用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 坑真 & SFCC
樓主: maccy523
go

坑真 & SFCC

babybao 發表於 20-6-30 20:08
回覆 Poyau 的帖子

SFCC成績轉差已經唔係呢幾年嘅事

但佢小學主要用校本課程,照計應該可以tailor made去回應中學部
同埋我睇過教材都深,會唔會係改革後,未有第一批DSE學生

其實係Sfcc dse 成績不亮麗,SFCS 級50 的也盡博自行出去,成功嘅有成30人,所以多咗位比band 2 ,近年接近全收Band 2生, 而外來生B1  A-B 叻女不會首選SFCC, 多是B1C 加入。叻嘅學生走咗,換返嚟嘅唔夠勁,引致DSE下降的原因。

唔考慮學費,我會揀真小

eli_leung 發表於 20-6-30 22:07
其實係Sfcc dse 成績不亮麗,SFCS 級50 的也盡博自行出去,成功嘅有成30人,所以多咗位比band 2 ,近年接近 ...

「近年接近全收Band 2生」係講緊SFCS既b2學生近乎全部上到中學部,定SFCC收既親生女近乎全都係b2?

如果頭30外闖成功,SFCS應該唔止30人係b1吧?我估b1應該有60-70人吧

NNbaby 發表於 20-6-30 23:05
「近年接近全收Band 2生」係講緊SFCS既b2學生近乎全部上到中學部,定SFCC收既親生女近乎全都係b2?

如果 ...

上年有考得好後嘅都成功乙一升上SFCC。唔計自己走嗰D,聽講只有幾個派唔番。估計Band 1&2佔絕大比重,級前50甚或更多屬Band 1是有可能的。
但話說回頭,也有不少成績好的Band 1 同學想原校升讀,對學校有歸屬感的學生也大有人在。

如果 ...

SFCS 當然唔止30 人band 1 啦,直屬中學的意思係收哂親生band 1 後,有餘位比B2 生嗰pool抽(但有幾多band 1 我就唔知啦)而B3 生係冇機會抽入的

oh_really 發表於 20-6-30 23:30
上年SFCS全級111人,考級約100左右的同學(成績表沒有排名,只是老師hint)有乙一成功升上SFCC。唔計自己走 ...

我聽SFCS家長講,以往走既b1生都唔係太多,級二十打後好多都一心上書院。
今年自行早公佈,策略又唔同咗,反正b1生自行唔得,乙一書院都一定入得返,所以兩張自行飛都俾外面,多咗人走都唔奇。

eli_leung 發表於 20-6-30 23:51
SFCS 當然唔止30 人band 1 啦,直屬中學的意思係收哂親生band 1 後,有餘位比B2 生嗰pool抽(但有幾多band  ...

尼個rule我知,所以我係話SFCC收既都唔係如你所言「接近全收b2」,估計級40-70都應該仲係b1,自行走唔到,尼30人都應該九成乙一自己書院,直屬位71差唔多一半係b1。

如果 ...

可能我表達得唔好,我意思SFCS band 2 成績的親生女,SFCC接近全收。不是SFCC只收band 2 學生,因為band 1 收哂唔使講應該大家都知。

eli_leung 發表於 20-7-1 05:41

可能我表達得唔好,我意思SFCS band 2 成績的親生女,SFCC ...

一間英中係不可能擁有多過15%全港學生頭40%以下,即係由全港B2A已經可能部份不是頭40%,否則會喪失英中資極~~~

eli_leung 發表於 20-7-1 05:41

可能我表達得唔好,我意思SFCS band 2 成績的親生女,SFCC ...

其實聽大家咁講,呢間學校進可攻退可守,叻既咪向外闖,無咁叻既咪留低,讀得呢間個底應該打得唔錯。

mcl203 發表於 20-7-1 08:47
一間英中係不可能擁有多過15%全港學生頭40%以下,即係由全港B2A已經可能部份不是頭40%,否則會喪失英中資 ...

我相信在SFCS 的B2 女絕大部份是全港的B2A。話說早幾年有朋友在小學部英文麻麻哋成績也是B2,為了避開英中的書院,她選擇放棄乙一SFCC, 於是乙一直入何東,結果天意弄人,Pre S1 後入咗精英班,結果又變返英文教學

eli_leung 發表於 20-7-1 09:19
我相信在SFCS 的B2 女絕大部份是全港的B2A。話說早幾年有朋友在小學部英文麻麻哋成績也是B2,為了避開英中 ...

又咁講,何東收咗唔少本區B3生,入何東英文班對本區嘅直小並非難事。曾經有女生回校分享,何東S1英文係同區某女津若P4程度。ps,係該女生嘅分享~~~

回覆樓主:

多謝各位的分享,的確SFCS會令我地安心D, 進可攻退可守,希望阿女到時升中又有開心的煩惱  

gigiyyc 發表於 20-6-30 21:11
但佢小學主要用校本課程,照計應該可以tailor made去回應中學部
同埋我睇過教材都深,會唔會係改革後,未 ...

有道理,拭目以待

回覆 gigiyyc 的帖子

問題未必喺小學度
似係中學部教學問題多啲
中學部冇乜吸引力,小學學程改得更好,都只會favor咗更多小學部學生升中向外闖

mcl203 發表於 20-7-1 09:25
又咁講,何東收咗唔少本區B3生,入何東英文班對本區嘅直小並非難事。曾經有女生回校分享,何東S1英文係同 ...

以前我有個大學同學讀何東, 英文好勁, 所以我以為何東好勁, 我識得何東都係因為佢, 弱弱一問, 何東本身係普普通通嘅學校, 定係依十幾年先轉弱 ?

mimi1102 發表於 20-7-2 11:28
以前我有個大學同係讀何東, 英文好勁, 所以我以為何東好勁, 我識得何東都係因為佢, 弱弱一問, 何東本身係普 ...

Sorry,我係唔知嘅~~~

mimi1102 發表於 20-7-2 11:28
以前我有個大學同學讀何東, 英文好勁, 所以我以為何東好勁, 我識得何東都係因為佢, 弱弱一問, 何東本身係 ...

何東以前唔差咖,我都有大學同學何東畢業,成績很好的。應該是近呢20年開始差左,情況有啲似九龍工業

WinnieCatCat 發表於 20-7-2 12:08
何東以前唔差咖,我都有大學同學何東畢業,成績很好的。應該是近呢20年開始差左,情況有啲似九龍工業
...

哦~~ 謝謝