用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖私vs聖羅撒
go

聖私vs聖羅撒 [複製鏈接]

兩間都係傳統型有Band 1 直屬中學住九龍區, 但有保母車, 車程時間差唔多
冇妹妹, 一般家庭,學費可以負擔
兩間係咪差好遠?
因為唔太熟聖羅撒課程同功課量
可否俾意見
   4    0    0    0

回覆樓主:

學費可以負擔梗係聖私啦
英文教深一年,小三至小六用英文教science,仲係半日班時間好用,有時間上下興趣班,畢業生出嚟成績亮麗,唔少可以外闖更好嘅學校(雖然聖心書院已經好好),課程安排對日後升中打底有幫助。

回覆樓主:

聖心私立2019年97人(87%)升B1中學
其中58人(52%)升書院 進可攻退可守

2019年升中派位
https://www.shcsps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=39&pageId=45&nnnid=76

B1* 97 (86.61%)
B2A-1C* 4 (3.57%)
B2*/NR 11 (9.82%)
本地: 112 (100.00%)
國際/海外: 6
總數: 118

B1* 97
SHCC 58
YWGS 6 SSGC 5 SCGS 1
MSS 5 SPSS 2 SFCC 1 嘉諾撒 1
SMCC 1 聖家 2 培正 1
直資: SPCC 4 港同 3 SSC 1 優才 1
DGS 1 HYS 1 SPCS 3

B2A-1C* 4
直資: 中華基金 4 

B2*/NR 11
培德 3 鴨真 2 胡振中 1
衞理 1 寶血 1 何東 1
直資: 啟思 2

國際/海外 6
CDNIS 1 海外 5

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

兩間唔係話差太遠,但個人覺得聖心名氣大點,而且升中可更上一層樓

多謝大家资料同意見.我自己都好轉接問過朋友嘅朋友
st rose 頭20外闖學校都係同聖私差唔多
有DGS, ST Paul c education HY etc
始終唔係學校website 搵到, 又唔知確實情況.

自己又諗過慳咗學費, 補乜都得
六年後都可以係同讀書聖私差唔多哩

而假設真係中下游, St rose 又好似穩陣

所以先咁苦惱😓

pollywcw 發表於 20-7-1 21:14
兩間都係傳統型有Band 1 直屬中學住九龍區, 但有保母車, 車程時間差唔多
兩 ...

如果樣樣差唔多,揀聖心,因為可以小學番半日。

兩 ...

住九龍,升中無乜野心的話(唔係非B1A不入),係SRL會安心D方便D,因為除非去到尾個10%,否則一定上得番中學。如果有野心,兩間都要靠自己,因為兩間中學部都只得B1B水平。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 964000 的帖子

我都好鐘意半日,但有長期短週

pollywcw 發表於 20-7-2 07:46
有DGS, ST Paul  ...

「st rose 頭20外闖學校都係同聖私差唔多」
嗯,我就唔係好信,有待查證

不過住九龍返SRL近好多,SH中學仲要喺南區....

Justmichelle 發表於 20-7-2 00:17
學費可以負擔梗係聖私啦
英文教深一年,小三至小六用英文教science,仲係半日班時間好用,有時間上下興趣班 ...

咁聖私同 MCS 比呢?MCS 都係津校

pollywcw 發表於 20-7-2 07:46
有DGS, ST Paul  ...

不太相信 SRL 年年都有人入到 DGS 同 SPCC,可能只係曾經有人入過......
聖私係差不多年年有人入 SPCC

NNbaby 發表於 20-7-2 09:10
「st rose 頭20外闖學校都係同聖私差唔多」
嗯,我就唔係好信,有待查證

可能真係差唔多,不過,中西區同九龍城,又如何可以直接比較?~~~

B.B.BaBa 發表於 20-7-2 09:38
不太相信 SRL 年年都有人入到 DGS 同 SPCC,可能只係曾經有人入過......
聖私係差不多年年有人入 SPCC
...

聖私某些學生似乎都有體藝,聖羅撒似乎少啲~~~

見到聖羅撒既暑假功課我有O嘴
20本BOOK REPORT....
我估平時有唔少功課

B.B.BaBa 發表於 20-7-2 09:34
咁聖私同 MCS 比呢?MCS 都係津校

Deleted

Justmichelle 發表於 20-7-2 11:49
MCS唔同喎,係一條龍,有多15%安全感呢
小學仲係英小,中學嚟講MCS成績仲好啲
...

MCS 同 SRL 都係直屬,唔係一條龍,都係津小,按你所說課程/功課安排彈性同樣係較低......

B.B.BaBa 發表於 20-7-2 13:16
MCS 同 SRL 都係直屬,唔係一條龍,都係津小,按你所說課程/功課安排彈性同樣係較低......
...

唔好意思,詞不達意,俾咗誤會人.....
其實想表達嘅係,津小始終要跟返教育局行政或規範,冇直私小咁有彈性。
多謝你指出錯處呢,會delete post,免得貽笑大方

不過講開又講,因為隔離post話MCS係女津一姐,先會誤會MCS係一條龍,咁到底女津一姐係邊個?

Justmichelle 發表於 20-7-2 13:26

我都想知
以前係咪st mary's? 但近年dse 成績滑落

Justmichelle 發表於 20-7-2 13:26

女津一姐係指津貼女校的一姐,同係唔係一條龍無關係...如果講女校一姐就係另一件事
如果講女龍一姐又係另一件事
如果講女津龍一姐就再係另一件事
當然仲會有女直一姐

兩 ...

rose  
‹ 上一主題|下一主題