用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 【IB放榜】IB狀元榜 聖保羅男女囊括4名IB狀元 男拔誕3 ...
樓主: jtw_ki
go

[中學] 【IB放榜】IB狀元榜 聖保羅男女囊括4名IB狀元 男拔誕3狀元  

poonseelai 發表於 20-7-9 06:56

我估你話student mix 相對較遜色意思係多local 少 non lo ...

你的觀察大概正確,不過過去幾年,RC的foreign students(他們也可以是HK residents)多過SC少少,到今年SC又需要在Y1 mass intake時入番多啲持外國護照的學生。不過無論如何,兩間學校的學生背景接近,但據說SC在高年班的讀書風氣和競爭較濃。

RC的學生就好忙,發展活動和服務。(切身感受)

poonseelai 發表於 20-7-9 07:33
https://whichschooladvisor.com/hong-kong/school-news/hong-kong-ib-results-2020

暫時見到幾間esf成績 ...

我最surprised 嘅係連英文都外補,跟local students 一樣去操spelling 同grammar

見唔到SC 今年avg score 但我估都有37以上,其他有d 35 左右?2分對一間學校整體成績算係大

Radiomama 發表於 20-7-9 08:41
你的觀察大概正確,不過過去幾年,RC的foreign students(他們也可以是HK residents)多過SC少少,到今年SC ...

RC 學生在中學時學術多靠外補嗎?

回覆樓主:

cky 衹提供Ibdp and ib diploma course (or ib cert), 如igsce 成績唔符合dp要求又唔轉走,可選ib cert, 一般 ib school 又有提供,cert 入大學選擇會少好多,亦有孩子心儀入 arts school or design school, 選 cert 可花多些時間做portfolios,  但人數唔會多

小加子 發表於 20-7-9 08:44
RC 學生在中學時學術多靠外補嗎?

我仔一直沒有補習,so far應付到。

其他同學是否靠補習我不能判斷,不過成績好的同學又不一定去補習。

回覆樓主:

補唔補真係睇自己,幾年前朋友孩子 island school ib 40+, 6科補4科,睇自己需要

poonseelai 發表於 20-7-9 08:46
cky 衹提供Ibdp and ib diploma course (or ib cert), 如igsce 成績唔符合dp要求又唔轉走,可選ib cert, 一 ...

差不多全部其他的IB schools也是全部學生考IB,但cky只有多2/3學生應考,成績不符合那班同學讀了多年最後不可考IB,只可考ib cert真的很慘,學校為了想拉高平均分犧性了自己一部分的學生。

poonseelai 發表於 20-7-9 07:33
https://whichschooladvisor.com/hong-kong/school-news/hong-kong-ib-results-2020

暫時見到幾間esf成績 ...

Thx JM for sharing the link.

就咁睇Esf 40分以上嘅比例,大概4分1人,仲高過selective嘅VSA
我覺得ok喎

Moonlight819 發表於 20-7-9 09:36
差不多全部其他的IB schools也是全部學生考IB,但cky只有多2/3學生應考,成績不符合那班同學讀了多年最後不 ...

又唔可以咁講,唔上dp唔一定係成績唔得,可能一早已計劃出國,又例如偏理科人可能考A level更合適,ib要兩種語文,theory of knowledge and extended essay 全部係寫寫寫

Moonlight819 發表於 20-7-9 09:36
差不多全部其他的IB schools也是全部學生考IB,但cky只有多2/3學生應考,成績不符合那班同學讀了多年最後不 ...

CKY不考IBDP的學生多是選擇出國,這個情況好正常,也不代表學生不達標,讀到高年班會越清楚自己的孩子適合走那一條路啫。
反而,CKY在IBDP那兩年缺乏招新生的吸引力,才令考生數目好似較少。

meimeimandy 發表於 20-7-9 09:51
Thx JM for sharing the link.

就咁睇Esf 40分以上嘅比例,大概4分1人,仲高過selective嘅VSA

VSA今年40+係比往年少咗,以往多數係20-25%。如果無記錯,12年前這班如由維幼入小一係唔洗考試嘅,之後一屆就開始要考入去啦

不用太認真看CKY的成績。CKY每年都有一部份嘅同學被要求留班,成績唔好的一早已經走咗。

Radiomama 發表於 20-7-9 09:58
CKY不考IBDP的學生多是選擇出國,這個情況好正常,也不代表學生不達標,讀到高年班會越清楚自己的孩子適合 ...

間間IS高年班也應該有出國這情況,但為何CKY有差不多1/3人哪麼多呢?

Moonlight819 發表於 20-7-9 10:26
間間IS高年班也應該有出國這情況,但為何CKY有差不多1/3人哪麼多呢?

又可能轉去其他IS呢, 未必係差先走/因出國而走

回覆樓主:

poonseelai 發表於 20-7-9 09:59

但應該唔夠位收哂幼稚園生?
定只係呢幾年嘅事?

meimeimandy 發表於 20-7-9 13:43
但應該唔夠位收哂幼稚園生?
定只係呢幾年嘅事?

就算今時今日都唔係全部維幼生都想入vsa, 何況當時ib係相對新事物

supermom1 發表於 20-7-9 13:06
其實讀English B 揀科有什麼影響?因為見LS 有部份是揀Eng B, 包括SPCC

睇你大學心儀學科,有些指明要英文A

supermom1 發表於 20-7-9 13:06
其實讀English B 揀科有什麼影響?因為見LS 有部份是揀Eng B, 包括SPCC

考生的選擇, 一定揀對自己最有利的, 好難評論影響好與壞.

除此之外, 就呢個帖我想講,

尤其英文可另考IELTS/Tofel 代替入學條件, 他們為求總分好睇D, 火力集中D去必定要滿足某分數的科目; 甚至乎可能係咁啱得咁橋無信心某科非必要科目take HL可以高分就用Eng B HL (take得B就一定HL㗎喇化), 從而去滿足6科中必須有3科HL的要求.
一天不知考生想入的學科是什麼, 也無從得知take eng B 係咪good move smart move.

一向IB選科和DSE, AL, IAL, AP, 各種學制也是要考慮各種策略, 將入到心儀的學科的機會極大化. 大家也各自為政. 所以幾多位幾多分好難直接分一高下, 除非攤開整份成績單/各科HL-SL ratio去比較才有些少啟示.

正如考Alevel, IAL, A*個 range好大, 唔細睇UMS根本就唔知邊個真正勁. DSE也一樣, 所以為何3X+M1/2 會假設係勁D?Alevel考3科定4科定5科?就係“能力”的其中一項指標.

我作為家長的看法, 最緊要自己嘅仔女入到心儀的就夠了, 將來無人睇重呢D分數, 只是人生中其中一個, 孩子為自己驕傲的回憶美事. 看着每年各校的數字, 不妨思考下選科策略也有得着

共勉

b3410    發表於 20-7-9 15:03

Moonlight819 發表於 20-7-9 10:26

cky要求全部中國新生中英都考A,其他is無呢個要求,有哋學生唔想考中文A,所以好多人走