用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 放榜在即,你問我答(中文系Year3)
樓主: vincentlui12345
go

放榜在即,你問我答(中文系Year3) [複製鏈接]

回覆 BBma 的帖子

Sorry甘多位私信我既家長,今日先得閒覆,唔好意思啊!希望大家都入到心儀既科系啦!
BTW,港大中文 VS 中大中文,我曾經見過一個兩年前既post有討論過,佢分析得幾全面,我相信家長可以參考下:

其實好多人唔知港大係 文史哲譯 不分家,有三個major 中文、中史、翻譯
出過好多學者同埋作家,中大歷史系有唔少都係港大嘅alumni黎

中大就近呢20年開始起得好快,其中一個原因係港大堆人退休退得7788,同埋小人當道。本身港大係搞傳統中文起家,中大搞唔少現代文學,新儒學呢類,依家反而調返轉, CU多人搞古代嘢多,HKU就搞華語文學,雖然HKU一路都係跟西方漢學個套

課程方面HKU flexible啲,唔少人都係中文+中史/翻譯咁讀,睇嘅嘢會全面好多,都有人讀其他科,例如達哥係讀中文+藝術(HKU藝術係讀藝術史&考古),但基礎訓練都比較少,例如聲韻,文字,文獻呢啲硬功夫太難,無咩人讀。中大就會逼你讀曬呢堆嘢,有啲似中國、台灣個種。但同時因為咁,中大唔少人寫論文比較死,無HKU咁靈活。

簡單講,HKU勁就好勁,廢就好廢。中大未必會出到好TOP嘅學者/文人,但你會覺得自己係讀過中文

我都好同意樓主既看法,因為港大中文應該算係八大讀中文裡面最古墓派果種(係讚唔係眨,所以得出尼既人,一係好勁一係好廢。

王國會長

Charlotte_mom 發表於 20-7-6 11:16
點會唔開得咩校,多謝你有心分享就真
始終幼稚園就多家長傾,去到大學就較少用家出場了
...

去到大學家長除左比學費已冇角色咪少用家出場

opclk99    發表於 20-11-10 03:45

王國會長

momosheung 發表於 20-7-6 11:50
回覆 vincentlui12345 的帖子

請問中文系徐了做老師仲有何出路?

Management Trainee

Charlotte_mom 發表於 20-7-6 11:16
點會唔開得咩校,多謝你有心分享就真
始終幼稚園就多家長傾,去到大學就較少用家出場了
...
的確少在讀DSE/大學生分享

回覆 vincentlui12345 的帖子

得333331可以讀到咩?唔該

同學,你好!
我仔成績較差(各科可能得2),佢話對中文科有興趣,也對做老師有興趣。
佢修讀地理和中史,地理興趣多D。佢可以選什麼科目呢?
有冇副學士或文憑的這類課程,畢業後是否夠條件可教小學?或之後再升讀教大?
唉,成績咁差都唔知點

想問吓樓主,你讀中文系, 係咪自小中文好叻架..初中至高中, 以至DSE 中文科係咩成積先入到?
高中時有冇讀中國文學, 中國歷史, 英國文學  ?, 會唔會到人都顛
‹ 上一主題|下一主題