用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國公立學校(State-School)詳細講解
樓主: ruudi82
go

[英國] 英國公立學校(State-School)詳細講解   [複製鏈接]

雲翩翩 發表於 20-8-8 22:39
謝謝你,其實係唔係一定要讀grammar school先好?Outstanding or Good嘅一定成績無咁好嗎?我發現多Gramma ...

Grammar School 成績好D, 但如果孩子努力讀書,差別其實唔大,都可以入Oxbridge。

雲翩翩 發表於 20-8-8 22:39
謝謝你,其實係唔係一定要讀grammar school先好?Outstanding or Good嘅一定成績無咁好嗎?我發現多Gramma ...
其實睇個別學校,好多區都無 grammar schools, 但係好多好既學校,不過要花D時間睇下,學校網站通常都有考試成績,可以參考。

治安又真係睇區, don't think grammar schools will make the region more safe or unsafe.

summerhotel1 發表於 20-8-8 22:53
Grammar School 成績好D, 但如果孩子努力讀書,差別其實唔大,都可以入Oxbridge。 ...

明白,其實如果去到,第1年(year7 or year 9)先讀附近一間學校,覺得唔對路再搬屋轉其他學校,咁嘅情況又是否common呢?

KIMLIFEINUK 發表於 20-8-9 00:21
其實睇個別學校,好多區都無 grammar schools, 但係好多好既學校,不過要花D時間睇下,學校網站通常都有考 ...

除了睇rating是否outstanding or good, 係唔係可以睇% of getting 5 or above?

雲翩翩 發表於 20-8-9 13:03
明白,其實如果去到,第1年(year7 or year 9)先讀附近一間學校,覺得唔對路再搬屋轉其他學校,咁嘅情況又 ...
Common

KIMLIFEINUK    發表於 20-8-9 17:04

雲翩翩 發表於 20-8-9 13:04
除了睇rating是否outstanding or good, 係唔係可以睇% of getting 5 or above?
可以睇Progress 8

summerhotel1 發表於 20-8-9 13:33
Common

謝謝,咁就好了,因為始終都係要住同讀一段時間先知佢適唔適合。

summerhotel1 發表於 20-8-9 13:33
可以睇Progress 8

Progess 8是?

是的,一些英國人傾向於四處搬,特別是如果你租房子

或者如果他們遇到一些欺凌問題,也可以選擇去另一所學校

英國遇上學校欺凌 家長可以自保的方法
https://youtu.be/rLRY71AR8sc

KIMLIFEINUK 發表於 20-8-9 17:07
是的,一些英國人傾向於四處搬,特別是如果你是租房子

或者如果他們遇到一些欺凌問題,也可以選擇去另一所 ...

請問如果係grammar school, 通常又接唔接受插班呢?

雲翩翩 發表於 20-8-9 17:06
Progess 8是?
Progress 8 and Attainment 8 are based on pupils’ performance in eight qualifications.即係有幾多學生有最小8科合格
或看Percentage of students achieve EBacc (Passed English, maths, sciences, a language and either history or geography.)

雲翩翩 發表於 20-8-9 18:40
請問如果係grammar school, 通常又接唔接受插班呢?
老實講,插班機會接近0

KIMLIFEINUK 發表於 20-8-9 17:07
是的,一些英國人傾向於四處搬,特別是如果你是租房子

或者如果他們遇到一些欺凌問題,也可以選擇去另一所 ...
同意,入學前也可以看看學校Safeguarding Policy

KIMLIFEINUK    發表於 20-8-9 22:06

考慮去英國生活之前,睇下英國超市買食物物價如何?到底香港貴D?定英國貴?
每天吃牛排不是夢?

為你揾出真正英國同香港超市價格對比, 到底係香港抵,定英國平呢?

https://youtu.be/8TDnYNlyvBA

回覆樓主:

唔好意思啊,我又有問題。。。如果我小朋友在香港讀完中二,過去英國應該要讀year 9的,但係如果我想比1年時間佢適應,可唔可以幫佢報year 8 instead of year 9呢? State school有無話一定要跟足年齡報,還是可以repeat的?謝謝你

summerhotel1 發表於 20-8-9 18:55
老實講,插班機會接近0

明白,謝謝

雲翩翩 發表於 20-8-9 23:20
唔好意思啊,我又有問題。。。如果我小朋友在香港讀完中二,過去英國應該要讀year 9的,但係如果我想比1年 ...

英國 state school 多數正常要跟年齡入學。不過我聽過有例外,始終每間學校也有不同情況,你到時直接問學校會好d。

angelleungyp 發表於 20-8-10 04:11
英國 state school 多數正常要跟年齡入學。不過我聽過有例外,始終每間學校也有不同情況,你到時直接問學 ...

係有例外, 但呢種情況唔常見, 希望做左唔得GE打算會好D

summerhotel1 發表於 20-8-9 18:55
老實講,插班機會接近0

山區O個D GRAMMAR SCHOOL 會唔會有少少機會?

KIMLIFEINUK 發表於 20-7-13 12:30
其實我覺得應該試下,我去年都係六、七月開始操卷,主要係英文生字要開始早D背,我唸本地學校數學應該比較 ...
你個女讀國際學校操下卷應該OK, 反而我小朋友讀本地小學, 我睇完份卷放棄左了
比我做都未必夠分入到Grammar School
‹ 上一主題|下一主題