用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 本身讀國際學校,但宜家打算bno移居uk讀當地state schoo ...
樓主: candykinder
go

[小學] 本身讀國際學校,但宜家打算bno移居uk讀當地state school?  

964000 發表於 20-7-29 22:18
大家去人地地方,最好守規矩,不要盡走精面,否則遲早變左某國人令當地人反感
(不喜勿插)
...

我一向好守規矩,只是唔明要問清楚。

kwokbobo 發表於 20-7-29 23:01
我一向好守規矩,只是唔明要問清楚。

Sorry 只是有感而發,不是想話你

964000 發表於 20-7-29 23:10
Sorry 只是有感而發,不是想話你

我明白,我都好討厭不守規矩的人☺️。

kwokbobo 發表於 20-7-29 23:00
原來如此,我不是想欺騙,我只是怕時間未許可,所以問多d,原來跟本地的大抽獎一樣,要本人跟地址,我以為 ...
Don' t worry
I am sure you are not. You are just trying to familiar with the process.

My friend used to ask me if she can do that too, but I later find out that is not really workable.

However, moving to a new country is a big thing, I am glad that you have enough time to plan things out.

KIMLIFEINUK 發表於 20-7-29 23:49
Don' t worry
I am sure you are not. You are just trying to familiar with the process.

非常多謝你的分享!我一頭霧水, 萬事起頭難, 希望可知多d, 續一解決。☺️(emoji)(emoji)(emoji)

964000 發表於 20-7-29 22:18
大家去人地地方,最好守規矩,不要盡走精面,否則遲早變左某國人令當地人反感
(不喜勿插)
...
無錯,香港人要自重。否則,做袌咗形象,會影響其他人將來入讀學校,搵工等情況。

雖然,咁樣講唔會好受歡迎,但係有咁嘅需要。

我聽過,之前都有居英權嘅人欺騙,父母在港,報state school 而受罰。

https://youtu.be/2ahFjDs_KoA
BNO 子女如何在英國公立學校免費學中文?

Full schools list

Free is the best part!

KIMLIFEINUK 你好!

多謝你的分享. 從你的留言知道你的小朋友本身在香港的國際學校讀到year 5, 便去英國讀書, 我有以下一些問題, 希望你可以分享你的意見:

1)  你如何比較香港國際學校和英國的學習經驗, 有甚麼不同? 你喜歡那一個, 那一個好些? 你認為香港國際學校的優點, 如 creativity, think out of the box, confidence, not afraid of being wrong, sports, more time for reading and doing things interested, 等,  在英國的學校也是這樣嗎?   

2)  你可分享你在香港的國際學校的經驗嗎? 如果本身也打算小朋友在高小或初到英國, 你認為留在香港讀本地小學, 打好中文, 數學, science 的基礎, 高小或初中才去英國, 可會是對小朋友一個更好的選擇?  我的感受是, 國際學校的中文也太弱, 外補和自己教遠不及在學校(本地)的教授effective, 所以最後要放低中文的要求.  還是你認為仍是香港國際小學的優點 (e.g. 以上提及的優點, 如 way of thinking, creativity, more time for reading) 更重要, 給小朋友更全面的發展呢? 我有時想, 小學也是打好學習習慣的好時機, 給一些因難和目標也是好的. 另外除了一些新校, 有一點歷史的國際學校, 也不容易入 . 而少量中文好的國際小學, 感覺上國際化又少了一些.

謝謝!

回覆樓主:

My neighbor who is British and his son is study in ESF. She told me that definitely we can get better quality and returns from the schools in UK compare with the same money we pay to the IS in HK.

khsheh 發表於 20-8-2 10:17
KIMLIFEINUK 你好!

多謝你的分享. 從你的留言知道你的小朋友本身在香港的國際學校讀到year 5, 便去英國讀 ...

香港國際學校嘅優點, 其實咪就係西方學校嘅優點?

因為其實香港嘅國際學校就係參考西方嘅教學方式。所以即係代表香港嘅國際學校其實同英國嘅學校相似。

本身我小朋友喺香港國際學校嘅經驗一直都幾好, 但係當佢升上高年班嘅時候情況有所變化。可能係咁啱嗰個時間, 嗰一個年度啦! 佢所學嘅嘢, 我覺得好容易, 而且不停喺度重複, 幾年都學埋差唔多嘅嘢。

當其時都睇過英國教學課程, 同我個女本身讀嗰間嘅國際學校, 發覺個課程比英國好多。所以決定走。

但係呢一個係我自己嘅個別情況, 其他嘅國際學校可能根本都唔係咁,所以實在唔可以作為一種準則。

至於我個女喺國際學校讀中文。因為佢間學校中文"超弱"。我相信佢而家連十個中文字都唔識。但係我都見佢有啲同學補習中文補習得好好喎 ,識嘅字都唔少, 但如果講返喺學校裏面, 佢已經讀咗五年中文。完全係得個零!!!  好多其他家長都要靠出去補習先識。我都有出去補中文。每個星期都去補兩次啊 ,都係咁既程度!!

但係佢西班牙文竟然仲好過好過中文。係超級之失望。但係呢一個只係個別學校, 並唔代表每一間國際學校嘅中文都係咁樣, 我實在都唔知道其他國際學校嘅中文程度係點?

直到而家為止, 我覺得讀香港國際學校嘅優點係: 英文好。喜歡閱讀。鍾意寫作,成日自己寫下故事 ,個人比較開心。喜歡學習新事物。自己鍾意做 research, 個人大膽。

缺點可以話係唔識中文。同我講嘢講英文。有時叫佢講一個完整嘅中文句子,好似都有啲難記。其實係好嚴重, 因為細個唔識中文, 而家有時叫佢學返寫字啊, 或者講嘢, 好似感覺上拉牛上樹。其實我之前同佢學校反映過,但係佢學校冇理到我!

