用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH PN am Vs 劍鳴k1 pm class ,點揀好(emoji)
go

LH PN am Vs 劍鳴k1 pm class ,點揀好(emoji)

想請問大家如果小朋友係17年大B女,已經有LH PN class 班offer, 今日突然劍鳴話比K1 offer.

想問大家大家會點揀好?做大B讀PN?係讀劍鳴K1?

囡囡性格比較好動。應該揀邊個好啲。做大B會唔會浪費左一年(emoji)

我怕揀錯, thank you (emoji)(emoji)

con0703 發表於 20-7-2 18:38
想請問大家如果小朋友係17年十月B女,已經有LH PN class am班offer, 今日突然劍鳴話比K1 pm offer.

想問大 ...

我情況和你完全一樣,最後揀了LH, 不過都好唔捨得放KM

純粹個人分享!與邊間好冇關!
我自己讀書時就係大B, 細時當然冇問題啦!讀到高中大學人人覺得你老一年,特別係女仔....

kamchaibaby    發表於 20-7-4 09:48

tinoijcc 發表於 20-7-2 19:23
我情況和你完全一樣,最後揀了LH, 不過都好唔捨得放KM

我怕佢做大女大過其他小朋友咁多,唔知會唔會冇咁好

50267612 發表於 20-7-2 19:38
純粹個人分享!與邊間好冇關!
我自己讀書時就係大B, 細時當然冇問題啦!讀到高中大學人人覺得你老一年,特 ...

呢個都係我擔心之一(emoji)

有k讀k 女仔大人一年心理真係唔好過,讀書時期咁長,repeat都留返將來,pn讀多年唔抵讀,pn學術上學習唔多

想請問大家如果小朋友係17年十月B女,已經有LH PN class am班offer, 今日突然劍鳴話比K1 pm offer.

想問大 ...

如果心儀LH的K就LH,am班也好過pm班

LH for sure

LovelyPig33 發表於 20-7-2 22:17
如果心儀LH的K就LH,am班也好過pm班

LH K2 pm係英普,KM K2 am and pm都係英普

Godark 發表於 20-7-3 07:16
LH K2 pm係英普,KM K2 am and pm都係英普

小朋友作息如何?大部分k2唔洗午睡
心儀直私就LH

這兩校各有優勢, 揀上AM或PM校 會是主要考慮因素 :)

想問大 ...

劍鳴pm就要3年都pm,要出去學野好難就時間。
同埋你諗得依2間都係想考直資私立架啦?細B易被比下去。LH PN開始成套package咁讀咁會比較好

husky1206 發表於 20-7-2 19:45
有k讀k 女仔大人一年心理真係唔好過,讀書時期咁長,repeat都留返將來,pn讀多年唔抵讀,pn學術上學習唔多 ...

十分認同,女仔大個就知一年青春有幾重要!加上pn學術不多,可有可冇的

50267612 發表於 20-7-3 08:56
十分認同,女仔大個就知一年青春有幾重要!加上pn學術不多,可有可冇的
...

但青春唔會無左架?我覺得唔係要快快畢業出嚟做野先係有青春,有得揀我會開開心心俾小朋友由讀PN起又保證K1-K3係一線名幼。大啲又發展好啲,小朋友自信心會高啲。

MS10 發表於 20-7-3 09:02
但青春唔會無左架?我覺得唔係要快快畢業出嚟做野先係有青春,有得揀我會開開心心俾小朋友由讀PN起又保證K ...

其實我都覺得LH 成個配套都好好,我自己心儀係直資或者私立。我成日覺得官津校會谷好嚴。要想囡囡咁辛苦,本身佢又坐唔定。

MS10 發表於 20-7-3 08:54
同埋你諗得依2間都係想考直資私立架啦?細B易被比下去。LH PN ...

其實我心儀上晝班,時間好似好用啲。只不過做大B細B係考慮之處(emoji)

50267612 發表於 20-7-3 08:56
...

其實有冇真係人哋講到咁嚴重大女會俾人歧視㗎呢?聽有啲媽媽講話做大女上到中學會俾人排斥(emoji)

MS10 發表於 20-7-3 08:54
同埋你諗得依2間都係想考直資私立架啦?細B易被比下去。LH PN ...

其實我心儀直資同私立,唔知有冇錯呢我覺得官津嗰啲好似好嚴好辛苦☹️

LovelyPig33 發表於 20-7-3 08:34
小朋友作息如何?大部分k2唔洗午睡
心儀直私就LH

女女下午習慣左瞓晏覺(emoji)

如果係我,我會選劍鳴,過多兩年如果考小成績唔佳再repeat k3。重讀一年PN真係會悶同埋少興趣。除非係k無好的offer會考慮repeat PN。