用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 關於DSE成績,想請教一下。
go

關於DSE成績,想請教一下。

以下圖成績,請問這所中學大約什麼Banding? 謝謝。

回覆樓主:

此中學2018年主科2+平均98.5%
無公布中英4+可能因未達全港水平
以此推算主科4+平均低於37.8%
所以此校起碼有B2B甚至B2A水平

2018年
中文2+|4+ 99% | [<29.4%]
英文2+|4+ 98% | [<25.7%]
數學2+|4+ 96% | 40%
通識2+|4+ 100% | 56%
主科2+|4+: 98.5% | [<37.8%]

因為這個網站 評它為B1C校,我有疑惑,所以post上來 問問!
謝謝解答。

KITTYCOW2009 發表於 20-7-6 00:13
因為這個網站 評它為B1C校,我有疑惑,所以post上來 問問!
謝謝解答。

不用客氣
中文英文4+無公布應低於數學40%
如此主科4+平均未達B1C(45-60%)

KITTYCOW2009 發表於 20-7-5 22:07
B2A學校睇4級以上既表現,數學只比B2B高1.21%;中英文無講,好可能比B2B差,所以唔太可能係B2A,係B2B既機會更大。

王家爸爸 發表於 20-7-6 10:27
B2A學校睇4級以上既表現,數學只比B2B高1.21%;中英文無講,好可能比B2B差,所以唔太可能係B2A,係B2B既機 ...

剛剛找到張2019年DSE成績!
請問這個點睇? 有冇2A?

KITTYCOW2009 發表於 20-7-6 10:29
最差情況:數學B2B,中文B2C,英文B2C,通識B2A~B1C,平均B2B。
最好情況:數學B2B,中文B2B~B2C,英文B2B~B2C,通識B2A~B1C,平均B2A。

王家爸爸 發表於 20-7-6 10:32
最差情況:數學B2B,中文B2C,英文B2C,通識B2A~B1C,平均B2B。
最好情況:數學B2B,中文B2B~B2C,英文B2 ...

下面 見佢補充 話多個科目4+達30%以上,會唔會包括中、英?

假如 中 4+ 30%+、英4+ 30%+、數4+ 47%、通4+ 59%,會唔會就係你所指既最好情況?

請問以下是屬於Band 幾??

2019年本校文憑試成績如下
整體平均合格率為93%,高於全港水平;平均優良率 (4級或以上) 超逾30%,接近全港水平。

整體成績
4個核心科目合格率全部高於全港水平:

- 中文92%
- 英文83%
- 數學93%
- 通識99%
- 全部高於全港水平

選修科目
共16科合格率高於全港水平,10科合格率為100%, 包括生物、中史、地理、健社、資訊及通訊科技、 體育、視藝
、物理(英文組) 、經濟(中文組) 及化學 (中文組)。
9科優良率高於全港水平:

-

資訊及通訊科技64%

-

經濟59%

-

中史56%

-

地理50%

-

物理50%

-

通識46%

-

體育44%

-

文學40%

-

健社25%

jasminekiki 發表於 20-7-6 10:39
9科優良率唔包括中英數,所以數據暗示咗,中英數既優良率都低於全港平均(即係典型B2B)水平,好可能係一間保底做得唔差既B2B~B2C。

KITTYCOW2009 發表於 20-7-6 10:36
下面 見佢補充 話多個科目4+達30%以上,會唔會包括中、英?

假如 中 4+ 30%+、英4+ 30%+、數4+ 47%、通4+ ...
如果中英文高過全港中位數(或者唔差得太遠),學校一定會提,唔提只可能係低於全港中位數(即係典型既B2B程度)。

王家爸爸 發表於 20-7-6 10:53
如果中英文高過全港中位數(或者唔差得太遠),學校一定會提,唔提只可能係低於全港中位數(即係典型既B2B ...

好的,明白。
謝謝你

KITTYCOW2009 發表於 20-7-6 10:54
好的,明白。
謝謝你
順便一提,四主科以外既成績,對揀學校無意思,原因係佢無講人數。大部分學生都係4加1,同大部分學生係4加3,四主科以外既成績,可以差好遠。
另外,四主科中,以兩科語文最重要,原因係語文係其他科既基礎;語文考得比其他科好,代表學校重視兩科語文,學生既基礎先可能穩,將來既DSE成績先有可能改善。
所以建議揀學校,先睇四主科,然後睇兩科語文。

王家爸爸 發表於 20-7-6 11:01
順便一提,四主科以外既成績,對揀學校無意思,原因係佢無講人數。大部分學生都係4加1,同大部分學生係4加3 ...

謝謝教導

KITTYCOW2009 發表於 20-7-6 10:29

此中學2019年仍無公布中英4+
估計中英4+低於30%甚至全港水平
如此成績仍屬B2B/A水平

2019年
中文2+|4+ 99% | [<29.6%]
英文2+|4+ 97% | [<26.2%]
數學2+|4+ 95% | 47%
通識2+|4+ 100% | 59%
主科2+|4+: 97.75% | [<40.45%]

jasminekiki 發表於 20-7-6 10:39

此校整體4+超逾30%接近全港水平
2019年應有B2B水平

2019年
中文2+ 92%
英文2+ 83%
數學2+ 93%
通識2+ 99%
主科2+ 91.75%
整體2+ 93%

主科4+ [···] (<全港33.7%)
整體4+ >30% (<全港36.5%)

Poyau 發表於 20-7-6 11:30
此中學2019年仍無公布中英4+
估計中英4+低於30%甚至全港水平
如此成績仍屬B2B/A水平

謝謝分析

Poyau    發表於 20-7-6 17:30

KITTYCOW2009 發表於 20-7-5 22:07
不如簡單直接的問:「請問『馬鞍山聖若瑟中學』大約是什麼排名?」

回覆 www 的帖子

我想知

不如簡單直接的問:「請問『XXX中學』大約是什麼排名?」仲好啦..有時唔係睇一個表就啱晒