用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31舊油天 vs 65 仁立
go

31舊油天 vs 65 仁立  

31舊油天 vs 65 仁立,點揀好呢?真心求教,急問!

爬文睇過,仁立。你邊區嫁?

我哋住荔枝角,正正係兩間學校中間,所以要考慮嘅不是距離。

自己睇法:

仁立,優點係有一線既聯繫中學,缺點係校舍偏細同埋有傳聞只照顧精英份子,做唔到精英就冇人理。

舊油天,我自己細個都已經識既名校之一 (好似出名過仁立?)。活動多元化啲同埋升中校網好啲。缺點,就都係校舍偏細 (但都好似大過仁立),升中校網係天地網?

天仁茗油 發表於 20-7-3 14:44

自己睇法:

自己睇法:

仁立,優點係有一線既聯繫中學,缺點係校舍偏細同埋有傳聞只照顧精英份子,做唔到精英就冇人理。

舊油天,我自己細個都已經識既名校之一 (好似出名過仁立?)。活動多元化啲同埋升中校網好啲。缺點,就都係校舍偏細 (但都好似大過仁立),升中校網係天地網?

何以認爲升中係天地網?升小就可以講係天地網——除去熱門幾間,缺少中間選擇。

其實 31 同 65,分別有幾多 B1 中學呢?

都知31天地網,都驚嫁!仁立都係好學校,唔只照顧精英,好似長協分精英照顧好d姐,睇你中唔中意佢間聯繫中學

天仁茗油 發表於 20-7-3 14:56
幾多B1中學不是重點。重點該係B1學位夠與唔夠。再多的B1中學,但更多的B1學生即學位不足有何用?就算只有一間B1中學(學額算132個),但B1生只有不足80個,即無論如何都入到啦(該校自行候補全收外區都夠)。

天仁茗油 發表於 20-7-3 14:56

B1生 油尖旺利男 葵青區利女

medicine 發表於 20-7-3 14:52

天地網可能樓主指KL1缺B2中學?

Poyau 發表於 20-7-3 17:08

天地網可能樓主指KL1缺B2中學?
唔明個位指咩意思。小學卻係真,即31同32都係。

天仁茗油 發表於 20-7-3 14:22
31舊油天 vs 65 仁立,點揀好呢?真心求教,急問!

油天  

elbar 發表於 20-7-3 19:11
油天

請指教

天仁茗油 發表於 20-7-3 19:43
請指教

請問是男仔定女仔 考慮有所不同

Poyau 發表於 20-7-3 21:03
請問是男仔定女仔 考慮有所不同

仔,但要考慮埋呀妹。

多謝賜教 (emoji)(emoji)

回覆 天仁茗油 的帖子

雙仁: 傳聞只照顧精英份子,做唔到精英就冇人理。 >>> 其實唔係傳聞, 係事實, 今日我先同同事傾開, 佢同個妹個女都係讀雙仁, 兩間都係佢地兩表姐妹好彩入到精英班, 老師重視佢地, 但同級佢地有個電話GROUP, 入面有家長都勁投訴, 無入到精英班的一群, 學校唔重視佢地, 無理佢地, 放棄心態.........

之前遊網時, 見到有家長都爆料話佢小朋友係精英班成綪差左少少, 學校CUT晒唔比佢小朋友上課外活動, 仲揾家長照肺, 叫佢要揾補習, 確保成績唔好再差下去, 結果小朋友無課外活動, 好唔開心.

almat 發表於 20-7-3 21:49
回覆 天仁茗油 的帖子

雙仁: 傳聞只照顧精英份子,做唔到精英就冇人理。 >>> 其實唔係傳聞, 係事實, 今日 ...

雖然一直有聽傳聞。。。宜家聽到有人確認真係驚喎

反而聽到有人講油天教師有愛心架

回覆 天仁茗油 的帖子

同事住荔景附近派到雙仁, 我今日同佢傾開, 我問佢, 佢講, 佢仲SHOW個電話GROUP比我睇, 其實我見到都嚇親.........
不過雙仁都真係多人想入, 我自己都係, 因佢有間聯繫中學, 而且B1, 不過今日聽完, 我自己心諗, 如果小朋友真係因自己成績唔好CUT晒佢課外活動, 小朋友好慘, 心靈上會........

P.S. 樓主, 你岩, 真係傅左好多, 同埋遊BLOG真係好多人講過CUT課外活動.

天仁茗油 發表於 20-7-3 21:42
仔,但要考慮埋呀妹。

多謝賜教 (emoji)(emoji)

舊油天2019年47%升B1中學
升中資訊有分男女
硏究吓合唔合心意

https://www.ymtcps.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1564&mode=published&nocache1569225348&lang=zh

Poyau 發表於 20-7-3 22:09
舊油天2019年47%升B1中學
升中資訊有分男女
硏究吓合唔合心意

又好奇一問,雙仁賣點,咪就係B1A嘅林護囉,頂尖嘅一樣會去男拔協恩咁;但係,相反其他學校嘅B1生,又唔覺會揀林護喎?

天仁茗油 發表於 20-7-3 22:35
又好奇一問,雙仁賣點,咪就係B1A嘅林護囉,頂尖嘅一樣會去男拔協恩咁;但係,相反其他學校嘅B1生,又唔覺 ...

仁立吸引之處係有林護為後盾
學術強可放心外闖其他B1A中學

2019年過半升B1中學
其中43人(27%)升聯中林護(B1A)
直資 SPCC 3 DGS 2 HYS 1 SPCS 1
官津 LSC 1 MCS 1 荃官 4 善德 8 ···

Band 英+中
B1* 83+0=83 (52.53%)
B2A-1C* 7+0=7 (4.43%)
B2* 2+5=7 (4.43%)
NR 1+33=34 (21.52%)
名單上 93+38=131 (82.91%)
無公布 27^ (17.09%)
本地 158 (100.00%)
海外 1
總數: 159人^

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據校務報告 小六158人(男88 女70)
   總數 = 小六 + 小五跳升中一1人

派位成績
http://www.yanlaap.edu.hk/new/school_allocation.html