用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教 vs 新基灣 (叩門)
樓主: Galinga
go

高主教 vs 新基灣 (叩門)

leungondick 發表於 20-7-1 20:28
灣仔區中學:

男生有皇仁、鄧肇堅、華仁、高主教

Marymoun、坑真、聖芳濟各、聖保祿是否得好少位給外校生,15%?

leungondick 發表於 20-7-1 20:28
灣仔區中學:

男生有皇仁、鄧肇堅、華仁、高主教

可否可以説會讀那一間?

Galinga 發表於 20-7-1 21:45
Marymoun、坑真、聖芳濟各、聖保祿是否得好少位給外校生,15%?

都係既,但總會有位派

Galinga 發表於 20-7-1 21:45

灣仔區統乙有91個B1女校位
坑真 50 (最多位因為只係聯中)
SPSS 12 SFCC 11 MSS 9 (直中)
YWGS 4 SSGC 3 BPS 2 (跨網借位)

Galinga 發表於 20-6-30 21:16
叩到新基灣... 小朋友是女仔,有弟弟。想請教大家意見🙏🏻
如果接受到催谷既學習環境,一定選新基灣。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 20-7-2 00:14

多謝你的資料,明白晒

咁灣仔區知不知道大約有幾多女生呢?

hkpapa852 發表於 20-7-2 08:07
如果接受到催谷既學習環境,一定選新基灣。

多謝hkpapa852你的意見

呢個只係統一乙部嘅非直聯女生位~~~

mcl203 發表於 20-7-2 09:00
呢個只係統一乙部嘅非直聯女生位~~~

樓主問外校生 數字為非保留學額

Poyau 發表於 20-7-2 09:05

Yes... 我是問外校生數字

Poyau 發表於 20-7-2 09:05

似乎,係問4女津~~~

mcl203 發表於 20-7-2 09:07
似乎,係問4女津~~~

4女津可以給校外生派位

Galinga 發表於 20-7-2 09:07
Yes... 我是問外校生數字

灣仔係頗復雜,有部份直屬係帳面數,所以可用位係高於帳面。直睇數字係好難作準。灣仔係B2生上移B1中學極高嘅校網~~~

mcl203 發表於 20-7-2 09:10
灣仔係頗復雜,有部份直屬係帳面數,所以可用位係高於帳面。直睇數字係好難作準。灣仔係B2生上移B1中學極 ...

明白,所以灣仔B2亦有機會派得好

Galinga 發表於 20-7-2 09:13
明白,所以灣仔B2亦有機會派得好

我覺得你嘅情況重點係,諗唔諗埋弟弟,學費似乎非你考慮點~~~

灣仔普遍情況係,區細即係學生人數少,強校比較集中,要成為本區真B1唔易,除咗直小和真光B1率比較高~~~

相對,東區校網大啲,強校亦比灣仔少~~~

mcl203 發表於 20-7-2 09:18
我覺得你嘅情況重點係,諗唔諗埋弟弟,學費似乎非你考慮點~~~

灣仔普遍情況係,區細即係學生人數少, ...

我想有弟弟,不用學費,就算最後要太谷,也冇怨吧!新基灣各方面也好。

Galinga 發表於 20-7-2 09:19
我想有弟弟,不用學費,就算最後要太谷,也冇怨吧!新基灣各方面也好。
...

亦可留番學費給弟弟讀幼稚園。兩個太重皮費了

mcl203 發表於 20-7-2 09:07
似乎,係問4女津~~~

灣仔區統乙91個B1女校非保留學額
包括本區女津82個及跨區借位9個

Galinga 發表於 20-7-2 09:19
...

其實我係唔同po都講過,灣仔各直中看似位少,但灣仔係有啲特別,區內強校各有自己條升中路,尤其是直小甚少橫向選校。所以升中係要考慮究竟有幾多真B1生同你爭,區內既相對弱校B1率並不高~~~