用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙崙 vs 塘尾道官小
go

沙崙 vs 塘尾道官小 [複製鏈接]

真心請教,呢兩間大家會點揀,謝謝
   0    0    0    0

回覆樓主:

沙崙2019年升中概況如下

B1* 23 (18.40%)
B2A-1C* 9 (7.20%)
B2* 37 (29.60%)
NR 25 (20.00%)
名單上 94^ (75.20%)
無公布 31 (24.80%)
總數: 125人^^ (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據圖表最少1人百分比推算
^^ 據校外評核報告

校外評核報告2019年4月 (p.1)
http://www.sharonlu.edu.hk/ESR%20Report_2019.4.pdf

升中派位
http://www.sharonlu.edu.hk/school_sp/allocation.asp

2018-19年度升中結果摘要

回覆樓主:

塘官2019年有部分升中校名無人數
名單上11間有10間B1(本區5 他區5)
假設他區各1 本區各1/2/3/4人
小六100人 升B1 10%/15%/20%/25%

校務報告 (2018-2019) (p.30)
https://www.tmr.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=2519&mode=published&nocache1593432362&lang=zh

6.1. 升中派位概況
2019 畢業生獲派首三志願學生人數及百分比

全級人數 100
獲派首三志願人數 78
獲派首三志願百分比 78%

2018 年度畢業生本校部分學生獲派以下學校:

聖保羅男女中學 (B1)
伊利沙伯中學 (B1)
華英中學 (B1)
真光女書院 (B1)
華仁書院(九龍) (B1)
旅港開平商會中學 (B1)
聖傑靈女子中學 (B1)
循道中學 (B1)
中華基督教會銘基書院 (B2A-1C)
聖芳濟書院 (B1)
香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學 (B1)

AY520 發表於 20-6-29 19:34
真心請教,呢兩間大家會點揀,謝謝
之前係某個POST有提過,如果有信心將來係B1生的,寧選塘官小。至少到時升中唔使煩報咩:直接QES后亂填B1.最坏打算就銘基。但在沙崙就算B1,都有排煩,唔知放邊間乙一好:雖然最壞打算都係一樣——過去隔離就得。

如果想happyschool甘過,兩間差唔多。兩間乙二有得入,乙一必入。

medicine 發表於 20-6-29 20:27
之前係某個POST有提過,如果有信心將來係B1生的,寧選塘官小。至少到時升中唔使煩報咩:直接QES后亂填B1.最 ...

QES聯繫位8個 3間官小齊齊抽

Poyau 發表於 20-6-30 00:02
QES聯繫位8個 3間官小齊齊抽
咁如果三間小學的b1生都擺QES乙一, 其實會否重難過沙崙入QES?

medicine 發表於 20-6-29 20:27
之前係某個POST有提過,如果有信心將來係B1生的,寧選塘官小。至少到時升中唔使煩報咩:直接QES后亂填B1.最 ...

想問32校網,如果有20分是否應該放新大天,應該可以111中嗎?

gloriakaka 發表於 20-6-30 17:13
想問32校網,如果有20分是否應該放新大天,應該可以111中嗎?
20分新大天只是抽, 111都係抽.

omoinoyukue 發表於 20-6-30 16:27
咁如果三間小學的b1生都擺QES乙一, 其實會否重難過沙崙入QES?
無論如何,三官小至少比公海多了一個機會,先抽8個聯係位后再大家一起抽公海。甘有沒可能沙崙會比官小容易?正正官小多了機會,因而無比要煩惱選邊一間做乙一。前面有講過,反正B1位夠,最壞打算咪沙崙隔離咯。

gloriakaka 發表於 20-6-30 17:13
20分新大天唔一定中自行。111咪包括自行,甲一,乙一三個1咯。自行沒信心的話,大抽獎更加沒信心啦。(近幾年)每年大把人111唔中……

若是宗教分,建議保守,即自行舊大,中左舊大再叩門新大(以免三條1入左舊大隔離再叩門就……)。若下午校分數,則最好加宗教分以求穩些少(僅僅20分唔夠)。

medicine 發表於 20-6-30 17:50
無論如何,三官小至少比公海多了一個機會,先抽8個聯係位后再大家一起抽公海。甘有沒可能沙崙會比官小容易 ...

沙崙隔離都可以
近年成績接近B1C

Poyau 發表於 20-6-30 19:05
沙崙隔離都可以
近年成績接近B1C
若果對沙崙隔離都覺得沒問題,甘KL1只要係B1,就無論如何都不會失望——舊年有確定B2生乙一入到。

請問沙崙有活動教學還是塘尾道有活動教學,我仔有輕度專注力不集中,請問揀邊間好。特殊幼兒老師建議揀有活動教學

又想請教大家,今日收到基榮offer, 大家會點揀?其實沙崙同塘尾道,我個人比較中意沙崙
因為我覺得學術上冇乜大分別,但沙崙有四位外籍老師,課外活動可以學外語,我覺得好吸引!

但而家基榮vs沙崙,大家又會點揀?
非常感謝🙏🏻

回覆 Fiona1 的帖子

我之前爬文有睇,基全,塘尾道都有支援學習上有需要嘅小朋友,你可以上網搵吓資料

AY520 發表於 20-7-2 10:18
又想請教大家,今日收到基榮offer, 大家會點揀?其實沙崙同塘尾道,我個人比較中意沙崙
因為我覺得學術上冇 ...
你可以參考舊posts
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3685624

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3695313

基榮過去3年平均過4成升B1中學
詳情可參考以下分享

《基榮小學2018-2019升中派位》
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3773291

既想happy school,又想幾乎唔使出力就學好英文……真係得的話,早就成熱門啦

medicine 發表於 20-7-2 19:20
既想happy school,又想幾乎唔使出力就學好英文……真係得的話,早就成熱門啦
...
呢個回覆最實在,邊有又happy, 又不用出力架,天方夜談啦!我女兒讀沙崙,今年升中派銘基。沙崙真係令小朋友開心上學,課程不太深,但看到慢慢深左提升了,校長超用心,好錫學生。

JojoDad 發表於 20-7-23 22:56
呢個回覆最實在,邊有又happy, 又不用出力架,天方夜談啦!我女兒讀沙崙,今年升中派銘基。沙崙真係令小朋 ...
請問第幾志願進的銘基?滿意嗎?

順祝阿妹學業進步。
‹ 上一主題|下一主題