用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教 vs 新基灣 (叩門)
go

高主教 vs 新基灣 (叩門)

叩到新基灣... 小朋友是女仔,有弟弟。想請教大家意見🙏🏻

Galinga 發表於 20-6-30 21:16
叩到新基灣... 小朋友是女仔,有弟弟。想請教大家意見🙏🏻

raimondi  

回覆樓主:

女仔新基灣好似好d,又幫到細佬。弟弟到時可再冇壓力地考高小

回覆樓主:

高主教升中有書院直屬位攻守兼備

Poyau 發表於 20-6-30 21:51
高主教升中有書院直屬位攻守兼備

呢個我明白的

alsonl 發表於 20-6-30 21:45
女仔新基灣好似好d,又幫到細佬。弟弟到時可再冇壓力地考高小

我也怕高小少女仔讀,女孩子的羣體活動較少

請問大家東區中學校綱對女仔好唔好?真的灣仔區最好?

Galinga 發表於 20-6-30 22:10

東區升中利女生
7間B1中學有兩間女校BPS同嘉諾撒

Poyau 發表於 20-6-30 22:19
東區升中利女生
7間B1中學有兩間女校BPS同嘉諾撒

明白,謝謝

聽聞新基灣好谷,和高小相比,情況如何呢?請指教

swytca 發表於 20-6-30 23:00
東區校網好正,灣仔男生來說,band1除左皇仁,其他都無出彩,聖若瑟位少少,港華已經好多年都未公佈升中了 ...

謝謝你的資訊

大係女仔就可以考慮留東區,女仔可以捱谷,新基灣升中成績又好,又係東區龍頭小學,仲可以令弟弟必入,東區又有間BPS~~~

高小位處灣仔,灣仔亦係最有利男女仔升中嘅區,亦係一間好小學,升中成績亦好。不過,既然有新基灣在手,可以考慮唔使俾學費,只係東區中學名氣平均比灣仔爭少少~

至於,高記近年成績是否咁弱,相信亦唔會弱過東區嘅筲官和嘉諾撒吧,宜自己小心分析~

Galinga 發表於 20-6-30 22:10

區就一定係灣仔好,男女仔如是,尤其係女仔,不過灣仔區細強校多,要成為本區B1生難度比東區高~~~

高記,男校女生,女生確係參與任何活動比較多機會,始終人少,但另一問題係組隊困難~~~

如果講發揮,女仔係高主教發揮機會更大,因為老師比好多機會女仔擔任不同岡位及參與唔同活動,個人覺得好好。

高主教唔係死谷,功課量唔多,係學校功課堂都可以做到好多,但學的野係深。

高主教收番細佬機會亦唔細。

不過,私校就係要比學費,所以經濟方便要考慮

mcl203 發表於 20-7-1 09:34
區就一定係灣仔好,男女仔如是,尤其係女仔,不過灣仔區細強校多,要成為本區B1生難度比東區高~~~

高 ...

謝謝你意見,我也怕太少女生。我想男女比例平衡啲。小學時一心想讀男女校,中學可以讀女校或男女校,讀女校覺得可以尊心啲。

2013skc 發表於 20-7-1 09:44
如果講發揮,女仔係高主教發揮機會更大,因為老師比好多機會女仔擔任不同岡位及參與唔同活動,個人覺得好好 ...

謝謝你,有家長分享過若細佬入到高幼,細佬入高小機會更大。

去新基湾la

自己留番d錢

灣仔區中學:

男生有皇仁、鄧肇堅、華仁、高主教
女生: Marymount, 坑真、聖芳濟各、聖保祿、鄧肇堅

新基灣,我地都決定放棄了;太谷、太深,小弟認為初小咁樣真係好辛苦。

灣仔區中學,以男生來說,是否真的好過東區呢?高主教中學應該是中西區?
華仁好多位比左東區既華仁小學生。

小朋友未升小學,我都考慮緊應該係邊區讀小學。