用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 火炭樂基幼兒學校,讚!
樓主: alibabah
go

火炭樂基幼兒學校,讚!   [複製鏈接]

Happyface00 發表於 20-8-1 23:27
係用兩個Account自問自答,以為其他人睇唔出

佢好大的怨氣

Covid-19 期間,好多往年收校長推薦信既可以今年唔收信,肯收既又限你四、五頁,所以縱有準備,都要麻煩校長再改推薦信。最難得係樂基校長有跟進,親自打電話比你,來年小學叩門好難唔受疫症影響了! 我唔好彩,原先派左好後志願。

alibabah 發表於 20-8-6 21:08
Covid-19 期間,好多往年收校長推薦信既可以今年唔收信,肯收既又限你四、五頁,所以縱有準備,都要麻煩校 ...
校長好好人架, 好多都係台頭極其量同你寫, To whom it may concern,佢會問你想叩邊間加多封寫明 X 校長既俾你,
So far, 今年叩完門之後, K3 既升小都相當理想, 絕大部分都入返哂一線津小.
好多兩呂一培.

bearbear2014 發表於 20-8-7 12:59
校長好好人架, 好多都係台頭極其量同你寫, To whom it may concern,佢會問你想叩邊間加多封寫明 X 校長既俾 ...

今年直私成績如何?

wwwisabella 發表於 20-8-7 13:54
今年直私成績如何?

今年未出,上年好似有14個培基,12個沙呂,7個一呂,沙官3個,聖心2個
直私就9個培橋,英華/KTS/SFA各4,wkf/cky各3,APS/真光/優才/SMC各2,TSL/聖家/港同/真道/培正/maryknoll各1等

kisani 發表於 20-8-7 15:09
今年未出,上年好似有14個培基,12個沙呂,7個一呂,沙官3個,聖心2個
直私就9個培橋,英華/KTS/SFA各4,w ...
好勁播你, 知道咁多,今年都起碼10個入培基.

wwwisabella 發表於 20-8-7 13:54
今年直私成績如何?
唔知啊, 不過聽聞火炭樂基生考直私唔係特別多OFFER, 咁要客觀地睇比例既,當同ST CAT 比,佢地一級700人, 火炭樂基就90左右 , 未計有D ,入到一線津小, 因為弟妹而放棄三私.

樂基還會發掘不同小朋友潛能,請導師到學校教學,參與活動交流或比賽,對升小有幫助喔!

alibabah 發表於 20-7-6 19:29
我係用家,課程得宜,小朋友自信強左。剛剛升小一,校長好幫手,小一叩門叩左間好好學校!班主任又有愛心, ...

恭喜你小朋友咁叻叩到間好學校
我係碧濤樂基幼稚園N班家長,好唔好彩租約問題學校執咗!我哋班家長真係好徬徨,因為火炭K1樂基唔會收得晒我哋所有同學仔!
我個女都好好彩,最後面試入咗ICS!
所以我覺得樂基幼稚園英文係教得唔錯,因為我個女喺面試嘅時候雖然唔識回答老師所有問題,但係佢全部聽得明同有自信所以我覺得樂基係間唔錯嘅學校!另外喺停課期間英文老師都教識咗佢哋N班用letterland教A-Z!起碼令到我個女唔怕聽同講英文,最緊要建立左佢嘅自信!

回覆 SCSL 的帖子

ICS 是很好的學校,加油呀! 我當初大囡也有去九龍塘樂基正校interview,不過正校唔收,結果去左德望,所以殊途同歸,其實沒有最好的學校,只有適合孩子的學校!

cathylausb 發表於 20-7-18 01:10
小女就讀那班較少同學考直私,因很多是弟妹,而哥姐已於一呂、沙呂、培基等地區一線津校就讀。就算考直私的 ...
多不多有國際學校offer (eg ICS, 啟新,shatin js)?  Thanks

alibabah 發表於 20-9-24 17:36
回覆 SCSL 的帖子

ICS 是很好的學校,加油呀! 我當初大囡也有去九龍塘樂基正校interview,不過正校唔收, ...

德望都係好學校呀
你講得好啱,就算家長幾鍾意都無用,最緊要小朋友讀得開心
愉快學習就係咁解!

回覆 SCSL 的帖子

那些名幼其實不過不失,但樂基就真係會發掘小朋友所好及專長,呢點好過你自己响出面四圍撞。當然家校合作好重要,大家一齊栽培小朋友,所以真心推薦樂基比有緣人。

alibabah 發表於 20-10-7 08:20
回覆 SCSL 的帖子

那些名幼其實不過不失,但樂基就真係會發掘小朋友所好及專長,呢點好過你自己响出面四圍 ...

我都報了樂基準備考N, 希望可以入得到!但聽聞interview好難

黎緊搬入火炭,小朋友要轉轉校,請教如小學目標係培僑書院及直資,或一線小學,以下哪一間幼稚園較合宜??培榛?
Joyful?
樂基?

邊間較活動教學?邊間係較傳統?多功課較谷?!感謝🙏

cc0410chan 發表於 20-10-8 12:57
黎緊搬入火炭,小朋友要轉轉校,請教如小學目標係培僑書院及直資,或一線小學,以下哪一間幼稚園較合宜?? ...
插班邊一級? 建議3間都去下openday同報左插班,有offer先再深入問下用家分享~自己親身觀察下學校有時得著更多

回覆 kisani 的帖子

3間都會照報,插k1 2nd term!因疲情依家話無得參觀,間間都話活動教學,唔知實際係點呢?

cc0410chan 發表於 20-10-8 18:51
回覆 kisani 的帖子

3間都會照報,插k1 2nd term!因疲情依家話無得參觀,間間都話活動教學,唔知實際係點 ...
咁3間都比左期你in嗎?因為未必有位比2nd term插班,私幼一般都較多活動同語境好。joyful好似只有英普班,樂基k1就好似有英粵同英普但唔知有冇插班位。或者你search校名爬下文會見到唔少用家分享~

kisani 發表於 20-10-8 18:55
咁3間都比左期你in嗎?因為未必有位比2nd term插班,私幼一般都較多活動同語境好。joyful好似只有英普班,樂 ...
樂基係K1用英粤,間中會教普通話,上到K2 就一定要英普。開頭都有擔心跟唔上普通話,所以自己都會同佢讀 “方方圓圓” 的畫冊,但擔心是多餘,原來學校會跟到學生普通話的! 另外有show and tell  的presentation環節,所以叩門時學生成績理想。你亦可比較其他幼稚園作決定。

kisani 發表於 20-10-8 18:55
咁3間都比左期你in嗎?因為未必有位比2nd term插班,私幼一般都較多活動同語境好。joyful好似只有英普班,樂 ...
樂基係K1用英粤,間中會教普通話,上到K2 就一定要英普。開頭都有擔心跟唔上普通話,所以自己都會同佢讀 “方方圓圓” 的畫冊,但擔心是多餘,原來學校會跟到學生普通話的! 另外有show and tell  的presentation環節,所以叩門時學生成績理想。你亦可比較其他幼稚園作決定。
‹ 上一主題|下一主題