用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 由津校轉國際學校
go

[小學] 由津校轉國際學校

我個女今年小四 10歲
佢而家讀緊津校~不過想同佢轉國際學校未知是否太遲了?
佢英文屬一般唔知有冇國際學校肯收佢
是否照報名先?
另外如果佢英文唔係太好會唔會容易比其他同學仔bully....

有人比你小朋友更遲,所以想就做左先英文一般的定義人人都唔同,要試左先知,fail左學校都會話你知是什麼問題,所以可以試下報左先。其實好多學校不同的grade都要排隊,你報左名都要等一段時間先call interview,如果決心大就報多幾間,漁翁撒網。

Btw, 我睇你其他post是有個細k2?其實細嗰個入左IS先都有著數,因為IS有sibling priority,細嗰個在讀,面試排隊會排前啲

swarovski2011 發表於 20-7-5 00:52
Btw, 我睇你其他post是有個細k2?其實細嗰個入左IS先都有著數,因為IS有sibling priority,細嗰個在讀,面 ...

我miss咗上年interview (emoji)(emoji)‍♀️失敗的媽媽
不過今年9月都會幫細女報!

swarovski2011 發表於 20-7-5 00:47
有人比你小朋友更遲,所以想就做左先英文一般的定義人人都唔同,要試左先知,fail左學校都會話你知 ...

好的多謝你鼓勵和教導!

回覆樓主:

試新校機會大好多,加油

唔好客氣 大女可以報下新校會易啲,同埋有些類似國際學校的私校會機會大啲,如CAPCL

我情況同你一樣,想今年由津校轉小四私小,國際學校好多要買債券,學費唔平,所以著眼搵私小行國際化,我由五月開始找,報了一間唔係好出名嘅私小,見佢有中學,雖然不是一條龍,諗住比佢讀咗先,到時先再算,剛剛上星期收到offer, 因為佢哋今年新開一班小四,所以機會大,你試吓,現在仲收表,見學校網頁仲有post招生,間學校叫新會商會YMCA基信,在深水埗

iamjoycelee 發表於 20-7-5 00:23
我個女今年小四 10歲
佢英文屬一般唔知有冇國際學 ...

可以試下HKCA PLK,不過佢哋冇中學(會同cky及顏寶玲有聯繫,但唔清楚點樣聯繫法,例如要求之類未清楚)
你女oral ok嗎?
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

iamjoycelee 發表於 20-7-5 00:23
我個女今年小四 10歲
佢英文屬一般唔知有冇國際學 ...

回覆 iamjoycelee 的帖子

我同你都有同一個諗法. 暫時想試下ESF SHATIN COLLEGE.

請問你點解會想轉國際學校?
我係因為小朋友好似唔係好啱傳統學校教法...眼見比佢參加啲英文班, 活動互動教學, 佢又好跟到喎. 所以先出現呢個念頭.

Concon830 發表於 20-7-6 18:32
回覆 iamjoycelee 的帖子

我同你都有同一個諗法. 暫時想試下ESF SHATIN COLLEGE.

以我所知esf 沙田呢間好多人爭,早d報名
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

見其他家長話今年ESF重視左外國護照,相信如果有好好多...

回覆樓主:

Deleted

小寶貝兒 發表於 20-7-6 19:06
以我所知esf 沙田呢間好多人爭,早d報名

不過而家我諗唔通既係,我仲有個細既讀K1, 如果大既有幸轉到,咁細既就無得直上家姐而家呢間小學
呢間津小唔錯,雖然唔啱家姐,但我又覺得啱個細讀。

(emoji)(emoji)(emoji)

v369234 發表於 20-7-6 19:42
見其他家長話今年ESF重視左外國護照,相信如果有好好多...

我地拎特區護照。
(emoji)係咪因為國際學校要收夠一定外國藉既學生

Concon830 發表於 20-7-6 23:58
不過而家我諗唔通既係,我仲有個細既讀K1, 如果大既有幸轉到,咁細既就無得直上家姐而家呢間小學
呢間津小 ...

細既準備升K2?
家姐幾年班呀?
我覺得有理冇理入左表先,因為SC係去到Y10先有位,而呢一刻ESF既所有小學都冇晒位,應該冇咁易出現細既未入小學但就SC就收左家姐既情況出現。
如你今年9月幫家姐申請下一年入讀ESF,咁到真係入讀時細果個K3剛開學,所以會冇左必收生既分,有機會入唔到家姐間學校,如果再遲一年(即2021年9月)幫家姐申請,咁細既就一定可以入到家姐小學了!(假設細B係準備今年9月升K2)不過又遲一年申請的話排隊又排後好多了!
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

Concon830 發表於 20-7-6 23:59
我地拎特區護照。

之前有個關於RC既topic有家長提過SC今年搶外國passport學生搞到佢差d入唔到RC,詳細我都唔係太明白,ESF個遊戲好似好複雜咁,你去找返RC果個topic睇丫
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

Concon830 發表於 20-7-6 23:59
我地拎特區護照。

不過我都係拎特區護照,都入到IS,所以都一樣有機會,事在人為
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

回覆 Concon830 的帖子

呢個age要入Shatin College ?好唔容易喎,報多幾間啦英文ok? 真係要唔錯嘅英文㗎