用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國公立學校(State-School)詳細講解
樓主: ruudi82
go

[英國] 英國公立學校(State-School)詳細講解  

回覆 summerhotel1 的帖子

你之前話要一家人一齊去?!

kingandi888 發表於 20-9-12 05:48

你之前話要一家人一齊去?!
要父或母最少其中一個去(如果兩位都有BNO), 唔可以只係小朋友

父或母留港繼續做野,另外一半和小朋友用bno visa 讀state school 都可以?

kingandi888 發表於 20-9-12 08:02

父或母留港繼續做野,另外一半和小朋友用bno visa 讀state school 都可以? ...
以我所知唔可以,除左單親家庭。
其實一家人去仲好啦,一起享受家庭樂

summerhotel1 發表於 20-9-12 06:57
要父或母最少其中一個去(如果兩位都有BNO), 唔可以只係小朋友
唔好意思,唔明。你之前話父或母一個係可以

唔可以架,因為bno 移英係要一家人申請過去。如果只有父母一方去,根本不是bno 5 1, 小朋友冇資格入state school

kingandi888 發表於 20-9-12 08:34
唔好意思,唔明。你之前話父或母一個係可以
我意思係唔可以只係小朋友過去讀State school

回覆 ruudi82 的帖子

Grammar school y12 有冇entry point㗎?

Andrewbaby 發表於 20-9-13 06:37
回覆 ruudi82 的帖子

Grammar school y12 有冇entry point㗎?
大約早一年11月報,睇GCSEs 成績,可能會係8科Grade 6 (B) including Maths and English

ruudi82 發表於 20-8-31 12:50
唔得....你未LAND, 唔係加個名就得...要LAND 左, 去COUNCIL 登記你先報到名.....咁你最好早D過去.,.如果暑 ...
想問下,
1.一家人過去(父母BNO)是否小朋友一個18以上是否都要一齊去?
2. 18以下小朋友(同父母一齊)過去英國都要有個地址先搵果邊D學校? 會否搵不到學校冇書讀架?

sadsam 發表於 20-9-14 09:38
想問下,
1.一家人過去(父母BNO)是否小朋友一個18以上是否都要一齊去?
2. 18以下小朋友(同父母一齊)過去英 ...

18以下小朋友(同父母一齊)過去英國唔需要擔心搵不到學校冇書讀,因為16歳以下state school 一定要收,唔可以reject student. 16-18都一定有college/apprenticeship讀

summerhotel1 發表於 20-9-14 10:15
18以下小朋友(同父母一齊)過去英國唔需要擔心搵不到學校冇書讀,因為16歳以下state school 一定要收,唔可 ...
IC, thank you.

KIMLIFEINUK 發表於 20-7-13 02:16
另外入year 7 係升中,唔算係插班,因為其實係最佳入學時間,有中央派位,同埋好多人都係新入間學校,比較 ...
什麼叫做13plus?

summerhotel1 發表於 20-9-14 10:15
18以下小朋友(同父母一齊)過去英國唔需要擔心搵不到學校冇書讀,因為16歳以下state school 一定要收,唔可 ...
想請教下我仔2004年10月出世.  如2021年3月過去, 會係讀乜野級呢?
謝謝.

purpleok 發表於 20-9-14 15:00
想請教下我仔2004年10月出世.  如2021年3月過去, 會係讀乜野級呢?
謝謝.

Year12, 但三月先插班可能比較難入

我都係04年尾, 怕唔收, 因有人話YR10,11 怕影響GCSE 唔會收插班生, 我都煩緊點算, 如真係收, GCSE 考得唔好升唔到AL 咁會唔會比重讀???

TTeresa 發表於 20-9-14 22:10
我都係04年尾, 怕唔收, 因有人話YR10,11 怕影響GCSE 唔會收插班生, 我都煩緊點算, 如真係收, GCSE 考得唔好 ...

04尾,2021去到係讀Yr12, 唔係Yr10/11

但無考GCSE 可升YR12 嗎?

TTeresa 發表於 20-9-14 23:37
但無考GCSE 可升YR12 嗎?
可能會睇香港中學的成績,16歲基於safeguarding原因冇可能會比你讀Yr10, 我相信你小孩子也不想重讀

summerhotel1 發表於 20-9-15 00:06
可能會睇香港中學的成績,16歲基於safeguarding原因冇可能會比你讀Yr10, 我相信你小孩子也不想重讀 ...
如果可重讀GCSE都好。 起碼考好可上好既ALEVEL.