用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問下大家有咩好幼稚園推薦~
樓主: megustas1219
go

想問下大家有咩好幼稚園推薦~ [複製鏈接]

其實無話推唔推薦,個個小朋友性格不同,個個家長經濟能力背景都不一樣,啱他嘅學校未必啱你。自己諗清楚自己想要d咩,再問下人,會更加好。

piglover 發表於 20-7-4 19:58

你範圍都好大,我感覺你似係咩幼稚 ...
我比較傾向學校有比較好嘅英文同學術,N班至K唔介意半日班 如果小朋友起學校學到野,希望佢返半日放學可以開開心心咁玩 唔好太谷小朋友咁,驚小朋友返全日會更容易成日病~同我比較驚報唔到理想幼稚園~ 好驚冇位
所以見到想報嘅報佐先~同好多人都話我太遲報 好多都未必收 冇位咁 搞到我見到想報嘅更加想報多幾間

piglover 發表於 20-7-4 20:05
其實無話推唔推薦,個個小朋友性格不同,個個家長經濟能力背景都不一樣,啱他嘅學校未必啱你。自己諗清楚自 ...
好~ 唔該曬您呀!

megustas1219 發表於 20-7-4 22:03
我比較傾向學校有比較好嘅英文同學術,N班至K唔介意半日班 如果小朋友起學校學到野,希望佢返半日放學可以 ...

太遲報? K1有好多都未deadline wor。K係要面試考,早報遲報無分別㗎。我小朋友而家讀果間算係熱門嘅幼稚園,係報名deadline果日,我放工才有時間上網報,一樣有offer.

如果要英文好,又學術好。一定係私幼,例如,St cat,LH呢d學校。我見你私幼選擇得KV,KV英文一定要外補。

如果係12月b, 建議遲一年先讀K, 又或者你可考兩次小學。
我女都係12月b, 個時冇諗咁多,宜家repeat K2。
私校就話可以淨係睇有冇位佢收唔收去安排重讀,券幼的話係需要向教育局申請,仲麻煩....

piglover 發表於 20-7-5 01:00

太遲報? K1有好多都未deadline wor。K係要面試考,早報遲 ...
幼兒園我宜家揀佐cannan~ 威廉睿智同方方樂趣 都有N班可以收,但我應該最後都係揀cannan 如果有其他媽媽媽覺得威廉或者方方比cannan好 我會再考慮考慮
係呀,我99話我太遲報~ 仲有啲朋友親戚都係咁講 你咁遲報驚冇位~ 搞到我都驚

Justmichelle 發表於 20-7-5 11:54
如果係12月b, 建議遲一年先讀K, 又或者你可考兩次小學。
我女都係12月b, 個時冇諗咁多,宜家repeat K2。
私 ...

我應該唔會做大B 會畀佢做細B 兩歲8個月讀K~
到時候要申請學卷資助嗰啲 睇睇邊間學校收佢 如果最後冇更好嘅 睇睇小朋友可否cannan升K

megustas1219 發表於 20-7-6 20:08
我應該唔會做大B 會畀佢做細B 兩歲8個月讀K~
到時候要申請學卷資助嗰啲 睇睇邊間學校收佢 如果最後冇更 ...

卷幼已經係資助的了,唔洗另外申請,但你重讀就要申請
迦南一般都夠位都可以直升架,因為迦南n唔錯,好多家長會外闖名幼,除非你嗰間分校講明係唔夠位收唔哂
我細女開學都係迦南n~

Justmichelle 發表於 20-7-6 20:31
卷幼已經係資助的了,唔洗另外申請,但你重讀就要申請
迦南一般都夠位都可以直升架,因為迦南n唔錯,好多 ...
咁你細女都係cannan讀K?就係驚唔夠位上~ 因為聽好多人話 K班收N班一半嘅學生!我嗰間係黃埔cannan 讀n

megustas1219 發表於 20-7-6 22:07
咁你細女都係cannan讀K?就係驚唔夠位上~ 因為聽好多人話 K班收N班一半嘅學生!我嗰間係黃埔cannan 讀n  ...

唔好成日聽人講xxxx,你要自己求證一下。

收一半N班上K班果間係金迦。N班收得12月細B插班,通常都有位升得K。

12月超細其實沒有什麽選擇,迦南算好唔錯的。
迦南升K一定唔止一半,通常一路call waiting,call到七八月都會收曬原班

piglover 發表於 20-7-7 07:32
唔好成日聽人講xxxx,你要自己求證一下。

收一半N班上K班果間係金迦。N班收得12月細B插班,通常都有位升 ...
ok明白嘅~ 唔該曬您呀!咁樣可以唔洗太過緊張~

快樂火雞 發表於 20-7-7 09:23
12月超細其實沒有什麽選擇,迦南算好唔錯的。
迦南升K一定唔止一半,通常一路call waiting,call到七八月都 ...
咁就安落曬啦~ 唔係畀人係咁催我,同我講要報名,冇位嘅啦!呢樣嗰樣 搞到我擔心呢個擔心嗰個

megustas1219 發表於 20-7-8 03:11
ok明白嘅~ 唔該曬您呀!咁樣可以唔洗太過緊張~

金迦話收一半,但到最後,其實係收曬㗎。因為好多人有更好offer,根本就唔會要金迦嘅K1位。

唔好再聽人講Xxx,又話咩太遲報Xxxx,其實,除非你K1想入名幼,龍幼,否則,正正常常係好容易就有K1位。

piglover 發表於 20-7-8 08:30
金迦話收一半,但到最後,其實係收曬㗎。因為好多人有更好offer,根本就唔會要金迦嘅K1位。

唔好再聽人講 ...
明白曬~ 咁都放鬆啲!到時候9月有報名表再留意下自己理想幼稚園,唔會聽99佢地講驚冇位而揀一啲唔係自己理想中嘅幼稚園

megustas1219 發表於 20-7-8 15:00
明白曬~ 咁都放鬆啲!到時候9月有報名表再留意下自己理想幼稚園,唔會聽99佢地講驚冇位而揀一啲唔係自己理 ...

你驚下小學仲好啦,幼稚園其實一定有位讀。除非龍幼,名幼才爭餐死。

piglover 發表於 20-7-9 08:21
你驚下小學仲好啦,幼稚園其實一定有位讀。除非龍幼,名幼才爭餐死。
小學我心入面都有理想學校 但唔知入唔入到

megustas1219 發表於 20-7-9 20:34
小學我心入面都有理想學校 但唔知入唔入到

津小一係自行,舊生加相同信仰,通常都入到,一係派位,夠運氣就入到。入津小完全不用面試,同讀咩幼稚園無關係。

至於直私,係另一個戰場,家長小朋友都要用幾年時間操練嘅遊戲。

piglover 發表於 20-7-10 10:18
津小一係自行,舊生加相同信仰,通常都入到,一係派位,夠運氣就入到。入津小完全不用面試,同讀咩幼稚園 ...
未開始讀,就開始諗定小學條路
‹ 上一主題|下一主題