用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國公立學校(State-School)詳細講解
go

[英國] 英國公立學校(State-School)詳細講解  

英國公立學校(State-School) ---為免誤會, 有些中文譯PUBLIC SCHOOL為公立學校, 所以好多人以為英國Public School係免費, 其實英國PUBLIC SCHOOL (如Eton/Harrow) 係要收高昂學費的, 並非本文所談及的學校

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%85%AC%E5%AD%A6

我會分為三類selective school/ partially selective school/ non-selective school

selective school: 一般稱為grammar school (: D校名寫grammar school 其實係私校黎)

此LINK列晒D grammar school同地點

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_grammar_schools_in_England

蘇格蘭因為學制唔同, 所以唔講, 全英格蘭有164selective school /北愛都有selective school, 數量都唔少, 但威爾斯冇我以下主力講英格蘭。有D地區有好多間: KENT, 又有D地區得2-3

入讀Selective School, 一般要係Y5學期尾約5月至6月報11+考試, 跟住係Y6學期9月初考11+, 10月中出成績, 跟住你就要在10月報學校…(我記得non-selective/selective 報學校時間差唔多)

講開11+ 考試: https://en.wikipedia.org/wiki/Eleven-plus

離唔開呢4Paper, 不過記住每個地區都會有少少唔同, 可以有D counrty唔考其中1-2PAPER, 又或者有D paper會計高分D (大概每個country : Kent/Essex都可能會唔同), 而有D學校(通常勁校), 會自己出份PAPER考學生。

·
VerbalReasoning (VR)

·
Non-Verbal reasoning (NVR)

·
Mathematics (MA)

·
English (EN)

最後根據成績收學生, 如果同分就住得近(或有兄弟姐妹或宗教而有優先), 間間學校未必一樣。

Partial Selective School: 即某比例人數跟成績或某些活動收生: 一般5%-45%都有

https://st.hitcreative.com/education/parent_power_jQyGusnEbsIgkbrC/ParentPower/school/id/83742/table/34/dame-alice-owens-school

呢間35%按考試成績/5%按音樂去收生

https://st.hitcreative.com/education/parent_power_jQyGusnEbsIgkbrC/ParentPower/school/id/83822/table/34/the-grey-coat-hospital-westminster

呢間10%按成績收生, 其餘就係宗教優先

non-selective school: 又叫Comprehensiveschool, 即係普通中學比每個council 居民抽獎, 一般就可能有兄姐就讀優先/相同宗教優先跟住就計屋企同學校直線距離收生, 所以會好多人為左讀好學校去信教/搬近D。一般都係Y6學期10月時報名中學。

如果一個區有Selective School Non-selective School, 咁大部份好學生會去晒Selective School

如果一個區有好多Selective School-KENT, 咁就算比你考到間成績差的Selective School, 成績都未必會好過一D Selective school的區份的Comprehensive school。不過一般而言, 大部份Selective School出黎的成績係好過non-selective school

不過成績差異又可能未必關學校事, 以下報導講左其實係增值方面, 影響唔大。一個家庭背景近似學生, Selective Schoolnon-selective school出黎成績其實差唔多。

https://www.theguardian.com/education/2018/mar/23/selective-schools-make-no-difference-to-gcse-results-study-says

點分學校好唔好

1.
上連登問人..英國每個city 都有討論區的, 最好就係上網問下人女拔好唔好呀, 應該大把人答到你。

https://www.mumsnet.com/
呢個類似英國edu-kingdom網址. 都可以上去問下意見。

2.
Ofsted報告, 英國每間學校都有視學報告, 不過Outstanding唔代表成績好, 可以成績差學校都Outstanding ga, 而且如學校拎到Outstanding, 10年先review一次, 所以未必可靠。以下網址可search學校報告

https://reports.ofsted.gov.uk/

3.
睇學校公布GCSE/A-LEVEL 成績, D學校唔公布, 大家估下咩原因啦

4.
prograss 8 成績(越高分即係間學校係正增值) Attainment 8成績(GCSE成績, 1-9分計算, /數計DOUBLE) 得出成績越高就GCSE成績越好下面按?有唔同數據解釋

https://www.compare-school-performance.service.gov.uk/schools-by-type?step=phase&geographic=all®ion=0&phase=secondary

PS: https://admissionsday.co.uk/呢個網站幾好用, 可搵唔同地區有咩小學/中學, 邊間Outstanding

再加多個好用網站 https://www.locrating.com/ 同admissionsday差唔多,不過比錢做member後仲多D資料睇

BTW: 我冇住過英國, 不過PLAN去英國讀state school做左research, 所以如果有D住英國網友, 見我講錯, 請指正我, 我會更正返廢事害到人

ruudi82 發表於 20-7-6 17:43
英國公立學校(State-School)
我會分為三類selective school/ partially selective school/ non-selective  ...
你講得好好
我補充多一點, 英格蘭好多城鎮都沒有selective school, 尤其係新發展城市。 變相所有學生都會讀 non selective school, 學校會用成績來幫所有學生分班(streaming) , 等於香港有分精英班。 保障成績較好的學生不會被其他人拖累。

