用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國公立學校(State-School)詳細講解
樓主: ruudi82
go

[英國] 英國公立學校(State-School)詳細講解  

Andrewbaby 發表於 20-8-30 20:43
考Grammar school 係咪一定要有當地住址先得㗎?我個仔2023年九月year 7,咁即係幾時要報名? ...
考Grammar school 係一定要有當地住址先得㗎

2022年9月

Andrewbaby 發表於 20-8-30 20:43
考Grammar school 係咪一定要有當地住址先得㗎?我個仔2023年九月year 7,咁即係幾時要報名? ...
我PAGE 1個POST 講左, 你睇下先

回覆 ruudi82 的帖子

我諗住2022年暑假先過去讀Y6,如果2021年5、6月要報就未有住址。不過我哥哥住喺London,可唔可以借佢嗰地址先?

Andrewbaby 發表於 20-8-31 11:25
回覆 ruudi82 的帖子

我諗住2022年暑假先過去讀Y6,如果2021年5、6月要報就未有住址。不過我哥哥住喺Londo ...
唔得....你未LAND, 唔係加個名就得...要LAND 左, 去COUNCIL 登記你先報到名.....咁你最好早D過去.,.如果暑假先過, 咁10月報名抽non-grammar school 就得... 報grammar school考試就係Y5 5-6月報名

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

回覆 Andrewbaby 的帖子

我同你一樣, 大仔打算2023年9月去讀year7, 最煩係報地址同埋向County申報入學, 但呢排我找到一間升學顧問公司,佢話2022年年中找佢, 9月或之前要完成所有租務手續,然後開始申請學校,不用我們到英國搞租務手續.  而我地只需要2023年9月入學前 , 出示BNO VISA以及學生嘅dependent visa就可以.

回覆 WangandYu 的帖子

是否可以用bno visa而其中一個父或母留香港都可以?

kingandi888 發表於 20-9-1 15:59

佢方法可能犯法的!現官方宣布BN0持有人及其家人-同入境,申請入後每12個月内離開英不多180天…正如自行分配學位報本地名校用不真正地址,一經發現冇得留低…

WangandYu 發表於 20-9-1 15:22
回覆 Andrewbaby 的帖子

我同你一樣, 大仔打算2023年9月去讀year7, 最煩係報地址同埋向County申報入學, 但 ...
如果你唔係真係喺嗰個地址居住, 畀人發現會畀人趕出校。

kingandi888 發表於 20-9-1 15:59

要一家人一齊過去

KIMLIFEINUK 發表於 20-7-13 02:09
for Year 7 entry in September 2021.
想問下, 如果係2009年9月4日出世, 讀state school, 2021年入學, 係唔係一定要讀Y7, 唔可以Y8 ? 定係個別學校有唔同收生?

kennis_t 發表於 20-9-9 17:19
想問下, 如果係2009年9月4日出世, 讀state school, 2021年入學, 係唔係一定要讀Y7, 唔可以Y8 ? 定係個別學 ...
一定要Y7

summerhotel1 發表於 20-9-1 21:56
要一家人一齊過去
一家人如果父母二人都有BNO,未必要一齊過去
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-9-10 18:50
一家人如果父母二人都有BNO,未必要一齊過去
係,父或母其中一方都得

summerhotel1 發表於 20-9-9 20:40
一定要Y7
請問插班公立學校, 由入表開始一般需要等幾耐才可以入學? 我的小朋友的出生年齡是2010年5月, 2021年要入讀Y7,  如在2021年4月到英國入表, 是插班入Y6(小學), 還是插班入2021年Y7(中學)?

choyauma 發表於 20-9-11 11:01
請問插班公立學校, 由入表開始一般需要等幾耐才可以入學? 我的小朋友的出生年齡是2010年5月, 2021年要入讀Y ...

如果想入好中學,要參加派位,我唔清楚deadline 係幾時。但我朋友女兒也是明年九月year 7, 佢今年十月or 十一月就走,現在已經遙距租左屋,一去到就入表參加中學派位。如果你下年先去,會係late application,要搞插班

貝珠 發表於 20-9-11 11:29
如果想入好中學,要參加派位,我唔清楚deadline 係幾時。但我朋友女兒也是明年九月year 7, 佢今年十月or  ...
Thanks.  Deadline 是今年十月底, 因為我們今年未趕得切deadline, 所以是late submission要插班.  但是我不清楚是入表插班讀2個月Y6, 還是直接入表插班Y7?

choyauma 發表於 20-9-11 11:47
Thanks.  Deadline 是今年十月底, 因為我們今年未趕得切deadline, 所以是late submission要插班.  但是我不 ...

如果你四月到埗,其實直接插中學,小學只剩幾個月

貝珠 發表於 20-9-11 11:50
如果你四月到埗,其實直接插中學,小學只剩幾個月
Thanks

回覆 KIMLIFEINUK 的帖子

Marco wants lightweight/brightly

Laura wants Waterproof/lightweight

Peter wants Brightly

Ben wants waterproof/brightly

Sally wants brightly

-

Waterproof- Ben Laura
Brightly - Peter Sally
Lightweight - Laura Marco
Brightly - Marco Ben

The answer is D