用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國公立中學
go

[英國] 英國公立中學

想請問想讀私立學校就有agent 可幫忙找學校 ,咁想讀公立是否只有自己找?

有啲公立學校sixth form 收海外生,有agent 做嘅。

如果有Passport 以英國local 學生入學,冇commission ,agent 唔做。

flashlight 發表於 20-7-2 12:58
想請問想讀私立學校就有agent 可幫忙找學校 ,咁想讀公立是否只有自己找?
...
你想搵邊D公立學校? 一般唔係去council報入讀或者抽獎咩? AGENT 冇得分所以冇人攪GA
你有咩唔明睇下幫唔幫到你

公立有guardian 公司攪GA.

海外生lower form 是否可報讀公立學校?知道要付full fee and day school only, 但點可以知道有乜公立學校願意收海外生?謝謝

golulu2002 發表於 20-7-3 18:41
海外生lower form 是否可報讀公立學校?知道要付full fee and day school only, 但點可以知道有乜公立學校 ...

1. Lower form  冇英籍唔收海外生
2. 北愛TATE SCHOOL 有收海外生, 學費4000-10000英鎊(唔包住宿)..你可以去北愛升學個度問人 (英國平私立DAY SCHOOL 12000英鎊都有, 如果你比錢到不如搵平私枚
6. 過16歲某些STATE SCHOOL 會收海外生, (當然海外生要比學費, 但一般比私枚平)

ruudi82 發表於 20-7-3 12:05
你想搵邊D公立學校? 一般唔係去council報入讀或者抽獎咩? AGENT 冇得分所以冇人攪GA
你有咩唔明睇下幫唔幫 ...

想請教如果小朋友入year 7果年已經12歲,有冇資格去council 抽?

monodad 發表於 20-7-4 21:55
想請教如果小朋友入year 7果年已經12歲,有冇資格去council 抽?
我用2022年9月入學(Y7)做例子:
1. 小朋友要係2010 9月1-2011 8月31日內出世
2. 佢要係2021年9月係英國讀小學, 2021年10月報名派位 (non-selective shcool)
3. non-selective shcool)
3. 如果想報selective school, 就要再早D, 係2021年4-5月係英國讀小學, 大約5/6月開始報名考試

ruudi82 發表於 20-7-4 22:42
1. 小朋友要係2010 9月1-2011 8月31日內出世
2. 佢要係2021年9月係英國讀小 ...

咁即係超齡冇得申請?同一定要喺英國讀小學?

monodad 發表於 20-7-4 23:36

咁即係超齡冇得申請?同一定要喺英國讀小學?
超齡咪要插班lor, 你咪插Y7/8 lor, 但只係D人派晒位先到你

請問selective school 係咪即係私立學校?

我想問下,如果只手持BNO , 派位次序是否同有英籍既唔同?我有朋友話,BNO 始終低一級,好學校都好難抽中,是否咁樣?

肖女郎007 發表於 20-7-6 11:41
請問selective school 係咪即係私立學校?
Selective School = Grammar School係state funded, 唔需要比學費。
反而有部份私校比錢就有得讀, 人人都收

bonbon1220 發表於 20-7-6 12:00
我想問下,如果只手持BNO , 派位次序是否同有英籍既唔同?我有朋友話,BNO 始終低一級,好學校都好難 ...
BNO 聼閒不能入讀 state school

我想問下,如果只手持BNO , 派位次序是否同有英籍既唔同?我有朋友話,BNO 始終低一級,好學校都好難 ...
但如果BNO有得讀, 派位次序應一樣,派位system只有一個

summerhotel1 發表於 20-7-6 12:03
BNO 聼閒不能入讀 state school

嗯,咩都未公佈,都係諗下,如果一定要讀私校,到時就睇私校吧

summerhotel1 發表於 20-7-6 12:04
但如果BNO有得讀, 派位次序應一樣,派位system只有一個

明白thanks. 有朋友一直話唔係公平咁派,所以又有d擔心

summerhotel1 發表於 20-7-6 12:02
Selective School = Grammar School係state funded, 唔需要比學費。
反而有部份私校比錢就有得讀, 人人都收 ...

謝謝,咁是否selective 嘅學術成績應該比non-selective 好?

BNO dependent 係可以免費讀書...(之前有講right of study), 咁應該同LOCAL 小朋友冇分別
不過而家咩都公布, 我都唔知呀

bonbon1220 發表於 20-7-6 12:09
明白thanks. 有朋友一直話唔係公平咁派,所以又有d擔心
in general 係, 因為收生水平高左
但英國有研究, 係增值層面, (如果家庭背景一樣, 其實兩者分別唔太大。

同埋如果唔係小二/三去, 考selective 會有D難度