仲有,ofsted係每幾年先做一次, 可能上一次係 outstanding, 下一次再做就變咗 require improvement, 所以不能作準。 而且第二級Good, 同一個評級嘅學校差別都可能好大。

summerhotel1 發表於 20-7-6 18:04
你講得好好
我補充多一點, 英格蘭好多城鎮都沒有selective school, 尤其係新發展城市。 變相所有學生都會讀 ...
你住英國? 我想請教下, 有冇網站可睇到間學校收幾多人, 同埋入學成功率幾多?
同埋有咩方法可搵到間學校多唔多欺凌case??

non selective 應該是開學前都可以向council報名(9月或1月入學)。一般個區還有位就可以。一般可報3間,council看你個排名看那間可以。學校放假就沒辦法聯繫。好像是這樣。

我上個月開始找公司幫忙,用EU身分入。

回覆 ruudi82 的帖子

我看過有網會顯示哪間學校爆左。(好像是council個網)
沒爆的就看不到還有幾個位。

caracol 發表於 20-7-6 20:49
non selective 應該是開學前都可以向council報名(9月或1月入學)。一般個區還有位就可以。一般可報3間,co ...
如果Y6 -10月尾趕唔切報, 你係可以照向COUNCIL報名, 咁派剩D學位你就可以去讀
另外Y7/8/9/10等到英國, 都可以去COUNCIL 報名插班. 一般比你選3-5間, 如果有位就派比你, 而你又可以問左學校有冇位先填上去...有D學校會講比你聽有冇位, 有D就叫你搵學校派位算

ruudi82 發表於 20-7-6 18:13
你住英國? 我想請教下, 有冇網站可睇到間學校收幾多人, 同埋入學成功率幾多?
同埋有咩方法可搵到間學校多唔 ...

Gov UK 可以睇到間學校總共有幾多個學生, 但睇唔到每個year group有幾多, 可能你心儀的學校自己網頁上有介紹。
至於成功率,基本上有位都一定收, 如果嗰間學校oversubscribed, 就會按照你嘅catchment area, 以及有冇兄弟姊妹就讀給予 priority. 但通常只係好popular嘅學校先會full.

至於你話欺凌, 依方面係學校internally處理,唔會公開, 除非有家長報警, local newspaper 可能會提及。 如果你對呢方面有concern, 可以上你心儀嘅學校查看safeguarding, 如果佢哋依方面寫得好詳盡, 即係佢哋好重視欺凌以及學生身心發展健康。

summerhotel1 發表於 20-7-7 01:27
Gov UK 可以睇到間學校總共有幾多個學生, 但睇唔到每個year group有幾多, 可能你心儀的學校自己網頁上有介 ...

非常詳細,希望我同你D資料可以combine埋幫到人

ruudi82 發表於 20-7-7 08:59
非常詳細,希望我同你D資料可以combune埋幫到人
冇錯, 知道就一齊分享, 大家都得益。

是喔. gardian 公司問左學校有冇位...現在在入紙, 希望能8 月能出發.

caracol 發表於 20-7-7 11:01

是喔.  gardian 公司問左學校有冇位...現在在入紙, 希望能8 月能出發. ...
父母唔過去? 做咩搵gardian 問?

ruudi82 發表於 20-7-7 12:13
父母唔過去? 做咩搵gardian 問?
如果父母唔過去, state school 只有好少部分有boarding.

summerhotel1 發表於 20-7-7 12:35
如果父母唔過去, state school 只有好少部分有boarding.
gardian 可能住寄宿家庭都得

是喔.父母唔過去.

caracol 發表於 20-7-7 12:49
是喔.父母唔過去.

你小朋友係EU, 現在已經Brexit

caracol 發表於 20-7-7 12:49
是喔.父母唔過去.
既然你哋係EU, 點解唔一齊過去?

父母唔過去,小朋友讀boarding state school? 真的好小選擇, 就算搵到都未必有位。boarding state school 大約幾多錢?

kingandi888 發表於 20-7-8 17:30
父母唔過去,小朋友讀boarding state school? 真的好小選擇, 就算搵到都未必有位。boarding state school  ...
State boarding EU 學生唔需要畀學費, 只係需要比住宿費

ruudi82 發表於 20-7-7 12:43
搵gardian 可能住寄宿家庭都得

好慘

kingandi888 發表於 20-7-8 17:30
父母唔過去,小朋友讀boarding state school? 真的好小選擇, 就算搵到都未必有位。boarding state school  ...
有BC唔駛學費, 住宿費十幾萬