用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 補習
go

補習

今日在補習社同唔相熟嘅家長傾計,原來嘅英文非常之深。

我都唔知點樣提升好? 小朋友 已考Movers13 , 本身讀是私幼,平時大概閱讀 oxford reading Tree stage 7(自行閱讀)

請問有冇家長可以講下平時英文試卷, 你哋點樣溫?
我又點樣可以利用 呢兩個月去盡量提升小朋友英文?

回覆樓主:

夏日之神話

MrBeast    發表於 20-7-5 09:59
b3410    發表於 20-7-4 21:50
babyhazel106    發表於 20-7-4 18:26

回覆樓主:

想知個位家長點同你講,天神英文用2年級既書,如果movers都唔夠用……咁……你望下面…應該大把人墊你底   

回覆 alsonl 的帖子

因為, 那位天神家長(我唔熟)佢話試卷有不供詞填部分,基本上係冇得讀……
還有,同學都係睇緊啲好深嘅chapter book……, 但我小朋友仍然係只係睇緊oxford reading tree stage 7~8, 同學校啲同學仔爭好遠

佢話mover係操卷返嚟,唔係考英reading能力

babyhazel106 發表於 20-7-4 18:41

因為, 那位天神家長(我唔熟)佢話試卷有不供詞填部分,基本上係冇得讀……

佢講緊小一定高小?

咁就繼續閱讀

中英文其實浸返嚟

當然你可以買大量英文練習

但reading 可以幫到寫作

那位家長講既情況係初小。
而她小朋友現小三

回覆 picalo 的帖子

一定會继續讀書,但有提意嗎?

babyhazel106 發表於 20-7-4 19:10
回覆 picalo 的帖子

一定會继續讀書,但有提意嗎?

做exercise 或者去learning center join english course, 上足5日

picalo 發表於 20-7-4 18:48
咁就繼續閱讀

中英文其實浸返嚟
認同閱讀係不二法門再定期請小朋友口頭匯報/做簡單book report

babyhazel106 發表於 20-7-4 19:09

那位家長講既情況係初小。

首先唔好自己嚇自己先,就算係地區普通津校,都有低小既學生睇緊chapter book,視乎多定小,天神可能多d。但我覺得唔好因為咁而勁谷小朋友,跟返自己既速度繼續睇書就ok,人比人比死人。
我覺得你宜家level係夠用,小一仲有大把時間pick up。Relax d

多謝哂!雖然選校時已知道天神P1已用P2英文書,但始終對學校課程、考試模式唔清楚,真的有點擔心。

會繼續陪讀、睇書去提升英文能力。

多謝分享

babyhazel106 發表於 20-7-4 19:29

多謝哂!雖然選校時已知道天神P1已用P2英文書,但始終對學校課程、考試模式唔清楚,真 ...

除左睇英文書,中文亦唔可以忽視,我唔了解天神,普通地區一線津小中文科都深,無論讀邊間小學,keep住睇中英文書係好有幫助。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

天神中文同英文都係深過同區幾間,仲急過姐妹校。但老師唔係第一日教書,學校唔係第一年決定英文教深,佢有呢個決定就即係學校識得點樣教白紙小朋友。上學期學校一定畀足時間去適應。
認同要搞好中文。

babyhazel106    發表於 20-7-6 11:40

同意

其實中文比英文更難

回覆樓主:

天神英文深加多頁數,不供詞cloze係有但唔算好深,真係考底子,睇書多有幫助。 閱解幾重要,要complete sentence, grammatical mistake 逐個扣,即係就算答案啱但grammar 錯2個=白做
考試範圍要熟,好熟果隻,但有時好熟都未必攞到高分
中文果啲都係不供詞,但會比範圍你,可能3,40個詞語,要識用呢3,40個詞語嚟填充/造句
要背課文問答,比5,6課你背(出1條),有人話呢5分肯背就有,亦有人話呢5分豪比佢,小朋友背唔到嘢,仲要幾課唔駛旨意
常識係災區,熟讀都係攞到7成分數左右,因為測驗仲有時事題,時事評論題,執生題…如果唔熟讀範圍係有可能唔合格(精英班都有)
數學無教快,但腦仔要轉先答到,功課有時都幾深,測考都有tricky位,要好小心
同學間學習差異大,數學為例,有人100,有人唔合格(仲爭幾多果隻)
樓主已經打算做書僮其實唔駛驚,初小唔會好大問題

playtimeonly    發表於 20-7-6 18:24
babyhazel106    發表於 20-7-6 11:39

除非想做學ba,津小英文就算小二對私幼生不會是大問題,反而中文就真的要留意下。

至於閱讀,書中自有黃金屋,是基本但不會令分數即時提升。英可以去找多些不同的picture n bridge books.  循步漸進上chapter books, 無需過急。同時不要只看英,必定要看中文書,最好做到一半半

babyhazel106    發表於 20-7-6 11:39

我女女也將會是天神學生,請問常識是用中文定英文教?
除了學術,有什麼課外活動for p1 學生參與?
課外活動是一至五放學後參加,定星期六早上?
Many thanks (emoji)(emoji)

MrBeast 發表於 20-7-5 09:55
除非想做學ba,津小英文就算小二對私幼生不會是大問題,反而中文就真的要留意下。

至於閱讀,書中自有黃金 ...

半本中文半本英文~~~

babyhazel106 發表於 20-7-4 18:41

小學已經唔係純講reading
而係creative writing
停留reading已經冇意思