用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問沙田升中情況
go

想問沙田升中情況  

小女沙田普通小學band1,正常填派位表,請問有幾大機會會派到band2、或band3呢,就來7月7號好驚好緊張,(emoji)

回覆樓主:

爬文話好細机会派b2, 除非跨區入沙田人數遠超估計。

Wendyxu223 發表於 20-7-2 12:42
小女沙田普通小學band1,正常填派位表,請問有幾大機會會派到band2、或band3呢,就來7月7號好驚好緊張,(em ...

其實好睇你點排位?
沙田四大,有人話只可以選一個做乙一,否則會因為好多人放做乙一而你唔係,就變成派唔到。
當然,信不信由你喇。不過,這個多少都可以自己控制風險。
另外,之前自行是否band1尾,這就有機會問小學有無可能估錯banding。
如果估錯banding,而又排得太進取,就好大會派到band2,甚至band3。不過沙田夠band1位,即使估錯banding,b2仍然有機會執到b1位。所以都要了解過往小學畢業生派位情況,就知估錯banding機會高唔高。

冇估錯band,自行係選四大其中二大,冇中,抽獎就band1A、B、C、C....直到8之後填band2,

Wendyxu223 發表於 20-7-2 16:34
冇估錯band,自行係選四大其中二大,冇中,抽獎就band1A、B、C、C....直到8之後填band2,
...
沒盡填B1就填B2,即使沙田B1位足夠有餘,只要閣下填的個條順序人數超過可入讀學位並閣下的隨機號碼靠後,即中B2……

小女沙田普通小學band1,正常填派位表,請問有幾大機會會派到band2、或band3呢,就來7月7號好驚好緊張,(em ...
睇到稍早前的填法,即係非正常填派位申請表,派B1或B2自求多福。

第一次填表有照盡填band1再到band2,老師話咁填唔對,所以再填第二次,

Wendyxu223 發表於 20-7-2 16:57
第一次填表有照盡填band1再到band2,老師話咁填唔對,所以再填第二次,

又係被老師“指點”……

希望到7月7日派彩后上來報喜,中B1.

中B2的話,除非有實例顯示盡填B1后再填B2依然中B2——否則,閣下的個案就是自我投降的範例。

B1生响沙田區應該入到B1中學,除非你無盡排B1中學就有機會被派入你填嘅第一所B2中學,B3中學應該一定不會派入。

...

填咗8間B1中學,都應該差不多填晒,剩邊間無填呀?

沙田有12間band1,

...

我同你差不多,1B、1B、1C⋯⋯第八已經要填B2了。我都驚沙田唔夠b1位!所以填得好保守

medicine 發表於 20-7-2 16:59
又係被老師“指點”……

有B1校大抽獎收B2生 → B1可盡填?

回覆 悠子 的帖子

原來我都算保守, 第七間己中中了

Wendyxu223 發表於 20-7-2 20:05
沙田有12間band1,

我把一兩間定為B1c至B2a中學。當係盡填B1中學之後填第一所B2a中學之前嘅"邊緣校"作為第一二道保險線之選。

悠子 發表於 20-7-2 23:22
我同你差不多,1B、1B、1C⋯⋯第八已經要填B2了。我都驚沙田唔夠b1位!所以填得好保守
...

1a , 1ab , 1bc , 1bc , 1bc , 1bc , 1c2a , 1c2a , 2a , 2a ..

結果係點都想去 LMC及SPC 叩頭求考。

cathy0506 發表於 20-7-3 10:47
回覆 悠子 的帖子

原來我都算保守, 第七間己中中了

EK 沙田攻略,第七填返曾肇添,第八呂明才,第九沙崇。。。第12 鄭榮之。
總之一定夠位因為唔係佢個仔女。

Cliokohonda 發表於 20-7-4 00:19
1a , 1ab , 1bc , 1bc , 1bc , 1bc , 1c2a , 1c2a , 2a , 2a ..

結果係點都想去 LMC及SPC 叩頭求考。

去喇。最後機會喇。

medicine 發表於 20-7-2 16:59
又係被老師“指點”……

第八之後再放曾呂崇培蘇循,同乙一要放四大根本自打咀巴,b1 乙七內入唔到b1校只代表估錯人口而唔係你所講填錯。

nillnill 發表於 20-7-4 00:36
去喇。最後機會喇。

阿仔对LMC冇乜感覺,剩係鍾意沙循,
已經偷偷地將乙二沙循改左林裘謀

直覺沙循今年好熱,要避开佢。

nillnill    發表於 20-7-4 00:55