用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 坑真 & SFCC
go

坑真 & SFCC

由小學版跳到上中學版,希望問到更多前輩意見

小女有幸有兩間小學的offer
坦白講,我心儀真中>SFCC

請問:
1. SF小學生是否可在自行階段任選2間,統一派位時先填乙一SFCC?

2. 見到SFCC中文成績同坑真相差一段距離,有冇前輩知道箇中原因?因為SFCS中文大部分是校本課程,而且程度不遜於真小

3. (無腦一問) B1A & B1C相差會唔會好遠

回覆樓主:

自行不分區可全港任選兩間
大抽獎乙一用直屬位
但係自行中咗就無大抽獎

Sfcs升直中大機會過TL, 加上坑小是私小,要6年學費。樓主也可以小學SFCS, 然後中學自行TL

坑真未到1A,SFCC又未跌到1C~~~

你肯搏,升中放棄直屬位去抽坑真,機會係存在嘅~~~

回覆樓主:

又調轉諗,如果阿女係邊緣人,SFCC收返上去既機會係咪又大過坑真呢?

maccy523 發表於 20-6-29 23:35
又調轉諗,如果阿女係邊緣人,SFCC收返上去既機會係咪又大過坑真呢?

B1邊緣人?B2邊緣人?B3邊緣人?~~~

mcl203 發表於 20-6-29 23:55
B1邊緣人?B2邊緣人?B3邊緣人?~~~

真小
B1C生 自行位+乙一放坑真 --> 尚有機會
B2C生 自行鴨真(?)
B3生 應該都直入何東

Sfcs
B1C生 自行任選+乙一SFCC --> 有SFCC做安全網
B2C-B3生 灣仔校網內自我浮游

有錯請指正

嘗試解答:
1. 係,呢個就係啲 top 學生點樣「安全走佬」嘅方法。SFCS 嘅話,只要你係 Band 1 生,自行外闖唔得嘅話,就肯定乙一入返中學部。坑真唔包,始終係聯繫學校。

2. 可能真小更識得教中文,而且係聯繫學校,應該冇 SFCC 咁被動去硬食 Band 2。不過以前真中都收到 7 成,相信係保左唔少 Band 2 女女,但依家自行公開,有小學部家長話自行唔入,要等今年開估先知。

3. 同樓上一樣,坑真應該唔係 1A,但 SFCC 又未去到 1C 咁差,但當然有距離。呢度有好多年 DSE 數據嘅帖,爬文就可以望到實際距離。

至於邊緣人問題,SFCS 唔公開升中學部人數,又冇乜家長上水表示自行入左。假設自行一個小學部都唔收,只靠直屬位,只能夠收 59% 小學部,如果用曬自行收自己人就可以覆蓋 92.5%。

maccy523 發表於 20-6-30 00:04

真小

咪解釋咗比你知,SFCC直屬位71個適用於B1+2囉。坑真21個一樣,不過應該唔夠派晒放乙1嘅B1+2坑真小生

1998Ruby1998 發表於 20-6-30 00:09
嘗試解答:
1. 係,呢個就係啲 top 學生點樣「安全走佬」嘅方法。SFCS 嘅話,只要你係 Band 1 生,自行外闖 ...

坑真2019年保持佳績屬B1B
SFCC中文成績跌拉低主科4+及3322

2019年 坑真 | SFCC
中文4+ 67.5% | 37%
英文4+ 86.7% | 71%
數學4+ 66.2% | 67%
通識4+ 73.2% | 57%
主科4+ 73.4% | 58% → B1C (45-60%)
3322: 90.2% | 67% → B2A (50-70%)
22222: 99% | 98%

坑真 2019
https://www.tlmshk.edu.hk/academic3.php

SFCC 2019
Annual Report (p.21 p.22)
http://www.sfcc.edu.hk/school/plan_reports/school_plan/19_20_SR_SDP_ASP.pdf

2019 DSE
http://www.sfcc.edu.hk/school/exam.html#DSE2019

Poyau 發表於 20-6-30 01:03
坑真2019年保持佳績屬B1B
SFCC中文成績跌拉低主科4+及3322

同樣女校,坑真同SFCC中文科4+差咁遠
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-6-30 09:17
同樣女校,坑真同SFCC中文科4+差咁遠

坑真係中文下咗功夫 近年突飛猛進
SFCC歷年中文4+徘徊於4成咁上下

maccy523 發表於 20-6-29 22:16
由小學版跳到上中學版,希望問到更多前輩意見

小女有幸有兩間小學的offer

若只論小學,真小好些  

真心請教,咁係咪應該sf 比真小更加進可攻呢?真小學生自行基本上要填真中,因為統一位比較少。
而sf 小學生自行可以填兩間其他學校,因為統一派位可以作為安全網

Hkccpt 發表於 20-6-30 14:47
真心請教,咁係咪應該sf 比真小更加進可攻呢?真小學生自行基本上要填真中,因為統一位比較少。
而sf 小學 ...

兩間小學學生都可以申請自行。

分別係SFCS有統一85%直屬,TLMS有統一25%聯繫。直至上年,兩者收生%係差唔多,只係TLMS某程度靠中學去力保收生人數,SFCS係靠直屬機制穩袋71個位~~~

坑真三個主科DSE成績高SFCC都幾明顯下,中文尤其差得遠

不過有妹妹既話,就揀SFCC啦,必收又慳學費

DSE 3322
TL 90.2% vs SFCC 67%
即係SF有超過三成同學唔符合學位最低門檻,其實同b1C都不遠了~

NNbaby 發表於 20-6-30 16:24
DSE 3322
TL 90.2% vs SFCC 67%
即係SF有超過三成同學唔符合學位最低門檻,其實同b1C都不遠了~

SFCC為何近年回落至B1C水平?
主科4+連續3屆低於B1B界線60%
2019年3322率更低於B1C界線70%

Poyau 發表於 20-6-30 18:46
SFCC為何近年回落至B1C水平?
主科4+連續3屆低於B1B界線60%
2019年3322率更低於B1C界線70%

SF小學課程變革多年,希望搵啱方向未來DSE成績有所回升。TL小學課程變革連帶中學成績有進步,中文科進步最明顯,近兩年聘請一位課程總監檢視中小幼課程,預期DSE愈來愈有進步,而SF中小銜接就無TL咁有資源。

回覆 Poyau 的帖子

SFCC成績轉差已經唔係呢幾年嘅事
轉DSE前SFCC公開試成績已經跌出band 1咁濟
好少人入到三大,曾經少於30%學生經JUPAS升上ugc-funded degree

聽聞SF中學老師覺得小學部學生學術根底唔好
學習動機弱
就算中學部有同小學部反映,都唔見得小學部好積極回應

灣仔區B1 top學生又比較少人揀SFCC做首選

有朋友女女喺SFCC畢業,佢女女小學時係灣仔區band 1B-A生, 直頭覺得讀咗SFCC係負增值...
佢話女女有講過部份SF老師就算教DSE班都幾懶...英文又唔好
成日投訴學生去補習
(可能assume咗去補習就會上堂唔留心,朋友女女話係覺得老師教得唔好,冇乜點教公開試答題技巧先會去補)
不過我估每間中學總有呢啲老師吧

利申:無意貶低SFCC/SFCS,只係幾年前諗住幫阿女報SFCS,嚟緊阿女升中又睇緊SFCC
加上識得幾位SF家長八下八下聽返嚟