用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有請高人:呈分試計算方法
go

有請高人:呈分試計算方法 [複製鏈接]

上網搵到以下資料,請問呈分試標準化 計算方法是否正確?

王家爸爸    發表於 20-7-3 09:01
   38    0    0    0

cmir 發表於 20-7-2 15:02
恭喜你, 終於搵到呢本對呈分成績計算講得正確既練習
其實樂思呢本嘢出咗好幾年, 總係無乜人理/識咁

2jkidsfather    發表於 20-7-2 15:35
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-2 15:21

Thank you hkpapa852
有你確認,安心晒

找出全級平均分呢下....仲廣過國安條例....

海之風    發表於 20-7-3 07:30

LionHang 發表於 20-7-2 15:49
找出全級平均分呢下....仲廣過國安條例....

基本上,上述公式只是告訴您,如果您的原始分數高於同學A,不要過早開心,排名可能低同學A
但是,我們很難獲得所有數據計算標準差. 原始分數還有參考價值

cmir 發表於 20-7-2 15:02

你這題是數學教材,不是真正的呈分計,去教處網頁睇下,好清楚

apap08 發表於 20-7-2 16:26
你這題是數學教材,不是真正的呈分計,去教處網頁睇下,好清楚

我個BookMark無咗,可否分享下條Link我呀?thx.thx

回覆 YmOra 的帖子

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/PPT_SSPA1820_TC.ppt

apap08 發表於 20-7-3 00:37

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/sec ...

你似乎沒有睇呢版PPT之前個頁既Remark。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-3 08:10
你似乎沒有睇呢版PPT之前個頁既Remark。

請指教,謝謝!

hkpapa852 發表於 20-7-2 15:21
好似話會封底同封頂,唔知道實際係唔係。

apap08 發表於 20-7-3 08:11
請指教,謝謝!

留意前一頁:

*   派位組別:因應中學學位分配辦法下的派位程序,將所有參加派位學生在小五下學期和小六上、下學期的校內成績調整和轉化後,平均劃分為三個派位組別,以便決定學生主要的派位次序:

呈分成績計算好複雜, 大致可分三階段:

1. 校內各科成績轉化為標分 (按樓主提供既方式)

2. 將各科成績乘以科比重 (你提供個版EDB既PPT)

完後以上兩項後, 可得出校內呈分名次(或叫模擬名次)

不過, 呈分成績尚未完成, 還有以下最後一步:

3. EDB取得生呈分排名後, 對照前人Pre-S1成績, 再制定全港次弟

有興趣可參呢個帖:

【小學升中派位分Banding的解說】

hkpapa852 發表於 20-7-3 09:11
留意前一頁:
*   派位組別:因應中學學位分配辦法下的派位程序,將所有參加派位學生在小五下學期和小六上 ...

多謝高人指點,好清楚,我又長知識。

apap08 發表於 20-7-3 00:37

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/sec ...

謝謝你的資訊

王家爸爸 發表於 20-7-3 09:05
好似話會封底同封頂,唔知道實際係唔係。
當兩組人數(該屆小六生與前兩組PS-1的平均數及兩組PS-1計算平均數時)不一致的時候,就只有底同頂係一樣的,即封頂封底。

回覆 cmir 的帖子

呢個呈分試計算方法, 解釋簡單易明。雖然家長冇辦法得知每科平均分, 但係起碼知道正確方法, 解開左呈分試嘅一個迷思。

cmir 發表於 20-7-3 09:57
回覆 cmir 的帖子

呢個呈分試計算方法, 解釋簡單易明。雖然家長冇辦法得知每科平均分, 但係起碼知道正確方 ...

個人認為,可用"粗疏"的方法計算都可以有大約的結果,參考價值雖然不完全但仍然可以看到個粗略結果,因為,只要不是站响"邊緣人"位置,或是要準確至判斷B1a成績定係B1b成績等等的準繩,就算不知道學生的平均數和標準差亦可以作"粗疏值"計算,只是需自行正負一個百分比作為誤差值就可以。

hkpapa852 發表於 20-7-3 09:11
留意前一頁:
*   派位組別:因應中學學位分配辦法下的派位程序,將所有參加派位學生在小五下學期和小六上 ...

但係人數差很遠時點辦?例如前兩次pre-s1分別只得學生6X同8X人,但阿細屆有10X人,係咪都係計百分比就得?因為家姐無呢個顧慮,所以當時唔需要諗呢樣嘢。

little_yolky 發表於 20-7-3 16:03
但係人數差很遠時點辦?例如前兩次pre-s1分別只得學生6X同8X人,但阿細屆有10X人,係咪都係計百分比就得? ...
估計係用常模分方式去調整

hkpapa852 發表於 20-7-3 18:29
估計係用常模分方式去調整

Hello Hello,地球人calling火星一號,請問貴國有無翻譯機?calling

王家爸爸    發表於 20-7-6 10:34
‹ 上一主題|下一主題