用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 由津校轉國際學校
樓主: iamjoycelee
go

[小學] 由津校轉國際學校 [複製鏈接]

小寶貝兒 發表於 20-7-7 01:08
細既準備升K2?
家姐幾年班呀?
我覺得有理冇理入左表先,因為SC係去到Y10先有位,而呢一刻ESF既所有小學 ...

係呀,細既升K2.
好呀,多謝你分析,我見都多人話火炭個好full,排住先啦。

小寶貝兒 發表於 20-7-7 01:12
之前有個關於RC既topic有家長提過SC今年搶外國passport學生搞到佢差d入唔到RC,詳細我都唔係太明白,ESF個 ...

好呀,thank you

Saboc 發表於 20-7-7 07:39
回覆 Concon830 的帖子

呢個age要入Shatin College ?好唔容易喎,報多幾間啦英文ok? 真係要唔錯嘅英文㗎

都有睇另一間較新既學校Malvern, 都叫做近近地屋企。
見有人話新校可能會易入啲。

LS 考 IS 真係吾容易
特別係ESF, written test vocabs 真係好深
要好好裝備一下!

Veron081207 發表於 20-7-7 11:16
LS 考 IS 真係吾容易
特別係ESF, written test vocabs 真係好深
要好好裝備一下!

係?但常聽人話local school轉IS唔難,掉返轉IS轉local school就唔得。其實係咪英文好就轉到IS?

我諗要睇考邊間國際學校
英文好要有一定程度

klam1 發表於 20-7-7 14:06
係?但常聽人話local school轉IS唔難,掉返轉IS轉local school就唔得。其實係咪英文好就轉到IS?
...
愈高年級既IS對英文要求愈高
真係要英文有返咁上下

klam1 發表於 20-7-7 14:06
...

還停留在以前的年代?今時今日想轉有歴史有口脾的IS看這裡的post也知十分困難。

Moonlight819 發表於 20-7-7 15:22
還停留在以前的年代?今時今日想轉有歴史有口脾的IS看這裡的post也知十分困難。
...
agree以前成日聽到有錢就入到IS
而家無呢樣野了..
錢,能力,缺一不可

依家有錢係講緊幾十至幾百萬有priority 都吾係guarantee (emoji)(emoji)‍♀️

回覆樓主:

「(左丁山)虎媽A的教育界消息十分靈通,皆因佢有不少媽媽群組討論兒女教育問題,學校動態等等,近日佢向左丁山報料,有朋友仔女等候排隊入去淺水灣國際學校(HKIS),已等咗兩年,最近收到通知,可以在九月入學,為之興奮到震。點解等得到?一查先知,好多學生會離開喎,插班大把位。另一間講法文嘅國際學校據講亦有百名以上學生離港,今年係香港家長送子女入國際學校之最佳時機。左丁山對虎媽A講:「好似我哋講中環塞車代表經濟繁榮咁,難入國際學校即表示有好多expat在港居住,證明香港係一個金融中心、商務中心,依家咁多國際學生離開,唔係好兆頭噃!」

佢話HKIS/FIS好多位,可以試下

964000 發表於 20-7-7 19:44
「(左丁山)虎媽A的教育界消息十分靈通,皆因佢有不少媽媽群組討論兒女教育問題,學校動態等等,近日佢向 ...

一定吾糸, 今年呢兩間冇乜人走因為got stuck . 走都走唔,
同埋等咗兩年先有位糸好易?

BCDJP 發表於 20-7-7 21:58
一定吾糸, 今年呢兩間冇乜人走因為got stuck . 走都走唔,
同埋等咗兩年先有位糸好易?

佢意思係等了兩年都冇位,現在突然有位。
佢可能在點誇張,不過overall 多左expats離開係事實,IS少左外國人,多左好多local報。

朋友女中學英國讀書,因為疫情暫時唔想返去,香港四圍搵學校,結果只能入到新校。話學校依家都幾full

b3410 發表於 20-7-8 08:02
朋友女中學英國讀書,因為疫情暫時唔想返去,香港四圍搵學校,結果只能入到新校。話學校依家都幾full ...

現在好多LS轉IS,源源不絕,始終Y7/8巳收定,Y9/10或以上相對易,見ESF Discovery college 剛剛出咗個UNLOCK programme, 收英文不達標的Y9/10 LS學生,提供埋extra English support ,吸納LS高年級生源。

964000 發表於 20-7-8 08:22
現在好多LS轉IS,源源不絕,始終Y7/8巳收定,Y9/10或以上相對易,見ESF Discovery college 剛剛出咗個UNLO ...

yes, 我幾個朋友都已經轉或者準備轉。主要都係讀英文小學,本身打算中學去外國讀,因為種種原因要留下。

964000 發表於 20-7-8 07:56
佢意思係等了兩年都冇位,現在突然有位。
佢可能在點誇張,不過overall 多左expats離開係事實,IS少左外國 ...
毒果的文章 是有目的的,不用太認真。

964000 發表於 20-7-7 19:44
「(左丁山)虎媽A的教育界消息十分靈通,皆因佢有不少媽媽群組討論兒女教育問題,學校動態等等,近日佢向 ...

如果多咗揸外國護照嘅expat子女離校,學校都應該需要收番揸外國護照嘅學生,以維持外藉/本地學生比例吧?!

BHA 發表於 20-7-8 09:02
如果多咗揸外國護照嘅expat子女離校,學校都應該需要收番揸外國護照嘅學生,以維持外藉/本地學生比例吧? ...

應該係,不過local都好多人有passport, 而且IS始終只是佔全港學位好少部分(6% of total only), LS少少流過來都大把學生。

iamjoycelee 發表於 20-7-5 00:23
我個女今年小四 10歲
佢而家讀緊津校~不過想同佢轉國際學校未知是否太遲了?
佢英文屬一般唔知有冇國際學 ...

其實唔難,我個囡舊年插ESF Year4, 中途轉校適應上都冇問題。佢英文ok,但唔係話native,中上水平啦。不過你預學習模式好唔同,自主學習,同學亦比較放任,冇話坐定定,不過冇bully情況,不用擔心。
‹ 上一主題|下一主題