用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 補習
樓主: babyhazel106
go

補習 [複製鏈接]

babyhazel106 發表於 20-7-4 18:12
有幸入讀天神, 但今日在補習社同唔相熟嘅天份家長傾計,原來天神嘅英文非常之深。

我都唔知點樣提升好?  ...

想請教樓主點樣可以培養到小朋友幼稚園已經考到mover?

回覆 babyhazel106 的帖子

我自己本身天神出身,兩兒甥女現讀天神,其實你女本身有閲讀習慣,小一英文應該冇問題,不用太擔心。天神小一來講,學習差異很大,有人考一百,有人考零分,叻的那些不用補習也考得很好。考很不好的,大多數小二會轉校,因為讀得太辛苦。

多謝各位指教
好有用呀你哋啲資料

babyhazel106 發表於 20-7-4 18:41
回覆 alsonl 的帖子

因為, 那位天神家長(我唔熟)佢話試卷有不供詞填部分,基本上係冇得讀……

天神的學生水平難免有點参差,我見過英文跟得很辛苦的學生; 也見過有一起玩時會用英文交談的同學。我感到樓主女兒英文不弱,不如借一條龍升中優勢(不需爭排名),給女兒多點閱讀/寫作空間,這些好處是會慢慢顯現出席的。

另外我覺得天神也很重視中文,見過有英文好好的學生因中文原因(可能也有其他吧)轉校。所以樓主也可以給多些中文書女兒看啊。

babyhazel106    發表於 20-7-14 07:22

回覆 shevachevy 的帖子

你是天神家長?有D問题想請教
天神每次考試也有級名次嗎?兩测兩考也計入成績表嗎?還會計平時分 ?

試後會派卷比家長睇?

普教中班由P2~6?  中文會考漢語拼音?要學定拼音嗎?

將來升中係唔係唔可以考直資/津校,一考就無左St Mary個中學學位?

唔好意思咁多問題,因為好想了解多啲天神!

天神每次考試也有級名次嗎?-- 是

兩测兩考也計入成績表嗎?還會計平時分 ?-- 計測考, 37比

試後會派卷比家長睇?-- 測驗會

普教中班由P2~6?  -- 除左黎緊呢年小二(因疫情)不分精英班

中文會考漢語拼音?要學定拼音嗎?-- 普教中果班會有D拼音功課囉, 我無理, 小朋友自己都搞得掂, 無額外學拼音

將來升中係唔係唔可以考直資/津校,一考就無左St Mary個中學學位?-- 係, 想走就小五前走, 小六要簽UNDERTAKING 直上

babyhazel106    發表於 20-7-14 21:24

回覆樓主:

nil no

galic 發表於 20-7-5 18:25
我女女也將會是天神學生,請問常識是用中文定英文教?
除了學術,有什麼課外活動for p1 學生參與?
課外活 ...

常識是中文教
P1 學生可以參加花式跳繩,中國舞,西方舞,藝術體操.....
星期一至五放學後

咁oxford嗰套書係俾你建立基礎,再上去,就係要有讀書嘅興趣。cambridge只係操個小朋友,但係對長遠,並無語文嘅幫助。好簡單,你有無見鬼佬啲小朋友去讀Cambridge and Oxford?
呢啲都係港式操小朋友英文考試,目標為本嘅模式。

參考鬼佬日常模式。

如果小朋友,一起身無閒,會拎本英文故事書黎睇,咁佢就算英文好了。
‹ 上一主題|下一主題