用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 delete
go

delete

delete

回覆 BabyBookBu 的帖子

TSL幾好,冇功課壓力,讀書會讀得開心,但又學術OK, 升中不錯。

lazylion 發表於 20-6-30 22:55
回覆 BabyBookBu 的帖子

TSL幾好,冇功課壓力,讀書會讀得開心,但又學術OK, 升中不錯。 ...

不能受壓 好容易選擇

我諗樓主可能會唔捨得St.Rose嘅直屬位.....
陳守仁雖可外闖,但升中始終係油尖旺區.....

不能受壓,即TSL較合適?

嘩,樓主您小朋友都非常叻叻,咁多選擇,仲有舊油天呢?!
爬文舊油天都收咗您小朋友!

醒目開學勳章 貢獻勳章

孩子不能受壓,係咪功課壓力?定係排名、升中壓力?
要升中成績靚仔,上面3間都會緊張,都會呈分
功課壓力,就TSL最細

其實只要處理到功課,餘下嘅壓力多數來自家庭
恐龍家

回覆樓主:

Vote for Tsl!

aaqq_mom 發表於 20-7-1 08:34
Vote for Tsl!

點解 TSL over St Rose 呢?

回覆樓主:

識人讀Tsl, 很開心,功課少,多活動,老師也關愛...

St Rose 相信比Tsl多功課,也較嚴

不能受壓,St Rose適合啲,只要係Band 2生近乎必可直上中學部,夠晒穩陣,升中唔使出街兩頭撲~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

有中學,只係可以俾個理由家長唔好施壓

老師响學校俾學生嘅壓力不減 (老師要交數,小學亦要向中學部負責)
如果老師力度不足,end up 就好似循道一樣,要脫離關係
恐龍家

我只想入到合適,我知我小朋友越迫可能越差,但求健康開心,成績中上可以了。目標不是以神級進發⋯⋯

醒目開學勳章 貢獻勳章

BabyBookBu 發表於 20-7-1 09:14
我只想入到合適,我知我小朋友越迫可能越差,但求健康開心,成績中上可以了。目標不是以神級進發⋯⋯ ...

咁~TSL 會開心,但唔包成績中上
津校:會成績中上

恐龍家

我投SRL, 有中學back up對你同小朋友壓力相對會細一些
假設你揀TSL, 為了再準備升中,難免會放壓力去push小朋友
雖然TSL各方面及性價比較吸引, 但如以適合為大前題則可能SRL

醒目開學勳章 貢獻勳章

關於成績,有次同某龍直副校傾開我細仔情況 (中至中下,九龍城band 2a,全港好可能係1c)
我話想轉校,佢鬧咗我一輪:有人就有名次,名次好睇你peer group,你响名校中下,就要轉,係咪想轉間寶校做中上呀?

如果仲係想中上,建議唔好讀TSL,因為peer group 比較好
所以,我話從來都係家長施壓.... TSL 一定開心d,但家長必須放下中上呢個目標
恐龍家

BabyBookBu 發表於 20-7-1 09:14
我只想入到合適,我知我小朋友越迫可能越差,但求健康開心,成績中上可以了。目標不是以神級進發⋯⋯ ...

咁就更加聖羅撒,兩間學術水平差唔多,唔好用英小去比中小,根本兩回事~~~

BabyBookBu 發表於 20-6-30 22:51
九龍循道 vs. TSL vs. St Rose of Lima大家會點選擇?如小朋友不能受壓,應選擇什麼好?
...

SRL

就算初小開心,但到高小升中壓力一定唔細
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小曳人 發表於 20-7-1 09:11
有中學,只係可以俾個理由家長唔好施壓

老師响學校俾學生嘅壓力不減 (老師要交數,小學亦要向中學部負責)

循道中學鼓勵公平競爭
校長細數歷年校方掙扎
最終決定脱龍源於對公平的追尋

https://www.mckln.edu.hk/ourschool/17-18/HKEJ.pdf

TSL 英文好亦冇SRL咁傳統教學