用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網黃焯菴 vs 11網呂明才 點揀好?
go

12網黃焯菴 vs 11網呂明才 點揀好?

小朋友係男仔,抽獎抽到黃焯菴,叩到呂明才,但始終擔心11網升中不利,黃焯菴雖然升中網好,宗教亦都唔係大問題,但佢自己畢業生升中成績又好似麻麻,好苦惱...  求意見...

升中校網除左跟小學網,仲好似可以跟住址(有錯請指正)
如果資料正確,只要你唔搬,升中用返灣仔網咪解決到。

回覆樓主:

聖呂2018年26%升B1中學
2019年未見公布 等知情人士分享

B1* 26 (26.26%)
英皇 5 SJC 2 港華 1
YWGS 5 SSGC 5 SCGS 1 SHCC 1
聖鄧 2 觀官 1 宣基 1
直資: SPCC 1 SPCS 1

B2A-1C*: 2 (2.02%)
直資: 中華基金 2

B2* 25 (25.25%)
聖呂 10 聖類斯 6
TKPC 2 何東 1 維官 4 顯理 1
直資: 基崇 1

NR 19 (19.19%)
鴨真 4 香港仔浸呂 2 陳白沙 10
直資: 漢華 3

無公布 27 (27.27%)

總數: 99^ (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 名單上72 ÷ 72.73% = 99

http://www.skhlmcmps.edu.hk/2019_S1/2018年度六年級升中派位結果.pdf

回覆樓主:

黃焯奄2019年只有部分升中校名

升中概況
https://www.bwcups.edu.hk/入學與升學/升中概況/

回覆樓主:

11網聖呂較12網黃焯奄佳
中西區(HK1)升中不利男
不過升中可跟住址選灣仔區(HK2)

Noisychel 發表於 20-7-7 01:53
小朋友係男仔,抽獎抽到黃焯菴,叩到呂明才,但始終擔心11網升中不利,黃焯菴雖然升中網好,宗教亦都唔係大 ...

如果只得呢兩間,應該呂明才好DD~~~

黃焯菴雖然無公開升英中人數,估計係唔會理想~~~

6年後再打算啦,或成績理想,去試吓插班他校。中西區邊緣人若6年後轉回灣仔網,係有機會跌Banding。若果係我小朋友,我會留返係中西區升中,係中西區小學已經低於教育局嘅33.3%,升中轉入強區係風險唔細,除非成績排非常前列~~~

多謝大家意見,如果點都要力谷小朋友上真band 1 (搏插班又好,搏做黃焯菴最top又好)又應唔應該揀近屋企,留返啲時間外補? 定還是呂小學習氣氛、配套、支援會好啲,對小朋友成績幫助較大?。

呂小老師話應該冇校車到我屋企嗰邊,交通、返放學時間都會係問題⋯⋯

Noisychel 發表於 20-7-7 10:30
多謝大家意見,如果點都要力谷小朋友上真band 1 (搏插班又好,搏做黃焯菴最top又好)又應唔應該揀近屋企, ...

灣仔6間聯直小學係強校,擁有高B1率,平均~45%-50%本區B1率,~55%-60%全港B1率,共佔本區約~43-45%人數,應該令本區學術水平拉至遠高於全港平均33.3%數值。仲未計兩軒,聖雅各,寶血,這些學術水平都好嘅小學,所以,我估,中西區學生若部署6年後回住址網升中宜小心考慮~~~

Noisychel 發表於 20-7-7 10:30
多謝大家意見,如果點都要力谷小朋友上真band 1 (搏插班又好,搏做黃焯菴最top又好)又應唔應該揀近屋企, ...

上年黃焯菴升中獲派英中有4間,上年無再留意了,再早4年分別係2,2,5,5。相信獲派英中人數係少於8個,灣仔係存在機會本區B2生派入B1中學嘅好區。自行判斷一下~~~

多謝大家!終於感受到所謂音樂椅轉係咩一回事!啱啱收到李賜豪offer, 我諗應該唔洗諗,要李賜豪啦呵?

Noisychel 發表於 20-7-7 11:35
多謝大家!終於感受到所謂音樂椅轉係咩一回事!啱啱收到李賜豪offer, 我諗應該唔洗諗,要李賜豪啦呵?
...

恭喜!~~~

...

李賜豪for sure

呂小呢幾日好多人放位
佢都已經唔知call左幾多輪

醒目開學勳章 王國長老

...

恭喜

...

李賜豪2019年升中概況如下
假設男女校按男女生比例
男生升B1近3成(只計男校14%)
女生升B1近4成(只計女校24%)

B1* 25 (34.25%)
B2A-1C* 3 (4.11%)
B2* 1 (1.37%)
名單上 29 (39.73%)
無公布 44 (60.27%)
總數: 73人 (男36 女37) (100.00%)

B1* 25 (男校5 女校9 男女11)
皇仁 1 港華 1 長天 2 |
坑真 1 SFCC 8 |
聖鄧 7 港島民生 1 沙呂 1
直資: SPC 1 福建 2

B2A-1C* 3
直資: 中華基金 2 羅氏基金 1

B2* 1
金文泰 1

升中資訊
http://www.twghlchps.edu.hk/tc/升中資訊

2017/2019年度升中派位

...

恭喜找到小朋友適合的學校,剛看到黃焯菴今年度學位分配結果,希望也可供多些人參考。
順便一提,細校也有細校的好處,儘管不會有學校會有一半畢業生可分配到同一中學吧(emoji)

terdy 發表於 20-7-7 18:58
恭喜找到小朋友適合的學校,剛看到黃焯菴今年度學位分配結果,希望也可供多些人參考。
順便一提,細校也有 ...

黃焯菴2020年升中名單多咗兩間B1
B1* 聖鄧 SPSS + 港華 SFCC
B2* TKPC 維官 + 顯理 - 何東
NR 佛教黃鳳翎 + 漢華