但係如果要比較, 亦好難, 因為佢未讀過本地學校, 所以我唔知係本地學校制度下,佢會係點樣發展。

但係如果你問我。我一定係會選擇早D去英國。其實有好多香港讀國際學校嘅家長,佢哋其實都諗住將來仔女去外國升學.

對本地學校嚟講 ,尤其是細個啲去, 英文可能個口音會純正啲。同埋我覺得香港國際學校收我咁多錢。課程竟然比唔上英國嘅普通政府免費學校。我就覺得好唔化算。但係我個女只係去過一間國際學校, 而且都係臨佢走嘅時候, 質素比較差d, 所以我實在講唔上,其他嘅國際學校喺香港係點樣質素。

我諗其實你係咪要諗下, 兩個唔同嘅教學制度, 譬如本地學校嘅教學制度, 同埋英國學校嘅教學制度. 首先你喜歡邊一樣多啲? 同埋你嘅細路, 又適合邊一種多啲? 如果將來升大學你諗住留喺香港, 定係去外國? 如果都係諗住要去英國嘅話, 早啲去似乎更加優勝?!

我個女喺香港讀國際學校, 教師通常都係加拿大人多,佢去到英國所有人都聽得出。問佢係咪美國嚟嘅? 可能細個去啲口音會容易啲改變,都係件好事。

至於中文我打算會繼續同佢喺英國補習。填鴨式制度!!!!

同埋仲有另外一樣,我覺得佢果間國際學校。因為國際學校學位長期短缺。所以學校唔乜理我哋d家長,乜嘢都唔使向我哋交代。就算有個別老師嘅質素好差。都冇乜人敢出聲。

反而佢而家英國嘅政府學校。好多野都交代得好清楚。譬如選科,將來點樣揀科。所有事情都儘量向家長交待清楚。亦有好多溝通嘅渠道。唔會唔理你。

會發好多通告,儘量update家長,相反我之前嘅國際學校,就冇噉嘅服務喇。

另外 政府學校又唔使買書, after school club 係免費。可能都係一個優點掛。

KIMLIFEINUK 發表於 20-8-4 17:41

因為其實香港嘅國際學校就係參考西方嘅教學方式。所以即 ...

其實小學揀British national curriculum的IS會比較structured,佢地會跟番英國的key stages,我看過就算數學都不淺,香港也有不少IS小學行British curriculum到高中才轉IB.

中文預咗完全靠自己及自少在家要説中  文,否則大左很難轉唔識講就很難學。我女幼稚園時自己教都認了幾百個字,完全冇理學校。

964000 發表於 20-8-4 19:00
其實小學揀British national curriculum的IS會比較structured,佢地會跟番英國的key stages,我看過就算數 ...

>我女幼稚園時自己教都認了幾百個字

KIMLIFEINUK 發表於 20-8-4 19:11
>我女幼稚園時自己教都認了幾百個字

如果你初初教
介紹你用基礎漢字五百
是中文常用字
有點像英文Peter & Jane keywords
認camera words
佢地first language是英文
腦裏冇乜中文語感很難從閲讀去自動pick up生字
開頭要逐個字認
另外找些有趣的中文書唸給她聽去pick up書面語(如果佢肯聽的話)
加油,你好叻的了!

964000 發表於 20-8-4 19:59
如果你初初教
介紹你用基礎漢字五百
是中文常用字

Oh thanks  

will do

another big project for me!!!

KIMLIFEINUK 發表於 20-8-4 17:41

因為其實香港嘅國際學校就係參考西方嘅教學方式。所以即 ...

不是黃竹坑果間吧.....

peter1 發表於 20-8-5 00:10
不是黃竹坑果間吧.....

楓葉國IS?

有朋友話呢個國家嘅CURRICULM麻麻地,佢唔會揀。

一般嚟講UK curriculum 水平好D,但都視乎老師嘅質素。所以,就算讀IS,家長係整體方面都要睇實D,要確保真係愉快學習,而不是HEA HEA 地學習。

Osiana 發表於 20-8-5 00:57
楓葉國IS?

有朋友話呢個國家嘅CURRICULM麻麻地,佢唔會揀。

一般小學British curriculum 係深過北美even American curriculum, IB就很看老師如何deliver效果可以好參差,沒有參考之下只可看中學成績(所以不要覺得談論中學成績好怪獸都要參考下)。
但happy不是一味淺就叫happy,都要啱level先happy得落, 試想如果小朋友巳經睇緊chapter book但學校上堂仲派緊ORT  level 1-3 reader, 相信小朋友番學都好難happy, 太淺只會令小朋友缺乏動力學習,但如果另一個小朋友是剛剛才開始學reading 的就會happy,所以真係因材施教,happy唔happy係要學啱自己的水平的東西。另外老師要有合適的要求不能太高不合理又不得過且過,因為已經冇測考仲要冇要求,我聽過有人到小學畢業都未睇過一本幾十頁以上冇公仔的書話雖如此但家長又不用即刻嚇到走去十全大補平時多留意下小朋友的學習態度同鼓勵下佢,另外朋輩間影響都很幾大, 小朋友見人做乜野看甚麼書很自然的自己都想學。

KIMLIFEINUK    發表於 20-8-5 14:54

> 我聽過有人到小學畢業都未睇過一本幾十頁以上冇公仔的書

原來低處未算低!

KIMLIFEINUK 發表於 20-8-5 14:33
> 我聽過有人到小學畢業都未睇過一本幾十頁以上冇公仔的書
好多LS都要做功課,測驗,考試,又要上補習。

有時間仲邊會拎起本書呀!