用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 由津校轉國際學校
樓主: iamjoycelee
go

[小學] 由津校轉國際學校 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我女9月升P6
今年年頭報左ESF (過左 central application)
希望Y8可以有位轉到

KGV同SOUTH ISLAND都無位.....

crystalpui 發表於 20-7-13 10:45
我女9月升P6
今年年頭報左ESF (過左 central application)
希望Y8可以有位轉到

唔係9月先報?

醒目開學勳章

iamjoycelee 發表於 20-7-13 10:46
唔係9月先報?
我遲左...應該係19年9月報 (剛升P5)但我好似2-3月先報. 職員話Y7 interview晒應無位
叫我照報on waiting list

不過當初我係好想P6後先轉......以家有D後悔

crystalpui 發表於 20-7-13 10:55
我遲左...應該係19年9月報 (剛升P5)但我好似2-3月先報. 職員話Y7 interview晒應無位
叫我照報on waiting li ...

我記得你以前都在這边蒲,最後都係希望小朋友讀國際學校?

醒目開學勳章

Radiomama 發表於 20-7-13 14:08
我記得你以前都在這边蒲,最後都係希望小朋友讀國際學校?
係呀, 我大女以前都係國際讀左3年轉左去LOCAL英小.... 以家想轉返國際
個女始終係英文人, 中文去到P4就有點追唔上
死補下叫做合格, 但都係唔太好.
以家我覺得佢英又唔係好好, 中文又唔得.....唉......

不過生左個細, 2個一齊國際我負擔唔起
所以我都希望個仔可以Y7轉到
以家讀直資先

小寶貝兒 發表於 20-7-6 19:06
以我所知esf 沙田呢間好多人爭,早d報名
早報名幫助不大,要英文好,成績好先入到。

964000 發表於 20-7-7 19:44
「(左丁山)虎媽A的教育界消息十分靈通,皆因佢有不少媽媽群組討論兒女教育問題,學校動態等等,近日佢向 ...
我等FIS超過去年都無位。

Osiana 發表於 20-7-13 19:06
早報名幫助不大,要英文好,成績好先入到。

ESF唔係面試+筆試合格,之後就係睇no.?
我以為早d報名排前d,咁考試pass左就大d機會入讀
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

crystalpui 發表於 20-7-13 14:22
係呀, 我大女以前都係國際讀左3年轉左去LOCAL英小.... 以家想轉返國際
個女始終係英文人, 中文去到P4就有點 ...

其實我覺得這樣轉來轉去真的對小朋友不太好,變得兩頭不到岸,因應家庭選定一條路給小朋友可能好些。

醒目開學勳章

Moonlight819 發表於 20-7-13 23:32
其實我覺得這樣轉來轉去真的對小朋友不太好,變得兩頭不到岸,因應家庭選定一條路給小朋友可能好些。
...

你都講得好對,但讀讀下先有細佬。
又有間好不錯既英小收,負擔唔到都要一試。

我有信心應該追到

我有個同事,最後
兩年先轉IB,考到45分。

crystalpui 發表於 20-7-14 19:22

你同事很勁呀!其實讀直私校也ok的,我自己之前決定生一個,就是覺得無論是時間或資源也可以較集中充裕。

crystalpui 發表於 20-7-14 19:22

英小就算加活動教學都完全不是IS那回事,加上個curriculum 始終跟教育局的框框就知有「幾好」。負擔不到冇辦法,負擔到又鬆動的揀學校不要只稔學費。明白兩個的考慮又不同,加埋校車洗費又double。不過計番條數IS將來不用驚適應問題急著早出國可能又慳少少,而且請NET補習係好貴(你唔洗,但我見LS其實個個都去補英文)。
叻的人其實讀甚麼curriculum都係叻,但我覺得學習過程更重要。

我仔在傳統私校讀了兩年,跟住轉國際學校,至於英文問題,小朋友catch up好快的,有啲學校會Offer English support class, 例如Delia of Canada
‹ 上一主題|下一主題