用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)  

瑩希媽媽 發表於 20-6-30 08:14
咁買二套書讀完后點處理,佢S1 D書不未扔,我又吾知要吾要留,好阻掟,依家S2又完,好多野,屋企無地方擺 ...

不需成套買,有需要某幾本才買。
你學校有沒有二手書買賣?

咁買二套書讀完后點處理,佢S1 D書仲未扔,我又吾知要吾要 ...

我女每年全套書(除左數學), 送晒比住同屋苑師妹。

我有個細都費時keep, 真係好多野。。。

可以轉讓比師弟妹,我女話佢有D同學4~5折賣出。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-6-30 08:42

我都想問,只keep數學,足夠嗎?我女S1成套書冇掉,依家加埋S2,真係好多,下個月買埋S3,真係頭都爆了。

妹妹頭 發表於 20-6-29 16:53
我女今個星期中史同HISTORY放晌最後2日考, 佢話明天考完MATHS, 就要恭迎最憎果2科
...

咁繞嘅, 我女又喺考中西史最後兩日考,同時搭中英作文

今日考西史,後日中史.  咁就完咗中二生涯

妹妹頭 發表於 20-6-30 08:44
我都想問,只keep數學,足夠嗎?我女S1成套書冇掉,依家加埋S2,真係好多,下個月買埋S3,真係頭都爆了。 ...

我地只keep數學,其他科真係冇用,佢宜家操緊高中數,間中一兩題涉及初中數,有時唔記得點做,見佢自己摷返S2 D書望,不過又唔多,1,2次咁。
即使3科x d書(S3讀過)keep嚟都冇乜用,高中課程都唔一樣.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

妹妹頭 發表於 20-6-29 18:27
我地冇套餐,13科任選3科。Econ, bafs都係商科,中三會有得讀。阿女暫時都諗住選依2科,加geog。 ...

這個配搭都唔少人咁簡

妹妹頭    發表於 20-6-30 09:26

bbc2018 發表於 20-6-30 07:37
可以帶佢去科學館,館內亦有人體立體模型買,屋企已有一套,暑假可以給阿囡。
現在網上有唔少資料,可以se ...

屋企有d書講人體構造,雖然小學已經睇,仍然keep住得閒睇..... 科學館小學時經常去,仲去埋隔嚟歷史博物館.....

Youtube佢會揀自己有興趣嘅Topic睇,TedEd 和 what if 系列都係佢杯茶,佢對Sci、History有興趣,但唔知對個Syllabus 有冇興趣

gigayan 發表於 20-6-30 09:00

屋企有d書講人體構造,雖然小學已經睇,仍然keep住得閒睇.. ...
咁你囡囡真係好有興趣!
阿囡旅行natural history, science museum 必去,其實有興趣,就有動力學習,成效亦會好

little_yolky 發表於 20-6-29 17:37
唔得咁呀,一係文一係理呀

點解咁專?以前自己逼於選曬理科都好無奈。
現在不是已經可以文、理、商自己配搭?

gracelam 發表於 20-6-30 08:54
我地只keep數學,其他科真係冇用,佢宜家操緊高中數,間中一兩題涉及初中數,有時唔記得點做,見佢自己摷 ...
咁我真係可以幫佢清晒D書啦

咁買二套書讀完后點處理,佢S1 D書仲未扔,我又吾知要吾要 ...

如果學校一套,咁上堂寫咗啲notes喺書上,返屋企再抄一次?

bbc2018 發表於 20-6-30 09:12
咁你囡囡真係好有興趣!
阿囡旅行natural history, science museum 必去,其實有興趣,就有動力學習,成效亦 ...

宜家佢最想親身去埃及睇金字塔 & 木乃伊..... .佢話其他地方睇嘅唔夠深入...... Lur緊爸爸陪佢

gracelam 發表於 20-6-30 08:42

女話學期尾可以拿返學校賣,但佢又吾拿,佢話不是全套,賣吾到又要拿回家,我又吾知可以俾邊個,D數學書搞到散修修咁啊,我想扔,但系又驚第日有用

妹妹頭 發表於 20-6-30 08:00
咁學校DSE唔高分,可唔可以唔揀依2科?有冇其他組合?

無呀!文科班一定要二揀一

bbc2018 發表於 20-6-30 09:24
點解咁專?以前自己逼於選曬理科都好無奈。
現在不是已經可以文、理、商自己配搭?

可以,理科都可以揀地理/econ/bafs。文科就一定要econ/bafs二揀一。文科都可以修生物,但就唔可以修雙史。

gracelam 發表於 20-6-30 08:54
我地只keep數學,其他科真係冇用,佢宜家操緊高中數,間中一兩題涉及初中數,有時唔記得點做,見佢自己摷 ...

我女仲死,佢話中文果D扔左佢啦無用,數學又話,留筆記咪得咯使乜留書喔。不過佢全部散的,要睇返都要穩一排先穩到

gigayan 發表於 20-6-30 09:00

屋企有d書講人體構造,雖然小學已經睇,仍然keep住得閒睇.. ...

之前科學學果D人體結構,有眼球結構果D,我覺得D圖片好核突下,個女話好有興趣

S-Kwok 發表於 20-6-30 09:33
如果學校一套,咁上堂寫咗啲notes喺書上,返屋企再抄一次?

見佢D notes都吾寫在書上。佢寫系筆記本度,但溫書呢,一味拿住本書來睇。又吾寫字,就咁睇。吾知佢點溫的

gigayan 發表於 20-6-30 09:35
宜家佢最想親身去埃及睇金字塔 & 木乃伊..... .佢話其他地方睇嘅唔夠深入...... Lur緊爸爸陪佢
...

親身去埃及睇金字塔,會發現前人嘅腦袋真係好厲害。 我以前去埃及,導遊話有啲地方,一定要當地人帶先可以去,唔知流定堅。

瑩希媽媽 發表於 20-6-30 09:53

見佢D notes都吾寫在書上。佢寫系筆記本度,但溫書呢,一 ...

我見我仔會喺書上寫筆記,例如中文可能係refer緊一句句子,但佢亦有係筆記簿寫筆記。 我覺得有2套書係好㗎,但我又想像緊兩套書會唔會好亂