用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)  

S-Kwok 發表於 20-6-30 09:59
我見我仔會喺書上寫筆記,例如中文可能係refer緊一句句子,但佢亦有係筆記簿寫筆記。 我覺得有2套書係好㗎 ...

個人習慣,我以前都中意寫在書上,溫書方便D嘛,我見個女D書好新,佢都係額外抄左筆記本上,但溫書時又吾睇咖喔,吾知拿來做乜

little_yolky 發表於 20-6-30 09:46
可以,理科都可以揀地理/econ/bafs。文科就一定要econ/bafs二揀一。文科都可以修生物,但就唔可以修雙史。 ...

理科反正可以修Geog/Econ..... 俾人揀埋中史/Hist咪好囉.....

gigayan 發表於 20-6-30 10:02
理科反正可以修Geog/Econ..... 俾人揀埋中史/Hist咪好囉.....

咪係囉!可能學校窮,安排唔到咁多選擇

gigayan 發表於 20-6-30 10:02
其實, 選科靈活D好, 假如學生真係好喜歡中西史, 但理科又出色, 咁咪有可能埋沒其中一科囉

little_yolky 發表於 20-6-30 10:05
咪係囉!可能學校窮,安排唔到咁多選擇
我地文+理+商, 都可以

little_yolky 發表於 20-6-30 07:44
如果小朋友對數字唔敏銳,但格式跟得好足,做題小心,咁應該讀bafs定econ好D?呢兩科我哋學校都唔高分:thi ...

個人意見:如果真係要二揀一,BAFS 比 Econ 適合。
有人話 BAFS 要數好,係小心嗰種好,來來去去都係加減乘除,謹慎守規好重要。我同學中有好幾個 accountant, 除咗一個係 maths group, 其他幾位啲數仲差過我。反而全部都係小心細心守規嘅 prefect (風紀) 乖乖女
Econ 要數好,係要邏輯好,否則 price theory, efficiency and equity, trade theory 嗰類連概念都唔明,4都好難。

瑩希媽媽 發表於 20-6-30 09:50
之前科學學果D人體結構,有眼球結構果D,我覺得D圖片好核突下,個女話好有興趣
...

今年停課,令到劏牛眼實驗取消咗,陪
阿女都有少少失望

妹妹頭 發表於 20-6-30 10:07
我地文+理+商, 都可以

我哋都係文(史)理(bio)商(econ / bafs)呀,package啫!

gigayan 發表於 20-6-30 10:12
阿女都有少少失望

劏牛眼中一架咩?

阿女都有少少失望

牛眼是S1做的嗎,見個女S2書上有,但老師話吾系依家做的,我有問她如果做驚吾驚,佢話吾驚

S-Kwok 發表於 20-6-30 09:56
親身去埃及睇金字塔,會發現前人嘅腦袋真係好厲害。 我以前去埃及,導遊話有啲地方,一定要當地人帶先可以 ...

有朋友都分享過,要入金字塔,當地導遊都會開天殺價...... 但去到唔入又差d咁

阿女都有少少失望
自己買隻牛眼返來劏

YolandaTam 發表於 20-6-30 10:09
個人意見:如果真係要二揀一,BAFS 比 Econ 適合。
有人話 BAFS 要數好,係小心嗰種好,來來去去都係加減 ...

//加減乘除,謹慎守規//

阿大係咁呀你只要有規則俾佢,佢就可以跟住做得好好。

瑩希媽媽 發表於 20-6-30 10:14
牛眼是S1做的嗎,見個女S2書上有,但老師話吾系依家做的,我有問她如果做驚吾驚,佢話吾驚
...

我記得我中一時係劏花。

瑩希媽媽 發表於 20-6-30 10:14
...
牛眼係S2下學期課程, 停課冇得劏, 阿SIR ONLINE劏比佢地睇, 阿女話好想自己操刀

little_yolky 發表於 20-6-30 10:16
//加減乘除,謹慎守規//

阿大係咁呀你只要有規則俾佢,佢就可以跟住做得好好。
我都覺得BAFS 唔難讀, 守規則就可以了, 所以我地學校依科DSE 都好高分, 阿女睇見心郁郁

妹妹頭 發表於 20-6-30 10:21
我都覺得BAFS 唔難讀, 守規則就可以了, 所以我地學校依科DSE 都好高分, 阿女睇見心郁郁
...

其實我又唔明,點解聯中呢科咁低分?計加減乘除,小心就得啦喔,係咪?

妹妹頭 發表於 20-6-30 10:07
其實, 選科靈活D好, 假如學生真係好喜歡中西史, 但理科又出色, 咁咪有可能埋沒其中一科囉
...

係㗎.....雖然套餐式嚟講都已經算多嘢揀 但自由配搭更佳

妹妹頭    發表於 20-6-30 10:39

little_yolky 發表於 20-6-30 10:13
劏牛眼中一架咩?

咁我記錯咗
我記得當年我好似中一,我成日同女講中一劏.....

gigayan 發表於 20-6-30 10:33
咁我記錯咗
我記得當年我好似中一,我成日同女講中一劏.....
下年你個女可以一嘗滋味了.....