂場一個小朋友讓我很驚訝:學校沒有語境,父母不講英語
但是小朋友英語比較流利
原來係星期一到五,每天都補習口語一個小時

學語言要突破最初的瓶頸,每個星期一個小時是不可能的
嬰兒學第一語言,是每天很多個小時不停轟炸
和其他興趣玩法不一樣

我女只係讀過中英文幼稚園,津小同津中,高中考Broading School 都無問題,上左大學去埋實習都無問題。
在6歲前提供足夠外語語境會事半功倍,上到小學,已經可以把時間多花在針對 Oral以外嘅學習上(生活/學習需要上的口語基礎已經成形)。
我2個小朋友啲朋輩中都有類似情況。

回覆 kudon 的帖子

如果單純想語境好、多機會講英文應該會轉去IS,津校同直資都係local學校,我會綜合去比較不會單純睇語境。阿女讀津校但不少同學係屋企都係英文人,怕考中文。我覺得佢哋唔少人英文都幾好,但係同學係學校仲係中文溝通為主。

swytca 發表於 20-12-15 14:18
原來津校,後轉去讀私立英文小學,經過多方面比較考慮,又轉回津校讀啦。 ...

為什麼?可否分享一下?
我都想小女轉去英文小學,很猶豫...
‹ 上一主題|下一主題