用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國公立學校(State-School)詳細講解
樓主: ruudi82
go

[英國] 英國公立學校(State-School)詳細講解  

summerhotel1 發表於 20-7-7 01:27
Gov UK 可以睇到間學校總共有幾多個學生, 但睇唔到每個year group有幾多, 可能你心儀的學校自己網頁上有 ...

想請問知唔知英國有沒有融合教育,因為小女有輕微的自閉症,現就讀香港二三線的主流小學,若要申請去英國讀書,主流學校會不會收?

8100 發表於 20-7-9 14:03
想請問知唔知英國有沒有融合教育,因為小女有輕微的自閉症,現就讀香港二三線的主流小學,若要申請去英國 ...
輕微自閉症 冇智力遲緩應該會收(反正都係派位, 唔駛做TEST), 收完可以同學校講, 睇下點支援。 而且你去左英國插班時, 如果派到老遠, 你可以試下用呢個理由上訴, 希望派近D屋企, 希望容易D照顧小朋友等等

https://www.gov.uk/children-with-special-educational-needs

Thx (emoji)(emoji)

回覆樓主:

網上有條片講點係英國插班公立小學,好似幾詳細咁。
https://youtu.be/yWD1w5a2tRA

回覆 8100 的帖子

我所知係收,無問題,我見阿女張form有問佢是否 sen, 以我一路申請學校所見,都係無話唔收,只係張入學資料form 度問你,主要係想睇下你有乜特別需要,會提供support 的意思

樓主你揾既資料真係好詳盡!!咁叻!
我女兒舊年九月考左 11 plus, 今年九月入year 7

有想知既野可以問下我!

我真係可以一大篇野咁寫本書出來!

中間我既心路歷程有笑有淚!真係一種對我自己既磨練!

唔知其他媽咪會唔會好似我咁,好上心,定係隨緣份?

一個在異地的11 plus 係對我同阿女既大考驗!

KIMLIFEINUK 發表於 20-7-12 00:20
我女兒舊年九月考左 11 plus, 今年九月入year 7

請問你和女女持甚麼護照?

TTEE1819 發表於 20-7-12 07:54
請問你和女女持甚麼護照?

係英國護照,不過如果無錯,而家bno可以帶dependent 仔女過去,都可以有相同權益,免費教育

KIMLIFEINUK 發表於 20-7-12 13:20
係英國護照,不過如果無錯,而家bno可以帶dependent 仔女過去,都可以有相同權益,免費教育

...

BNO的最新安排,到現時這一刻,應該未有具體安排,亦未公布。anyway, 謝謝你,我知英國國民可以讀state school。

TTEE1819 發表於 20-7-12 13:26
BNO的最新安排,到現時這一刻,應該未有具體安排,亦未公布。anyway, 謝謝你,我知英國國民可以讀state sc ...

希望BNO安排快D公怖 就佢現時既講法,right to study 係應該係可以讀state school, 不過係要等正式公怖,希望係順利安排到,坦白講無理由叫人hold住bno去揾工而子女唔可以讀state學校,eu既passport holder去uk, 子女都可以讀,我亦知道有人係申請緊居留,子女都可以入讀state school 但係唔可以申請任何福利

可否分享下你揾學校的心路歴程嗎? selective school or non-selective? 其實用BNO過去陪讀真喺好啱我,不用每半年出境,小朋友又唔使boarding.

smartsboy 發表於 20-7-12 15:53
可否分享下你揾學校的心路歴程嗎? selective school or non-selective? 其實用BNO過去陪讀真喺好啱我,不 ...

我正是過去陪讀的!其實都用左近半年時間來準備,而家要出街一陣,返黎再分享下

smartsboy 發表於 20-7-12 15:53
可否分享下你揾學校的心路歴程嗎? selective school or non-selective? 其實用BNO過去陪讀真喺好啱我,不 ...

我都好有興趣

KIMLIFEINUK 發表於 20-7-12 16:16
我正是過去陪讀的!其實都用左近半年時間來準備,而家要出街一陣,返黎再分享下

...

等你分享

謝謝你的答覆。
我呀仔係2010年頭出世,如果他2021年九月才到英國,係咪要插班year 7?  
另year 7 係咪已經是secondary school ?
謝謝

for Year 7 entry in September 2021.

Children born between 1 September 2009 and 31 August 2010 can register to sit the 11+ selection test for 2021 entry.

但係報名deadline 會係六月或七月,視乎邊區而定,恐怕你要而家即刻報,上網睇下仲有無地區未過deadline

但留意,有些地區報名時係需要住址的。

Year 7 係中學

另外入year 7 係升中,唔算係插班,因為其實係最佳入學時間,有中央派位,同埋好多人都係新入間學校,比較容易識朋友仔

如果過左去到year 8, 9, 10,就會係插班,即 in year admission

好多學校有 13 plus 考試,即十三歲考入讀 year 10, 果個位會係另一個比較多人轉校的時機,開始gcse之後,即係year 10, 好少學校會俾你中途轉,免得影響gcse學習

之前我陪阿女去考試,其實都覺得有點lonely, 因為無乜人明白我地要走既路,遇到困難時,都係自己唸點樣做,我去左uk既時候都係一齊溫習多,實在無乜出街,同自我隔離差不多!

中間幫阿女溫習時,遇到教極唔明時,又會覺得幾depress, 好似自己做得唔夠好咁!

仲記得去考試時,有D家長好多都互相認識,有講有笑,果剎那就覺得自己特別alone

其實入year 7 or 其他 year 並不一定須要考11 plus, 有大部份地區其實都係根據住址同埋附近D學校有無位,收生條件等等,由 council派學校俾你。如果唔想考11 plus的可以考慮,有些london既council會有一個綜合考試,但果種考試比較容易,考完再派合適既學校,咁壓力會細D

要考慮到底家長和孩子想唔想考 (係彷彿一齊考一樣,我覺得好似自己都考埋!),如果決定考,必須要有充足既預備!

亦有種人,自己council可能無grammar school既,佢地可以跨區考試,周圍去考,London 好多人係咁,因為可以搭火車返學,所以火車車程一小時內到既區份,都充滿着London 既 外區考生。也令到競爭更為激烈!但有些人係抱著試下既心態,因為考試係免費既,你鐘意咪去考攞!

其實我一開始揀selective 唔知係咪對自己定阿女有信心,我一開始確是睇小左個試,我以為佢係香港既學校幾OK, 應該問題不大,但事實上唔係,操卷真係做到儍,由於我地決定到考試日只有四個月時間,之前都係忙唸係邊度住,邊D學校比較下,等等,所以唔係幾夠時間溫習。我覺得我地其實係本住覺得值得一搏既心態去試,我又覺得如果唔俾佢試下考,好似好可惜!

Pm你,謝謝