用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資vs LS(插)
go

直資vs LS(插)

小朋友原校本身讀得相當開心,除咗返學比較遠之外可以話冇任何問題,起初諗住考到可以每日多啲時間用而去考,而家有插班Offer,問過小朋友話唔想轉校自製咗麻煩唔知點楝好,想聽下大家唔同意見,好怕唔take offer會後悔。

回覆樓主:

介唔介意分享原校是哪一間,插什麼年級?

回覆 clayton18 的帖子

如果解釋完俾小朋友知,佢都唔想轉,我唔會勉強佢勉強無幸福

回覆樓主:

有得走緊係走啦。
除非你間直資有間1A一條龍中學,否則中學要搵到間比喇沙書院好既中學有幾大機會?

晴晴小B 發表於 20-7-2 13:13
有得走緊係走啦。
除非你間直資有間1A一條龍中學,否則中學要搵到間比喇沙書院好既中學有幾大機會?
...

本身都有直屬中學應該都算係1A級別,不過根據板上資訊DSE成績應該係LS好啲。

clayton18 發表於 20-7-2 13:25
本身都有直屬中學應該都算係1A級別,不過根據板上資訊DSE成績應該係LS好啲。
...

咁你間直屬中學教學質素如何?
LSPS教得好好,但我覺得LSC只係一般,LSC成績好係家長學生努力多於學校

clayton18 發表於 20-7-2 13:25
...

我覺得,有自己中學嘅直資,男校或男女校,1A級只有SPCC和DBS~~~

mcl203 發表於 20-7-2 13:30
我覺得,有自己中學嘅直資,男校或男女校,1A級只有SPCC和DBS~~~

DBS應該無

DBS有IB和DSE,亦有唔少位去照顧體藝生~~~

晴晴小B 發表於 20-7-2 13:30
咁你間直屬中學教學質素如何?
LSPS教得好好,但我覺得LSC只係一般,LSC成績好係家長學生努力多於學校
...

多謝你嘅資訊,中學部自己未有研究,應該屬於唔錯嘅學校

醒目開學勳章 貢獻勳章

好多呢d case,最後孩子都會好開心咁返新學校
恐龍家

我估直資可能係港同?
成績的確LS好些,不過小學愉快程度應該港同多些
不過升中港同又的確未必考到LSC,而且又有距離交通問題。真係好難決定

回覆樓主:

如果係港同,咁LS for sure! 除了Spcc, 應該冇其他直資Dse 成績比LSC好!

b3410 發表於 20-7-2 15:34
我估直資可能係港同?
成績的確LS好些,不過小學愉快程度應該港同多些
不過升中港同又的確未必考到L ...

我估佢講嘅直資係SPB

Poyau    發表於 20-7-2 18:00

回覆樓主:

其實ls插班收得你,即係你小朋友非常有能力,讀邊間都ok。如果冇弟弟跟尾,原校又開心,中學成績又好,轉校意義不大,加上小朋友又不想轉校。除非你話真係慳番好多時間,可以做多好多嘢,又再諗諗......建議你比較下兩間學校嘅資源,同埋畀到啲咩你小朋友,再衡量

會員 發表於 20-7-2 15:44
我估佢講嘅直資係SPB
如果SPB,我覺得唔使猶疑,轉LSSPB都係男校,也頗為谷,多功課,加上交通學費等等,轉啦。

fadgare 發表於 20-7-2 15:51
其實ls插班收得你,即係你小朋友非常有能力,讀邊間都ok。如果冇弟弟跟尾,原校又開心,中學成績又好,轉校 ...

同意,不過EK應該絕大部份人叫樓主揀LS。我覺得要尊重小朋友個人意願、要睇返小朋友個人性格特質及佢喺原校有冇發揮嘅空間。LS收咗,小朋友學術一定唔洗擔心。留喺原校,升中反而可能多啲其他可能性。

樓主咁問得其實真係唔好轉
留返個位俾waiting嗰位

waiting嗰位好大機會係一間普通津小讀既學生
對佢黎講入到LS可能成世都開心晒

轉LS, LSPS 都會一樣讀得開心, 樓主囝囝有得考插班, 仲要有offer, 學術一定好好, LS暫時小一學生的水平好參差. 同埋你LS 應該近D, 同囝囝講轉校後多時間玩. 仲有入佐LS, 子子孫孫都受益.

我都贊成跟小朋友意願不過樓主都可以諗定升中想升邊間,如果到最後原來就算任你/小朋友簡,你都係最想去番LSC,咁你要睇睇早D去會唔會好D定原校既龍校/神校你/小朋友鐘意多D