用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國公立學校(State-School)詳細講解
樓主: ruudi82
go

[英國] 英國公立學校(State-School)詳細講解   [複製鏈接]

summerhotel1 發表於 20-9-15 00:06
可能會睇香港中學的成績,16歲基於safeguarding原因冇可能會比你讀Yr10, 我相信你小孩子也不想重讀 ...
咁yr 11?

purpleok 發表於 20-9-15 14:14
咁yr 11?

Year 11 五月要考GCSE,三月先至過去,跟住Easter term break ,基本上冇乜上過堂已經要考試。

summerhotel1 發表於 20-9-15 00:06
可能會睇香港中學的成績,16歲基於safeguarding原因冇可能會比你讀Yr10, 我相信你小孩子也不想重讀 ...

其實佢咁情況係咪可以轉讀公立大專的GCSE?
8-)

之前以為in year計仔係讀year 10?!
咁GCSE要考幾科?香港連中文通識就6科,英國冇中文通識得4科,咁點升ALEVEL?
Thx all.

anitawong21 發表於 20-9-15 15:18
其實佢咁情況係咪可以轉讀公立大專的GCSE?
係咪好多其區都有?

purpleok 發表於 20-9-15 17:09
係咪好多其區都有?

有嘅,但唔知質素如何!

你不如試吓上返自己屋企嗰區所屬council website ,會有齊晒區內所有類型學校資料。同埋個別selective school 有乜收生要求,例如邊間grammar school嘅sixthform收GCSE成績要求,其實都可以查到。
8-)

anitawong21 發表於 20-9-15 17:39
有嘅,但唔知質素如何!

你不如試吓上返自己屋企嗰區所屬council website ,會有齊晒區內所有類型學校資 ...
怕冇GCSE搵唔到學校

purpleok 發表於 20-9-15 17:08
之前以為in year計仔係讀year 10?!
咁GCSE要考幾科?香港連中文通識就6科,英國冇中文通識得4科,咁點升ALE ...

GCSE Maths
GCSE English Literature
GCSE English Language
GCSE Science(s) Double/Triple
GCSE Geography/History
GCSE religious studies
GCSE French/Spanish (pick 1)
GCSE Music/Sociology/Psychology/Art/Drama/Food Technology (Usually pick 3)

回覆 summerhotel1 的帖子

我仔E+係一般果四科, M2, BAFS & ICT.過到去只得5科, 仲要課程有D唔同.
煩惱中.

anitawong21 發表於 20-9-15 17:39
有嘅,但唔知質素如何!

你不如試吓上返自己屋企嗰區所屬council website ,會有齊晒區內所有類型學校資 ...

應該如果你想免費讀SIXTH FORM, 就要有GCSE成績去SUPPORT

如果唔係, 報STATE SCHOOL 收費AL課程(平過私校), 讀兩年..

比我...我會
1. 比錢讀私校一年制GCSE課程, 用GCSE成績報免費STATE SCHOOLS SIXTH FORM
2. 讀私校/公立學校(收費課程) 兩年AL課程再考大學
3. 再遲D過, 如果考完DSE先過英國讀大學

ruudi82 發表於 20-10-6 17:08
應該如果你想免費讀SIXTH FORM, 就要有GCSE成績去SUPPORT

如果唔係, 報STATE SCHOOL 收費AL課程(平過私校 ...

Ruudi82,
謝謝你的意見。
1.  我諗過這個應該最可行的,但同課程同香港唔太同, 唔知可以點選? 仲搵緊資料, 有冇資料介紹下。
2. 我睇過一點公立學校收費課程, 好多都要gcse,  仲要6至8科。呢個仲要再睇下先。
3. 再遲去就應該唔會, 佢唔想考中文同通識。 考都唔會高分, 過到去讀太差既大學又唔想啦!

kingandi888 發表於 20-9-12 08:02
回覆 summerhotel1 的帖子

父或母留港繼續做野,另外一半和小朋友用bno visa 讀state school 都可以? ...
可以讀state school, 但會因為唔係整個family係英國, 所以小朋友有機會5年後入唔到籍

purpleok 發表於 20-10-6 19:10
Ruudi82,
謝謝你的意見。
1.  我諗過這個應該最可行的,但同課程同香港唔太同, 唔知可以點選? 仲搵緊資 ...

With reference to your first point :
試吓叫阿囝睇吓 GCSE past paper 嘅內容識唔識?

https://www.cienotes.com/cie-igcse-past-papers/

回覆 culver 的帖子

其實你問升學AGENT (打有1年制會考課程...GOOGLE 即刻有廣告)
有1年制GCSE課程,

其實亦可直接報SIX FORM 私校, 係唔需要GCSE成績 GA...... 就咁報就得...詳情搵升學AGENT 問啦...仲要盡快...因為唔知學校仲有冇位..(應該仲有...疫情下..海外學生流失)

culver 發表於 20-10-7 08:08
With reference to your first point :
試吓叫阿囝睇吓 GCSE past paper 嘅內容識唔識?
Hi Culver,
有呀! 佢話有D唔識, 問過老師話學期尾先教.
諗緊會唔會幫IGCSE.

ruudi82 發表於 20-10-7 10:12
回覆 culver 的帖子

其實你問升學AGENT (打有1年制會考課程...GOOGLE 即刻有廣告)
ruudi82,
私校GCSE我都睇緊, 有D學校都有入學要求的.

sadsam 發表於 20-9-14 13:40
什麼叫做13plus?

13+ Common Entrance examination

https://www.iseb.co.uk/Examinations-Assessments/Common-Entrance-at-13

Ruudi82,
謝謝你的意見。
1.  我諗過這個應該最可行的,但同課程同香港唔太同, 唔知可以點選? 仲搵緊資 ...
親戚仔仔讀嗰間直資今年好多9月應該升讀中六的學生都過了英國, 他們通常選擇以下2個方式:1. 讀私校中六、中七,然後考A-level
2. 直接讀一年大學的foundation course, 然後直入大學

2種方法都要比錢讀,如果唔想洗錢讀中學,應該要在香港考完DSE先,然後先過去讀大學

Ruudi82,
謝謝你的意見。
報state school 的收費A-level 課程唔一定要GCSE 成績, 起碼佢個仔讀緊嗰間唔需要la

回覆 Poyau 的帖子

thanks
‹ 上一主題|下一主題