用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 火炭樂基幼兒學校,讚!
樓主: alibabah
go

火炭樂基幼兒學校,讚!  

我女六年前火炭樂基畢業, 轉眼今年又升中. 幼稚園同學都好叻, 有入協恩, 英華男, 呂中

flower9    發表於 20-7-26 08:56

Step_C 發表於 20-7-23 12:02
我女六年前火炭樂基畢業, 轉眼今年又升中. 幼稚園同學都好叻, 有入協恩, 英華男, 呂中 ...
幼兒園升小最緊要,升中又緊要,環環相扣,學校升小幫左一把好緊要,佢真係會幫你,最緊要提出。最後叩到區內第一志願甚至更好的小學,不枉了。

alibabah 發表於 20-7-25 11:12
幼兒園升小最緊要,升中又緊要,環環相扣,學校升小幫左一把好緊要,佢真係會幫你,最緊要提出。最後叩到區 ...

好同意,我個時目標係沙呂小,而同事細佬話佢地鐘意樂基學生,加上其他因素,我無理由唔留樂基。

另外,個人覺得沙田三間中學,沙呂,曾肇添,沙崇,比唔少傳統名校成續更好,只係名氣較低。而我認識嘅畢業生都presentable, 更難得的是大部分都樸素及貼地。如果唔係搬左屋,我肯定唔會考直私

alibabah 發表於 20-7-6 19:29
我係用家,課程得宜,小朋友自信強左。剛剛升小一,校長好幫手,小一叩門叩左間好好學校!班主任又有愛心, ...

請問樂基既英文,小朋友需唔需要外補?thx

回覆 wingwing221 的帖子

基本上唔駛,若有時間或餘錢可報校外。

alibabah 發表於 20-7-28 16:54
回覆 wingwing221 的帖子

基本上唔駛,若有時間或餘錢可報校外。

小朋友英文聽講都可以嗎?

回覆樓主:

N班係咪鍾意收大B?

wingwing221 發表於 20-7-28 16:57
小朋友英文聽講都可以嗎?

個人經驗

N和k1時如果屋企無語境,你會覺得小朋友只係識聽,講一般

K2及k3起轉晒英普,返學校只可以講英文或普通話後,你會覺得佢地聽講大躍進,到畢業時會好驚訝呢個小朋友已能隨心所欲咁講英文

樂基打底算唔錯, 語境好, 老師有愛心, 校長名氣雖未及舊果位, 但看得出她改革的努力, 小朋友當年升小有找她幫忙寫額外的推薦信, 她也熱心幫忙.
我覺得叩沙田津小就有優勢, 但坦白講, 考直私卻不及名幼, 純粹欠名氣.
當然都要睇家長的目標, 努力, 小朋友資質如何, 始終平日只待在學校3小時, 還須看那三個小時以外, 你怎運用, 很多事並不可用學費解決的.
我亦聽聞疫情期間, 學校安排得好好, 反之根X園好似被人鬧爆了, 希望現用家可分享吓詳情.

我係現任用家,火炭樂基真係好好~~聽啲friend講碧濤其實都好好,不過好慘,業主唔肯續租,迫遷佢地。

程度黎講都屬於深,n已經要識晒成個letterland。中文已知已經認得20-30個字。因為zoom 關係,好多時見到老師點教,同其他同學係點,基本上net 講嘢,全班同學都聽得明同回應到。呢間學校好講建立自信,每個月都要個人showandtell, 同鼓勵同學表演。

老師同校長都好好,老師好有愛心,我每次放假接返學放學都會見到校長拖住啲小朋友入學校,或者同小朋友上落校車。

另外值得稱讚嘅係,係停課期間嘅安排真係好好,每日都有zoom,中英加體育堂。

但係。。。佢n真係好難考。。。當年我小朋友都係waiting 入。。

回覆樓主:

另外好想講,住開沙田嘅都會知。。。兩呂一培既爭崩頭地步係,從來都冇必收生呢樣野,唉。。。

Happyface00 發表於 20-7-31 18:36
我係現任用家,火炭樂基真係好好~~聽啲friend講碧濤其實都好好,不過好慘,業主唔肯續租,迫遷佢地。

程度 ...

可唔可以分享多d N班停課期間的安排?例如每次zoom幾耐?教學進度同功課係咪如常?

Happyface00 發表於 20-7-31 18:53
另外好想講,住開沙田嘅都會知。。。兩呂一培既爭崩頭地步係,從來都冇必收生呢樣野,唉。。。

...

當然有必收生,有兄姊在校讀的,一定收。

醒目開學勳章 王國長老

...
勿將「世襲生」與「必收生」混淆

「必收生」
由學校自行分配的學位分為兩類:  
甲) 為有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請兒童提供的學位
- 約佔學校小一學額 30%
- 未能盡用的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
- 如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補
- 凡屬此類別的申請兒童,必獲取錄
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

...
教育局資料

《申請二○二○年九月小一入學》資料單張

常見問題  更新資料 (4.6.2020)

問題(5)學校根據甚麼準則取錄合符資格的申請兒童?
回答(5)由學校自行分配的學位分為兩類 ﹕甲類-供有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請兒童的學位。凡屬此類別的申請兒童,必獲取錄。乙類-學校會根據「計分辦法準則」甄選不屬於甲類的申請兒童。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

Sorry~~可能我真係混淆咗,因為成日聽啲friend講,你估阿哥讀,就一定入到咩。
分享下,停課初期就每日拍片,中或普,英,體能堂,之後有家長反映,睇片小朋友好悶,學唔到野,之後轉左由本身教開個班主任zoom,每日中or 普 ,英,體能堂,各20分鐘,玩足成朝,一至五,星期六就zoom開生日會同天才表演。小朋友除咗喺屋企學唔到自理同團體生活,學嘅嘢我諗同平時差唔多。

Btw~~呢度有某某人,只要有人一講樂基就要沖出嚟踩,極度積極,大家可以過濾下

Happyface00 發表於 20-8-1 15:16
Sorry~~可能我真係混淆咗,因為成日聽啲friend講,你估阿哥讀,就一定入到咩。
分享下,停課初期就每日拍片 ...

我都發現有個人,一見到樂基就踩踩踩。

醒目開學勳章 王國長老

Happyface00 發表於 20-8-1 15:16
分享下,停課初期就每日拍片 ...
咁就同你朋友講返, 俾返資料佢地睇糾正返, 真係兄姊係現就讀學生, 弟妹就係該校必收生

wwwisabella 發表於 20-8-1 17:57
我都發現有個人,一見到樂基就踩踩踩。

係用兩個Account自問自答,以為其他人睇唔出