用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 本身讀國際學校,但宜家打算bno移居uk讀當地state schoo ...
樓主: candykinder
go

[小學] 本身讀國際學校,但宜家打算bno移居uk讀當地state school?   [複製鏈接]

964000 發表於 20-8-5 08:47
一般小學British curriculum 係深過北美even American curriculum, IB就很看老師如何deliver效果可以好參 ...
我小朋友,K2 已經完全晒所有ORT。YEAR 1-2, 讀緊Roald Dahl, 比起同班同學算睇得深咗D。 我都擔心上堂會悶,不過,上堂都有文法,作文等其他嘢學,要同老師溝通下,老師可以鼓勵及發掘佢潛能。

Osiana 發表於 20-8-5 19:12
我小朋友,K2 已經完全晒所有ORT。YEAR 1-2, 讀緊Roald Dahl, 比起同班同學算睇得深咗D。 我都擔心上堂會 ...

淺少少不緊要的,我哋老師也說家長不用嫌老師派回家的reader淺,因為你同佢深入D傾下都總學到些東西的,又可以研究下點讀得expressive一點。
但ORT 1-3真心悶

咁可能國際學校真係多D睇書習慣?

我見佢一年可能都睇幾十本小說,唔計學習果D書,不過近年好似大左已經睇少左

回覆 KIMLIFEINUK 的帖子

請問after school club即係咩??會借果年要學的書比你嗎??係咪可以帶番屋企用?定一年後還??謝謝。

KIMLIFEINUK 發表於 20-8-5 23:23
咁可能國際學校真係多D睇書習慣?

我見佢一年可能都睇幾十本小說,唔計學習果D書,不過近年好似大左已經睇 ...

所以你女咁叻操一操就得了
這個在國際學校從小培養得很好,reading & writing像是生活的一部份不是為做「功課」,但又不是書蟲那種,一樣愛運動和對其他事物都有興趣。  
雖然也有例外,相信家庭也要配合下,我見很多自少愛閲讀的到高年級都還是愛閲讀的,不過大D對電子產品會愈來愈有興趣就無可避免。

唔知UK state school 欺凌既情況多唔多,我都考慮緊用BNO visa 過去,呀女讀緊IS y1 (9月yr2) 但學習能力同social 能力都比較弱,有d擔心會比人蝦。
‹ 上一主題|下一主題