用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問下大家有咩好幼稚園推薦~
go

想問下大家有咩好幼稚園推薦~

小朋友有幾間幼兒園收到offer,想問大家覺得邊間幼兒院讀N比較好

1.威廉(睿智)國際幼稚園
(pm班,學費參考今年大概5700,聽聞可以直升K)

2.黃埔迦南
(am班,學費參考今年大概4995,目前比較傾向迦南,但冇得直升K所以很猶豫,但我有排緊其他幼稚園學位又好似影響不大,唔知道如果就讀迦南,如果升到k,對小一派位會唔會好啲)

3.ABC PATHWAYS
(am班,學費參考今年好似大概7200?唔記得可否升K!如有錯誤請媽媽糾正)

4.奧恩國際幼兒園
(am班,因為錄取後先發覺原來呢間幼兒園太遠,基本放棄選擇)

另外我亦報佐其他幼稚園排K,請問有無覺得比較好嘅
1. 博愛醫院任永賢幼稚園
2.新航黃埔幼稚園
3.保良局陳黎惠蓮幼稚園
4.美雅幼稚園
5.保護兒童會馬頭涌幼兒學校
6.粵南信義腓力堂馬頭圍幼稚園
7.九龍婦女福利會幼稚園
8.土瓜灣方方樂趣幼稚園

想了解以下幼稚園會否有更好選擇可以升小派位
諗住想9月份再抽幾間黎報讀K
1.協恩幼稚園
2.培道幼稚園
3.培正幼稚園
4.宣道幼稚園
5.崇真幼稚園
6.九龍城浸信會幼稚園
7.聖公會聖三一幼稚園
8.九龍靈糧堂幼稚園
9.崇真會安基幼稚園
10.港青基信幼稚園
11.保良局譚歐陽少芳12.根德園幼稚園

我想小朋友讀N嘅時候半日,讀K嘅時候可以讀全日
小朋友係12月B 如果讀K可能會2歲8個月就讀超細B
真心想了解下讀N,讀K資訊,有無媽媽可以分享下麻煩曬~

N班就近方便,train到小朋友可以自理,合群,開心,已經非常好。除非為了有位升K,否則唔使考慮太多。

K的話,最底下列出的幼稚園,升小好一些。龍/半龍校更佳

回覆 b3410 的帖子

明白嘅~ 咁你小朋友讀緊邊間呀 好唔好

個人意見:唔建議美雅

megustas1219 發表於 20-7-3 02:00
小朋友有幾間幼兒園收到offer,想問大家覺得邊間幼兒院讀N比較好

1.威廉(睿智)國際幼稚園

你範圍太大,你首先要分私幼定券幼,有無NET,是否龍幼?

除佐龍幼之外,小學大抽獎其實同幼稚園無咩關係,純運氣。

如果打算考直私小學,要好好裝備小朋友。

回覆 piglover 的帖子

幼嘅話就定佐offer嗰幾間,當然如果迦南幼兒園可以入到K,因為迦南都有學卷,可能最後會係迦南讀K,但萬一入唔到,要報定其他幼稚園排住位!就係唔知邊間K比較好,好在邊度!諗住睇睇有無媽媽嘅小朋友讀完覺得好嘅幼稚園我可以參考下
因為前面有啲學校,報完覺得唔係咁鍾意( ̀⌄ ́)
如果龍校邊間好
如果半龍又邊間好
會讀私幼,讀K會揀有學卷嘅學校

回覆 Orlando2020 的帖子

點解?美雅太谷小朋友?但聽聞學術好似比較好啲~ 我係因為識一位媽媽,佢小朋友一歲8個月左右係美雅讀佐幾個月,因為搬屋退佐!如果我想畀小朋友早啲讀,可以揀美雅!但冇問佢學校好唔好嗰啲
同我覺得美雅讀K有學卷學費好似都好貴,要三千幾?唔知係唔係,(唔係可糾正)

呢度成20間K。應該面試都撞期。

其實,除非名幼,龍幼,熱門券幼,好多K都一定有offer。

黃埔迦南不是熱門學校,正常都會有K1位比番你。

至於你問幼稚園邊間幼稚園好,其實,間間都有捧埸客,每間學校各有優點。

megustas1219 發表於 20-7-3 12:46
回覆 Orlando2020 的帖子

點解?美雅太谷小朋友?但聽聞學術好似比較好啲~ 我係因為識一位媽媽,佢小朋友 ...

我睇番幼稚園概覽的資料,呢間美雅幼稚園全日制學費每月幾百,半日制係免費㗎。

其實,你報名交表,已經感受間學校係點。自己嘅感受,好過聽人講。

仲有一個方法,放學時觀察一下果間幼稚園嘅學生的行為,你都會睇到好多嘢。

係呀 正正因為咁 所以難以選擇~ 唔知點揀好

今日去佐崇真小學幼稚園嘅簡介日 個得路程唔方便~但又好多人報

megustas1219 發表於 20-7-3 22:12
今日去佐崇真小學幼稚園嘅簡介日 個得路程唔方便~但又好多人報

多人報唔代表多人讀?我帶小朋友去in完,覺得唔太適合自己,我最後無要offer。
我小朋友係全程黑面面試的。問他想唔想讀呢間,他搖頭。

係呀 學校雖大 但真係唔方便 感覺上冇我理想中那麼好但佢英文教學又好吸引我,佢英普幼稚園冇學卷

megustas1219 發表於 20-7-4 02:06

係呀 學校雖大 但真係唔方便 感覺上冇我理想中那麼好但佢英文教學又好吸引我,佢英 ...

但崇真英普學費唔平,如果比番呢個學費,我有更好選擇。而家崇真無保證會收番幾多自己嘅幼稚園學生上小學。

piglover 發表於 20-7-4 07:19
但崇真英普學費唔平,如果比番呢個學費,我有更好選擇。而家崇真無保證會收番幾多自己嘅幼稚園學生上小學 ...

你果間K考返崇真小學應該唔難

係呀~ 如果佢英普班收4千幾半日 仲要路程咁辛苦先去到 我會考慮其他幼稚園唔知你覺得,博愛醫院任永賢幼稚園,協恩幼稚園,聖公會聖三一,九龍城浸信會,保良局譚歐陽少芳 你會點揀?

回覆 MS10 的帖子

幼稚園半日但路程對我黎講唔方便,所以呢間學校會三思

megustas1219 發表於 20-7-4 14:10

係呀~ 如果佢英普班收4千幾半日 仲要路程咁辛苦先去到 我會考慮其他幼稚園唔知你覺 ...

其實in完先諗啦,協恩位好少,好難有offer

MS10 發表於 20-7-4 14:19
其實in完先諗啦,協恩位好少,好難有offer
其實都係~ 報得就報 報多幾間 in完睇睇邊啲收 再做選擇
如果冇其他更好選擇 N班會揀Cannan
有無媽媽覺得威廉睿智幼稚園比Cannan好嘅? 因為威廉睿智可以直上升K 考慮之一但學費比Cannan貴700左右

megustas1219 發表於 20-7-4 14:10

係呀~ 如果佢英普班收4千幾半日 仲要路程咁辛苦先去到 我會考慮其他幼稚園唔知你覺 ...

你範圍都好大,我感覺你似係咩幼稚園都考一餐。

其實,你覺得語境重要嗎?如果要多英文,首選譚歐陽。

至於協恩幼,呢間不是龍幼,對考協恩小不會有太大幫助。協恩幼每日有英文堂。但不知是否Net教。

另外果幾間,我唔熟,不會比意見。你問下附近媽媽。

至於N升K,其實,K位好易有。問題是否你心儀的幼稚園。