用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 火炭樂基幼兒學校,讚!
樓主: alibabah
go

火炭樂基幼兒學校,讚!   [複製鏈接]

回覆 ClaireUU 的帖子

上星期出左

大家會唔會有樂基校車路線,車費資料可分享?謝謝

回覆樓主:

大家講到學校好關心學生,但係interview嗰陣,無問過平時點樣叫小朋友,而且不斷叫佢個名中間個字,即使家長提醒都insist叫中間個字,我唔係好覺得呢個老師有喺小朋友角度出發。

回覆 Yunmam 的帖子

平時我仔ZOOM唔出聲, 但係樂基INTERVIEW 老師引導佢答哂D 問題, 可能個個老師唔同

Yunmam 發表於 20-12-1 11:36
大家講到學校好關心學生,但係interview嗰陣,無問過平時點樣叫小朋友,而且不斷叫佢個名中間個字,即使家 ...
你in K嗎?暫時有無收到offer?in 我地個個好好,開頭老師見我仔唔係甘出聲,都用d好鼓勵佢既說話同態度in我仔。起碼比我感覺係會識同小朋友溝通。in我個個我印象係有d年紀架。

twyan 發表於 20-12-1 13:44
你in K嗎?暫時有無收到offer?in 我地個個好好,開頭老師見我仔唔係甘出聲,都用d好鼓勵佢既說話同態度in我 ...

咁佢啲態度唔係差嘅,都有用唔同方法問下問題。只不過我見佢係咁叫我個仔個名中間個字有啲怪啫,而我in過其他學校,有問下平時點叫小朋友。

一月份會插班樂基K1,有些擔心小朋友適應,有沒有20-21 K1媽媽用家

回覆 erica-322 的帖子

Zoom既網上功課不少也不多,但你要同佢revise 下,那末你會覺得小朋友學到野,英文數學尤佳。但小朋友當時K3可能與你K1不同。

回覆 alibabah 的帖子

你小朋友即下年小一?想問樂基同學仔剛出結果既自行派位入兩呂一培多嗎?考直私理想嗎?謝謝

回覆 twyan 的帖子

樂基每年整體派位都唔錯,我哋畢左業,今年要問下師弟妹點先知呢!

樂基的課程很全面,尤其是英文課程,從PN開始已經很有系統,小朋友的英文和普通話一般也不錯。學校也很鼓勵閱讀,每星期借中英文圖書返屋企睇,然後返學讀比老師聽。相比起某些其他幼稚園,樂基唔算有太多考小一的支援,但一直在課堂和功課上鞏固小朋友的聽講讀能力,對考直私十分有幫助。囡囡剛剛今年考小一,我們不算報了很多學校,但已經收到一間TKO區熱門直資同CKY offer!樂基老師的栽培實在功不可沒!

alibabah    發表於 21-2-28 21:08

回覆 Freedd 的帖子

甘幾好呀。請問有無再外補學術?興趣班有無上呢?

我地有出去學英文朗誦,亦有出去參加朗誦比賽,俾佢壯下膽。其他學術嘅就K2開始有上中文認字班,因為樂基始終K2開始就冇粵語,只得英普,但小一面試基本上都是英粵,要用粵語讀中文詞語,所以就想補吓。

alibabah    發表於 21-2-28 21:10

回覆 Freedd 的帖子

朗誦對於面試表現都好有幫助,仲要有比賽經驗,犀利。

回覆 kimlam953 的帖子

你好,請問小朋友係樂基度學的英文係咪夠用啦,唔洗再外補,因為我小朋友嚟緊9月翻馬鞍山綠菌PN,但聽新生家長分享每日20mins英文,好似好少咁。所以我會再想K報再其它,樂基,joyful 都唔錯

theresa920 發表於 21-7-8 23:32

你好,請問小朋友係樂基度學的英文係咪夠用啦,唔洗再外補,因為我小朋友嚟緊9月翻 ...
Hi, yes.  My younger one is at another subsidised kindergarten (as we move house due to family reason), she is K2 now and attending a famous phonice centre outside; compared to HKPS's phonics, I can assure you that HKPS's phonics circumculum and course structure (including teaching method) is comparable to outside (plus expensive and well-known) phonics course.  If your child is attending HKPS, dont waste money to take extra phonic course, instead, let the child watches some Netflix or listening audio or Epic.  Of course, reading to them every day.  Plus the english environment in HKPS, its enough. My two cents.

多謝你嘅分享呀!我本身諗住去到K2,都會想同小朋友出去外補 phonics。聽完你甘講,對學校更加有信心。

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
‹ 上一主題|下一主題